22 Ocak 2010 00:00

Yarasalar yalan oldu!..

HAVRAN Barajı suları atında kalan mağaralardaki yarasaların akıbeti ile ilgili bir açıklama yapan ...

Paylaş

HAVRAN Barajı suları atında kalan mağaralardaki yarasaların akıbeti ile ilgili bir açıklama yapan Devlet Su İşleri (DSİ) 25’inci Bölge Müdürü Dr. Şahin Durukan, taşınma sırasında bir tek yarasanın dahi ölmediğini, yapay mağarada büyük bir yarasa kolonisi bulunduğunu iddia etti. Durukan aksi yönde açıklama yapan çevreciler hakkında da dava açacaklarını söyledi. DSİ bölge müdürünün açıklamalarını “yalanla başlayan oyunun yalanla devamı” olarak niteleyen Doğa Derneği Başkanı Güven Eken ise yapılan keşifte açığa çıkan somut gerçeğe rağmen hâlâ böylesi açıklamalar yapılmasının, suçu örtme telaşından kaynaklandığını söyledi. DSİ’nin bir tek yarasa ölmedi açıklamalarını Hayat Televizyonu’nun yapay mağara önünde çektiği ölü yarasa görüntüleri de yalanlıyor.
DSİ’DEN ŞAŞIRTAN AÇIKLAMA
Geçtiğimiz günlerde yarasaların sular altında kalan mağarasında ve onların taşınması için yapılan yapay mağarada gerçekleştirilen bilirkişi incelemesinde, her iki mağarada da bir tek yarasanın bile olmadığı görülmüştü. 5 kişilik bilim heyeti ve yarasaların akıbetinin araştırılması için dava açan çevre örgütlerinin temsilcilerinin yer aldığı, basının da izlediği bilirkişi incelemesinin ardından yapılan açıklamalarda, 20 bin yarasanın iddia edildiği gibi yapay mağaraya taşınmadığı, Türkiye’nin en büyük ikinci yarasa popülasyonunun yok edildiği dile getirilmişti. Keşif sırasında orada bulunan Ulusul Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Murat Narin, her iki mağarada da bir tek yarasa dahi olmadığının görülmesi üzerine, DSİ’nin talebi ile dağ yollarından geçilerek civardaki diğer mağaralara da bakıldığını, burada da yarasalara rastlanmadığını aktardı.
Havran Mağaraları’nda yapılan bilirkişi incelemesinin ve 20 bin yarasanın ortadan yok olduğu haberlerinin basında geniş şekilde yer almasının ardından, dün DSİ 25. Bölge Müdürü Dr. Şahin Durukan tarafından imzalı bir açıklama yapıldı. Çevrecilerin, “bağırıp çağırarak bilirkişi heyetini etkilemek” için böyle açıklamalar yaptığını ileri süren Durukan, yarasaların yapay mağaraya taşındığını, bu taşınma sırasında bir tek yarasanın bile ölmediğini ileri sürdü. Durukan, açıklamasında bazı yarasaların baraj çevresindeki ağaç kovuklarında olabileceğini, ama bunların da zamanla yapay mağarada bulunan ana koloniye geleceklerini iddia ederken, mağaralarda bir tek yarasa dahi olmadığı yönündeki açıklamalara tamamen ters bir açıklama yaptı.
YALANA DEVAM EDİYORLAR
DSİ 25. Bölge müdürünün açıklamalarına sert tepki gösteren Doğa Der Başkanı Güven Eken, “Ortada yapılan bilim insanlarının katıldığı bir bilirkişi incelemesine, bu inceleme sırasında orada bulunan hukukçulara, basına rağmen hâlâ yalan söylemeye devam ediyorlar. Çünkü bir yalan söylediler bunun devamı ancak yalanla gelir sanıyorlar. Yalanla başlayan oyun yalanla devam ediyor” diye konuştu. Mağaralara yarasaların taşınması ile ilgili daha önce defalarca açıklama yaptıklarını; bunun suç olduğunu, yarasaların bu mağaralara taşınmasının olanaksızlığını dile getirdiklerini aktaran Eken, “Ortada sorun yoktu da neden bu mağaralara aylarca kimse sokulmadı? Neden bizler mahkeme kararıyla oralara girmek durumunda bırakıldık” sorusunu yöneltti. DSİ’nin dava açma tehditlerine “Buyursunlar açsınlar. Açmalarına da gerek yok zaten, biz onlarla ilgili dava açıyoruz. Onları korumakla görevli olan kurumlar 20 bin yarasayı katlettiler. Dünyada ilk kez bir çevre bakanlığı yarasa katliamı yaptı. Bunun suçluluğu içerisinde yalan oyununa devam ediyorlar” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

HANİ BİR TEK YARASA ÖLMEMİŞTİ?
DSİ bölge müdürünün “Bir tek yarasa dahi ölmedi” sözleri, Hayat Televizyonu Çepeçevre Yaşam ekibinin baraj su tutmadan önce bölgede gerçekleştirdiği çekimlerde de yalanlanıyor. Yarasaların ana mağaralarından ışık ve sesle yapay mağaraya taşınma çalışmalarının olduğu bir dönemde gerçekleştirilen çekimlerde, halk arasında TOKİ Mağarası olarak bilinen yapay mağaranın önünde bulunan bir yarasa ölüsü, televizyon ekibi tarafından görüntülenmiş; bu görüntüler, Çepeçevre Yaşam Programı’nın Havran Barajı ve Yarasalar konulu bölümünde yayınlanmıştı.
Özer Akdemir
ÖNCEKİ HABER

GENÇLİĞİN SESİ

SONRAKİ HABER

Hastane yangınıyla ilgili iddianame tamamlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...