22 Ocak 2010 00:00

Saldırganı kurtarma davası mı olacak?

Muş’un Bulanık ilçesinde yürüyüş yapan kitlenin üzerine ateş açarak 2 kişinin ölümüne neden olan ve JİTEM elamanı olduğu ...

Paylaş

Muş’un Bulanık ilçesinde yürüyüş yapan kitlenin üzerine ateş açarak 2 kişinin ölümüne neden olan ve JİTEM elamanı olduğu ileri sürülen korucu Turan Bilen hakkında savcılık tarafından hazırlanan ve mahkemece kabul edilen iddianamede, Bilen’in daha önceden uyarıldığı ve kitleye bilerek 3 ayrı yerden ateş açtığına yer verilmesine rağmen, “meşru müdafaa ve haksız tahrik altında adam öldürmek” suçundan dava açılması, ‘iddianamenin zanlılar lehine toplanan delillerden oluştuğu’ kaygılarına neden oldu.
Bulanık’ta 15 Aralık 2009’da DTP’nin kapatılmasını protesto etmek için yapılan yürüyüş sırasında kitlenin üzerine Kalaşnikof marka silahıyla ateş açarak Necmi Oral ve Kemal Ağca’nın yaşamını yitirmesine ve 8 kişinin de yaralanmasına neden olan korucu Turan Bilen ve kardeşi Metin Bilen hakkında, Muş Cumhuriyet Savcısı Murat Semiz tarafından hazırlanan iddianame, Muş Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. “Meşru müdafaa ve haksız tahrik altında adam öldürmek” suçlaması ile açılan davanın ilk duruşması 9 Şubat’ta görülecek. Olayın oluş şekli itibariyle çarpıcı iddialar olmasına rağmen, iddianamenin korucu Turan Bilen’in savunmasının üzerine kurulması, hukukçuların tepkisine neden oldu.
KEPENKLERİ ISRARLA KAPAMADI
İddianamede, olaydan bir gün önce eylemleri organize ettiği düşünülen kişilerce işyerini kapatması hususunda uyarılan, ancak işyerini kapatmamakta ısrar eden şüpheli Turan Bilen’in, kalabalık grubun kendi işyerine doğru geldiğini görmesi üzerine işyeri kepengini tamamen kapatarak kardeşi olan diğer şüpheli Metin, yeğeni tanık Tokay ve işyerinde çalışan tanık Gülcan ve babası Muzaffer ile birlikte işyerinin içinde beklemeye başladığı belirtiliyor.
ÖLDÜRME VE YARALAMA KASTI
İddianamede, kitlenin Mardin Manifatura işyerine yaklaşmasına rağmen kepenklerin hâlâ açık olduğu belirtilirken, kepenk ardından dükkana yaklaşan kalabalık gruptan birilerinin öleceği ve yaralanacağı bilinerek ateş edildiği belirtiliyor. İddianamede, “gerek işyerinin üst bölümünden gerekse kepenk ardından ateş edilmesi sonucu hemen karşıda bulunan kalabalık gruptan birilerinin öleceği ve yaralanacağı bilindiğinden ve eylemin zorunlu ve kesin sonucu olduğundan, atılı suçların doğrudan kasıtla işlendiğinin kabul edildiği” ifadeleri kullanıldı.
FARKLI ZAMANLARDA 3 KEZ ATEŞ EDİLDİ
İddianamede, kitlenin dükkana ilk yönelmesi ile dükkan kepengi önünde 3-4 el havaya ateş açıldı, daha sonra içeriye girilerek, işyerinin üst bölümünden ve kepenk ardından ateş edildi. Ateş açılması esnasından kalabalık grup içinde yaralanmaların olduğu, bu sırada bir kişinin öldüğü, aradan 20 dakika geçtikten sonra yine dükkanın iki ayrı yerinden kitlenin üzerine ateş açılması sonucu Kemal Ağca’nın öldüğü belirtildi. İddianamede, olayda kullanıldığı anlaşılan Kalaşnikof silaha kırsal bölgeyle sınırlı ruhsat verilmiş olduğu belirtilmesine rağmen, ‘İdari nitelikte olduğu ve suçun yasal unsurlarının oluşmadığı kanaatine varıldığı bu hususta da, takdir ve değerlendirme mahkemenindir’ denmesi dikkat çekti.
İDDİANAME BİLEN’İN LEHİNE HAZIRLANMIŞ
Şüphelilerin kitlenin üzerine öldürmek ve yaralamak kastıyla ateş açtıkları belirtilmesine rağmen, Muş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “meşru müdafaa ve haksız tahrik altında adam öldürmek” iddiasıyla hazırlanan iddianameye, hukukçular tepkili. Mağdur avukatlarından ve İHD Muş Şube Başkanı Vedat Şengöl, iddianamede şüphelinin malını, eşyasını korumak için sağa sola rastgele ateş ettiği şeklinde hazırlandığını belirterek, “Eksik ve objektif olmayan bir iddianame. İddianamedekiler, şüpheliler Metin ve Turan Bilen kardeşlerin lehine toplanmış delilerdir” dedi.
İDDİANAME TEK TARAFLI
İddianamenin tek taraflı hazırlandığını dile getiren Şengöl, “Yürüyüşe veya gösteriye katılanların hiçbirinin beyanı yok. Savcılık iddianamede tamamen şüpheli lehine değerlendirme yapmış. Ayrıca olayda, iki ateş arasında uzun bir süre var. Turan Bilen’in dükkanına ilk yönelmede taş atıldığı yönünde görüntüler yok. İddianamede dinlenen iki gizli tanığın ise şüphelilerin lehine tanıklık ettiği belli oluyor” şeklinde konuştu.
Muş Ağır Ceza Mahkemesi’nce Turan ve Metin Bilen kardeşler hakkında açılan ‘kasten adam öldürme’, ‘kasten nitelikli yaralama’ ve ‘meşru savunma altında kasten adam öldürme’ iddiasıyla müebbet hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşması 9 Şubat’ta görülecek. Duruşmaya Muş, Diyarbakır, Bingöl ve Van Barosu’nda avukatlar müdahil olarak katılacak. (Muş/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Iğdır’da Çiçek gibi tutuklama!

SONRAKİ HABER

Ankara’dan örnek dayanışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...