22 Ocak 2010 00:00

Ayazma nihayet sahiplerinde

Tuzla’da bulunan ve Tuzlalılar için önemi büyük olan Ayazma bölgesinde nihayet halkın istediği oldu.

Paylaş

Tuzla’da bulunan ve Tuzlalılar için önemi büyük olan Ayazma bölgesinde nihayet halkın istediği oldu. Tuzla Kaymakamlığı ve belediye, bölgenin Tuzla’da üç kuşaktır yaşayan Rumelililere verileceğini açıkladı. Ayazma’nın yıkılmaması için mücadele eden Tuzlalılar tarafından sevinçle karşılanan girişim için harekete geçen Rumeli mübadilleri, dernek kurdular.
ÇOK BADİRE ATLATTI
Tuzla’nın tarihi sembollerinden biri olan Ayazma’nın tarihi Bizans dönemine kadar uzanıyor. Tuzlalıların üç kuşağına tanıklık eden Ayazma, bugüne kadar çok badireler atlattı. İlk kez 2006 yılında dönemin Belediye Başkanı Mehmet Demirci, Anıtlar Kurulu’nun izni olmaksızın inşaat çalışmalarını başlattı. Bir gün aniden iş makineleri yüzyıllık ağaçların arasına girdi, kökler kesildi, temel açılmaya başlandı. Duyuldu ki, Ayazma’ya nikah salonu yapılacakmış.
Konunun üzerine giden Tuzlalılar ve Çağdaş Tuzla Gazetesi, İstanbul 5 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvurarak, inşaatı durdurmayı başardı.
BELEDİYE İNAT ETTİ, TUZLALILAR DİRENDİ
Bu karardan sonra adeta kaderine terk edilen Ayazma, 2008 yılında yeni bir tehlikeyle karşı karşıya kaldı. Mehmet Demirci, bir kez daha iş makinelerini Ayazma’ya soktu. Belediye buraya nikah salonu yapmakta kararlıydı. Tuzlalıların tepkisi bu kez daha büyük oldu. ‘Tarihime dokunma’ adıyla hemen bir imza kampanyası başlatıldı. Üç gün içinde toplanan 7 bin imza, Anıtlar Kurulu’na, Kültür Bakanlığı’na ve Tuzla Kaymakamlığı’na iletildi.
Kültür Bakanlığı harekete geçti. Anıtlar Kurulu inşaatı tekrar durdurmak zorunda kaldı. Bakanlık, şikayetleri yerinde bularak Anıtlar Kurulu üyelerinin yargılanmasına izin verdi. Ayazma bir kez daha yok olmaktan kurtuldu.
AYAZMA GERÇEK SAHİPLERİNDE
Tuzla Kaymakamı Mümin Heybet ve yeni Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, düzenlenen bir yemekte Tuzla’da üç kuşaktır yaşayan Rumeli mübadillerine seslenerek, “Bizler buralarda düzenleme yapmak istiyoruz. Ancak proje önerilerimizi tartışacak ya da öneri alacak muhataplar bulamıyoruz. Sizler Tuzla’nın mayasısınız. Eğer böyle bir dernekleşme olursa bizler de elimizden gelen yardımı yaparız. Buradaki Rumelililerin tarihine tanıklık etmiş Ayazma’yı kendilerinin kullanımına veririz” demişti. Bu, Tuzla halkından da büyük bir destek gördü. Dernek kurarak çalışmalara başlayan Rumelililer, tarihlerinin de gizli olduğu Ayazma’ya sahip olmanın mutluluğunu yaşıyorlar.
(İstanbul/EVRENSEL)

AYAZMA’NIN TARİHİ

Ayazma’nın tarihi Bizans dönemine kadar uzanıyor. Daha önce içinde tarihi bir kilise, bu kilisenin çatısında da papazın kızına ait bir mezar bulunuyordu. Osmanlı döneminde değişik amaçlarla kullanılan bölge, Cumhuriyet döneminde de farklı amaçlarla kullanılmış. Ayazma, 1960 ve 1970’li yıllarda panayır ve eğlence yeriydi. Daha birkaç yıl öncesine kadar Tuzlalılar, Ayazma’da tescilli yüzlerce yıllık ağaçların altında dinlenir, sohbet edip çaylarını içerlerdi. Yakın tarihe kadar düğünlerini ve eğlencelerini bu açık alanda yapar ve çocukları da asırlık çınar ağaçlarının altında oynardı.


CHP’DE PUSULA ŞAŞTI!
Tuzlalılar, Ayazma’yı kurtarmanın mutluluğunu yaşarken, Tuzla Belediyesi CHP grubunun buna karşı çıkmasıyla şaşkına döndüler. Yaptığı yolsuzluklar nedeniyle görevden alınan ve yargılanması devam eden Orhanlı eski Belediye Başkanı Cemil Ekşi’yi ilçe başkanı yapmakta sakınca görmeyen CHP’nin, Ayazma’yı Tuzlalılara çok görmesi tepkiyle karşılandı.
Tuzla Belediye Meclisi’nin 6 Ocak’ta düzenlenen toplantısında, CHP Grup Başkan Vekili Hasan Uzunyayla ilginç bir soru önergesi verdi. Uzunyayla, başkanlık makamına havalesini istediği önergesinde, “Son günlerde Rumelililer Derneği kurulmasıyla ilgili söylentiler duyuyoruz. Sorun bu değil. Sorun, belediyenin bu derneğe verdiği sözlerle ilgili” diyerek, Tuzlalıları şoke etti.
Uzunyayla, konuşmasında bununla da yetinmeyerek, Tuzla’da yüzlerce dernek olduğunu belirtip, Tuzla’daki diğer derneklerle Rumelililer Derneği’ni karşı karşıya getirmeye çalıştı. Bu açıklamadan haberdar olan birçok CHP üyesi ise partilerinden istifa edeceğini açıkladı.
Gelen tepkiler üzerine bir sonraki toplantıda, konuşmasının vatandaşlar tarafından duyulmasından ötürü ortaya çıkan rahatsızlığı belirterek geri adım atan Uzunyayla, “Böyle bir karar meclise gelirse ilk önce biz destekleriz” demek zorunda kaldı.

Ercan Karakaya
ÖNCEKİ HABER

TTB: Yüzde 1 katılım böyle olduysa!..

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRCE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa