22 Ocak 2010 00:00

ÜZÜMDE FİYAT KIRMA HAMLESİ

TARIŞ Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker, tarımsal ihraç ürünlerinden olan çekirdeksiz kuru üzümde fiyat kırma oyunu oynandığını söyledi.

Paylaş

TARIŞ Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker, tarımsal ihraç ürünlerinden olan çekirdeksiz kuru üzümde fiyat kırma oyunu oynandığını söyledi. Türker, ürün rekoltesinin yüksek gerçekleşeceği yönünde söylenti çıkaran ve kurdaki düşüşü bahane eden bazı ihracatçıların, açığa aldıkları üzümlerin fiyatlarını düşük belirleme ve dış alımları erteletme çabası içinde olduklarını söyledi.
Üreticilerin ve sektör temsilcilerinin çekirdeksiz kuru üzümün iç ve dış piyasa gelişmeleri hakkında doğru bilgilendirilmesi gerektiğini ifade eden Türker, dünyadaki en önemli kuru üzüm ihracatçılarından ABD’de çekirdeksiz kuru üzüm ihracatçılarına her yıl ton başına verilen 450 dolarlık teşvikin bu yıl kaldırıldığını, bu teşvikin kaldırılması nedeniyle ABD çekirdeksiz kuru üzüm ihraç fiyatlarının tonunun 2 bin dolar civarına yükselmesinin beklendiğini söyledi.
Türker, “Bu gün itibariyle, geçen yıla göre çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında 20 bin ton civarında düşüş vardır. Bandırmasız üzüm ve üretim ihracatının geçen yıla göre bir hayli düşük olması ve bazı ihracatçıların kasıtlı olarak üzüm rekoltesinin yüksek olduğu yönünde çıkarılan söylentileri nedeniyle dış alıcıların alımlarını ertelenmesinden kaynaklandığını ifade etti.
Ali Rıza Türker, üreticilere uzun vadeli menfaatlerine uygun davranarak açığa üzüm dökmeme çağrısında bulundu.
(İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Kiralık işçi’ düzenlemesi torbadan çıkarıldı

SONRAKİ HABER

İthalatçılar kimler?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...