22 Ocak 2010 00:00

ABD, Haiti’de ne yapıyor?

VENEZUELA ile Bolivya, Haiti’yi yerle bir eden 12 Ocaktaki depremin ardından ülkeye ABD askerlerinin yığılmasını ağır bir dille eleştirdi.

Paylaş

VENEZUELA ile Bolivya, Haiti’yi yerle bir eden 12 Ocaktaki depremin ardından ülkeye ABD askerlerinin yığılmasını ağır bir dille eleştirdi.
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, “Amerikan imparatorluğu, cesetler ve halkın gözyaşları üzerinden Haiti’yi kuşatıyor. Havaalanından başladılar. Haiti’nin Devlet Başkanlığı yıkıntılarına girmek isterseniz, orada Amerikan donanma askerlerini bulabilirsiniz” ifadesini kullandı. Chavez, ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) ya da Amerikan Devletler Topluluğu’na danışma gereği bile duymadan Haiti’yi kuşattığını da sözlerine ekledi.
Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales de ABD’yi sert dille eleştirdi ve BM’yi Haiti’deki Amerikan varlığını reddetmek üzere acil toplantıya çağırdı. Haiti’deki ABD askeri varlığını “askeri işgal” olarak niteleyen Morales, “ABD’nin bir doğal afeti Haiti’yi ele geçirmek ve askeri anlamda işgal etmek için kullanması mümkün değildir” diye konuştu. Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega da ABD askerlerinin Haiti’deki varlığını eleştirmişti.
HAİTİ HÜKÜMETİ: BİZ ÇAĞIRDIK
Haitili yetkililer ise, depremin ardından ülkeye gelen ABD askerlerini kendilerinin çağırdığını açıkladı. Fransız basınında çıkan haberlere göre, Haiti Başbakanı Jean-Max Bellerive, depremden sonra ABD’lilerin gelmesini istediklerini belirtti.
“Amerikalıların bizim talebimiz üzerine burada oldukları çok açık ve sadece insani yardım ve güvenlik alanlarında yardım için buradalar” diyen Bellerive, her türlü yardımı Haiti’de memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti.
Haiti Devlet Başkanı Rene Preval de “Haiti’nin boyunduruk altında olmadığını” savundu. Preval, “ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bu hafta geldi ve”ABD askerlerinin yardıma gelmesine onay verip vermediğimi sordu. Ona evet dedim. Her şey işte bu çerçevede gelişti” dedi.
ABD, Haiti’deki askerlerinin sayısını 15 bine çıkarmak için 4 bin takviye asker daha göndermeyi planlıyor.
ÇOCUK KAÇAKÇILIĞI
ABD’ye dair bir suçlama da depremin ardından Haiti’den yasadışı yollarla “evlatlık edinme” olaylarının yaşandığı yönünde. Haitili çocuklar, depremden önce de illegal şekilde ABD’li ailelere evlatlık veriliyordu. Ancak depremden sonra bu olayların sıklaştığı ifade edildi. İllegal evlatlık alınmasını önlemek için UNICEF tarafından havaalanlarında sıkı bir kontrol uygulanıyor. (DIŞ HABERLER)

75 BİN KİŞİLİK TOPLU MEZAR

Haiti hükümeti, dokuz gün önce ülkeyi vuran depremin ardından en az 75 bin kişinin cesedini toplu mezarlara gömebildiklerini açıkladı. Ancak hükümet, ölü sayısının daha fazla olduğunu tahmin ediyor.
Ölenler, başkent Port-au-Prince’in kuzeyindeki tepelerde işçilerin dev iş makineleriyle açtığı mezarlara herhangi bir tören düzenlenmeden ya da kimliğe göre yer ayrılmadan konuldu. Çok sayıda cesedin sahipsiz kaldığı, kentte sıcak havanın da etkisiyle pis kokunun yayıldığı ifade ediliyor.
Bu arada evleri yıkıldığı için açıkta kalan binlerce depremzede, ülkeye nakledildiği söylenen uluslararası yardımlara ulaşabilmiş değil.
ÖNCEKİ HABER

Çiftçilerin eylemi Yunanistan sınırını aştı

SONRAKİ HABER

Mumia, idamla özgürlük arasında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...