21 Ocak 2010 00:00

‘Adiloş Bebe’ şiiri operada

Kürt müziğinin ilk kadın operetlerinden Mizgîn Tahir, Ünlü Ozan Ahmed Arif’in “Adiloş Bebeye Ninni” adlı şiirini Sergey Vasilevich Rahmaninov müziğiyle operaya taşıdı.

Paylaş

Kürt müziğinin ilk kadın operetlerinden Mizgîn Tahir, Ünlü Ozan Ahmed Arif’in “Adiloş Bebeye Ninni” adlı şiirini Sergey Vasilevich Rahmaninov müziğiyle operaya taşıdı. Tahir, ilk albümü “Lorîka Adîloş”ta Ahmed Arif’in yanı sıra Cegerwxîn, Teymurê Evdikê, Şêro Hindê’nin şiirlerini Puccini, Verdi, Mozart gibi ünlülerin müzikleriyle okudu.
Diyarbakır 7. Kültür Sanat Festivali’nde Anfi Tiyatro’da verdiği konserle Diyarbakırlı hayranlarıyla buluşan Suriyeli Kürt sanatçı Mizgîn Tahîr bugünlerde operayı Kürt dinleyicileriyle buluşturmanın heyecanını yaşıyor. Sanatçının Cegerwxîn, Ahmed Arif, Teymûrê Evdikê ve Şêro Hindê’nin şiirlerinin bestelendiği 6 eserden oluşan “Lorîka Adîloş” albümü Kom Müzik tarafından çıkartıldı. Operayı ulusal klasik bir müzik olarak tanımlayan Tahir, Şam’da iki yıl bir Rus müzik hocasından aldığı derslerin ardından Şam Müzik Konservatuarı’nda 5 yıl süren opera eğitimini tamamlamış. “Halkımın ulusal bir sanatı dinleyebilmesini istedim” diyen sanatçı, “Mozart’ı, Vivaldi’yi ve benzerlerini Kürtçe de dinleyebilsin. Kürtçe olarak da bunları seslendirebileceğimizi göstermek istedim” diyor. Operanın çok geniş kesimler tarafından dinlenmediğini anımsatan Mizgîn Tahir, “Sevenler, merak edenler dinliyor” dediği operayı halka sevdirmeyi kendine misyon edinmiş.
AHMED ARİF GÜÇLÜ BİR ŞAİR
“Ortadoğu halklarının iyi bir kulağı var” diyen Tahir, Georges Bizet ile Cegerxwin’i, Rahmaninov ile Adiloş Bebe şiirini bir araya getirmeye çalışarak Kürtlerin şair ve şiirlerini bir nevi evrenselleştirmeye çalıştığını ifade ediyor. Çalışmalarını proje olarak sürdürdüğünü söyleyen Tahir, “Kürtçe yazan şairlerin şiirlerini opera tarzı ile söylemeye çalışıyorum. Ahmed Arif’in şiirleri çok güçlü.
Güçlü şiirler, güçlü ses, güçlü müzik bir eser için bir bütündür” diyor. Suriye’de sanatçı olarak müzikal anlamda bir takım sıkıntı ve zorluklar yaşadıklarını da söyleyen Tahir, enstrüman sıkıntısı çektiklerini, küçük bir stüdyoda albüm çalışmasını yaptığını ancak albüm dağıtımında da büyük sorunlar yaşadığını sözlerine ekledi. DİYARBAKIR
ÖNCEKİ HABER

Haber-Sen: ‘İbrahim Şahin istifa etmelidir’

SONRAKİ HABER

Dinçer Sezgin toprağa verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa