22 Ocak 2010 00:00

‘Ve Tanrı Dedi ki’ Tahran’da sahnelenecek

DÜNYA prömiyeri geçen mayıs ayında garajistanbul’da gerçekleştirilen Atina merkezli Persona Tiyatrosu’nun Türkiye-Yunanistan ortak prodüksiyonu “Ve Tanrı Dedi ki” isimli oyunu...

Paylaş

DÜNYA prömiyeri geçen mayıs ayında garajistanbul’da gerçekleştirilen Atina merkezli Persona Tiyatrosu’nun Türkiye-Yunanistan ortak prodüksiyonu “Ve Tanrı Dedi ki” isimli oyunu, 30 Ocak’a kadar Tahran’da sürecek Uluslararası Fecr Tiyatro Festivali’ne katılıyor.
Bu yıl 28. kez düzenlenen festivale İran, Çin, Polonya, İtalya, Türkiye, Yunanistan, Kore, İsviçre, Venezuela ve Kolombiya’dan 50 oyun katılıyor. 41 ülkeden 285 başvuru alan festivalin uluslararası bölümünde ‘Ve Tanrı Dedi ki’nin de yer aldığı 9 oyun yarışıyor. Festivalin uluslararası bölümünde yer alan oyunlar büyük jürinin yanı sıra, bu yıl ilk kez, ‘Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’ jürisince de değerlendirilecek. Jüride Eleştirmenler Birliği Başkanı Yun-Cheol Kim de yer alıyor.
Festivalde ayrıca Tiyatro Panoraması, Deneysel Tiyatro, Radyo Drama ve Festivaller Festivali gibi 13 ayrı kategori altında İran’dan da 41 oyun sahnelenecek.
Yunan Sanatçı Avra Sidiropoulou’nun yazıp yönettiği, Derya Durmaz ve Cihangir Duman’ın rol aldığı, animasyonları ‘Silo 1’, sahne ve kostüm tasarımı Tomris Kuzu, özgün müzikleri Vanyas Apergis, ışık tasarımı Cem Yılmazer tarafından gerçekleştirilen oyun; çevresel, nükleer, ekonomik ya da politik, her türlü yıkıma karşı bir tepki ortaya koyuyor ve insanların bu tehlikeye karşı nerede durduğunu sorguluyor.
Oyunun İran’da sahnelenebilmesi için Derya Durmaz’ın kostümü ve bazı sahnelerde yeni düzenlemeler yapıldı.
Tahran’dan sonra haziran 2010’da Fas, Tunus ve Bulgaristan’da sahnelenecek olan ‘Ve Tanrı Dedi ki’nin yolculuğu Atina ve New York ile devam edecek.
28 YILDIR DÜZENLENİYOR
Bu yıl 28. kez düzenlenecek olan Uluslararası Fecr Tiyatro Festivali İran tiyatrosunun yanı sıra, dünya tiyatrosunun önde gelen güncel örneklerini İranlı tiyatro severlerle buluşturmayı hedefliyor. Festival aynı zamanda bünyesinde uluslararası ve İranlı jüri üyeleri ve sanatçıların düzenleyeceği atölye çalışmaları, seminerler ve sohbetler de barındırarak tiyatro sanatı, eğitim ve araştırmayı aynı çatı altında buluşturmayı amaçlıyor. Altmıştan fazla uluslararası konuğun katıldığı festivalde aynı zamanda 46 tiyatro grubunun katılımıyla ‘1. İran Tiyatro Marketi’ düzenleniyor.
TEPKİLER ÜZERİNE OYUN ERTELENDİ
Öte yandan 28. Uluslararası Fecr Tiyatro Festivali, festivale 6 gün kala Ünlü Peter Brook’un Yüce Engizisyon Hakimi (The Grand Inquisitor) adlı oyununun sahnelenmesini kimi çevrelerden aldığı olumsuz tepkiler nedeniyle belirsiz bir tarihe erteledi. Dostoyevski’nin ‘Karamazov Kardeşler’ adlı romanından uyarlanan oyun, İspanyol Engizisyonu döneminde İsa’nın dünyaya dönmesini ve bu durumun engizisyon hakimlerinde yarattığı memnuniyetsizliği konu alıyor.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

ADT’den Zonguldak’a ‘Şahane Düğün’

SONRAKİ HABER

SİYAD Onur Ödülleri belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...