22 Ocak 2010 00:00

BAŞYAZI

Taraf gazetesinin yayımladığı “Balyoz-Darbe Planı”na Genelkurmay’dan bir açıklama geldi.

Paylaş

Taraf gazetesinin yayımladığı “Balyoz-Darbe Planı”na Genelkurmay’dan bir açıklama geldi.
Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında, ‘Bu iddiaları aklı ve vicdanı olan kimse kabul edemez’ ifadesini kullandı.
Genelkurmay Başkanlığı, beklendiği gibi, açıklanan bilgilerin, 1. Ordu Komutanlığı tarafından yapılan bir “Plan Seminer”in belgeleri olduğunu açıklayarak, bunun Genelkurmay’ın 2003-2006 arasında yapılan “Tatbikatlar Programı”yla ilgi olduğunu öne sürmektedir.
Genelkurmay, yaptığı açıklamada özet olarak, “Evet, bütün iddia edilen belgeler vardır ama onlar bir darbe planı değil bir tatbikatın belgeleridir” demektedir.
Ordunun çeşitli kuvvetlerinin tatbikat adı altında bu türden senaryolar etrafında eğitim yaptığı bilinmektedir. Gerek Taraf gazetesi gerekse ondan aktarma yapan gazeteler, sorunu, böyle “darbe planı” boyutunu öne çıkararak, planda imzası bulunan kimi generallerin suçlanmasına indirgemişlerdir. Bu ilk bakışta iyi bir darbe karşıtlığı, asker içindeki darbecilerin tasfiye edilmesi için bir teşhir faaliyeti gibi görünürse de, gerçek bu kadar basit değildir.
Sorunun böyle; önceden belirlenmiş, kimi generallerin “darbe planları” kalıpları içinde sunulması, gerçek bir demokratikleşme yerine askerlerle iktidar mücadelesi veren sermaye kliklerinin çıkarlarının korunmasına dönüşmektedir. Nitekim Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın, kontrgerillanın onca eylemi, TSK içindeki rolü; “kozmik odalara girilmesi” ve “Arınç’a suikast”a indirgenmesiyle ne olmuşsa, bu “Balyoz Darbesi”nden de o çıkabilir! Nitekim dün sona eren “kozmik oda” araştırmasından bir şey çıkmadığı anlaşılmaktadır. “Arınç’a suikast” iddiası ise trajikomik, ama inandırıcılığını iyice yitirmiş bir iddiaya dönüşmüştür. Bundan da önemlisi, böylesi temelsiz iddiaların abartılı bir biçimde ortaya atılması, kontrgerilla sorununun gerçek değil de bazı çevrelerin iddiası olduğunu iddia eden Ergenekoncu çevrelerin değirmenine su taşır.
Oysa bu belgeler, bir darbe planından öte; bugün haber sayfalarımızda belirtildiği gibi, ordunun neden böyle “iç güvenlikle” ilgili işlere bulaştırıldığı, sıkıyönetim ve toplu tutuklamaları konu alan “tatbikatlar” yapmasına fırsat verildiği ile ilgilidir. İşte EMASYA denilen protokole dayandırılan bu tür “iç güvenlik” (kontrgerilla merkezli tatbikatlar demek daha doğru) tatbikatları, TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesinde askere verilen “Cumhuriyeti kollama ve koruma görevi”yle birleştiğinde, bu tür tatbikatlar, bir darbe tatbikatına da dönüşmektedir. Çünkü darbe olduğunda ya da bir sıkıyönetim ya da OHAL uygulaması gündeme geldiğinde, bu tatbikatlarda öğrenilenler uygulanacaktır; geçmişte de böyle olmuştur. Yoksa neden o kadar emek, o kadar para harcansın?!
Tartışmayı, “Vay ordu Balyoz Darbesi’ni” hazırlıyormuş ya da “Bu darbe hazırlığı değil yasal bir tatbikattır” tartışmasına sıkıştırmak, sadece AKP ve onun arkasındakilerin işine gelir. Asıl olan, askerin iç güvenlik işlerinden çekilmesi; askerle “sivil” kurumların bu türden iş birliklerine son verilmesi ve en önemlisi de, İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesinin kaldırılması için mücadele etmek ve bunun, Türkiye’nin demokratikleşmesinin en önemli dayanaklarından biri olduğu gerçeğidir. Ve askere; “Sen böyle, kendi vatandaşına karşı savaşan iç politikaya müdahale üstünden tatbikatlar yapmazsın” denme çizgisine girmek gerekir. Bu da ancak, askerin iç politikaya müdahalesine dayanak olan yasaları ortadan kaldırmaktan geçer.
Hükümet ancak böyle bir girişim yaparsa, demokratik bir tutum çizgisine gelmiş olur ve ancak o zaman, “kozmik odalara girmek”, “ıslak imza” tartışmasını gerçek sonuçlarına vardırmak olanaklı olur.
Yoksa bırakalım ‘aklı ve vicdanı olanların kabul edemeyeceği’ tatbikatları, gerçek darbe hazırlıkları bile, savunulup “Biz Cumhuriyeti koruma ve kollama görevimizi yapıyoruz” denebilir ve zaten diyenler de diyor bunu!..
İHSAN ÇARALAN
ÖNCEKİ HABER

Zorunlu değil gönüllüymüş!

SONRAKİ HABER

Otobüs devrildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa