23 Ocak 2010 00:00

İşçi kenti borç batağında

Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından düzenlenen Birlik ve Beraberlik toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı...

Paylaş

Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından düzenlenen Birlik ve Beraberlik toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Genç, ilçede yaşanan ekonomik sıkıntıların ERDEMİR’in özelleştirme sonrası politikalarından kaynaklandığını söyledi.
Geçen yıl yapılan ERDEMİR çalışanlarının ücretlerindeki yüzde 35 oranındaki indirim bütün ilçe ekonomisini sarstı. İndirimin yeni toplusözleşme döneminde geri alınıp alınmayacağı belli değil. Bu durumun ilçede yarattığı etkiyi Mehmet Genç şöyle özetledi: “İndirimlerin geri ödenip ödenmemesi konusundaki tedirginliğin devam etmesi... ERDEMİR, uygulamış olduğu yanlı ve yanlış satış politikaları nedeniyle 500 civarında faaliyet gösteren sac tüccarlarını bitirmiş, birçoğu iflas etmiş, ayakta durmaya çalışanları da yok etme noktasına getirmiştir. Şehir dışında kurulu bulanan ve ERDEMİR tarafından imtiyaz tanınan firmalara müşteri olma zorunda bırakılmışlardır. İlçemiz ekonomisi için lokomotif sektör olan sac ticareti ve buna bağlı olan nakliyeci ve sanayicilerin sorunları hat safhadadır.”
‘İMTİYAZ HAKSIZLIĞI’
ERDEMİR’in, dışarıdaki sac tüccarlarına imtiyazlar tanırken, Ereğli’dekileri bitirme noktasına geldiğini ifade etti. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından yaklaşık bir aydır kurumlar gezilerek Ereğli’nin sorunlarının çözümü için ortak bir toplantı düzenlenme kararı alınmıştı. TSO yönetimi tarafından organize edilen “Birlik ve beraberlik” toplantısı TSO Konferans Salonu’nda yapıldı. Toplantının açılışında konuşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Genç, Ereğli’nin birçok sorunundan bahsederek, amaçlarının bu sorunları birlik ve beraberlik içerisinde yetkili mercilere iletmek olduğunu söyledi.
40 BİN İCRA DOSYASI
Ereğli’de krize dayalı icra dairelerindeki dosya sayısının 40 bine yaklaştığını belirten Genç şunları söyledi: “Hepinizin bildiği gibi dünyada ve ülkemizde meydana gelen küresel ekonomik kriz, ilçemizde ağır bir şekilde hissedilmiş ve tahribatı büyük olmuştur. Ülkemiz bugüne kadar pek çok krizle karşılaşmıştır. Ancak; Ereğli’ye verdiği hasar bu seferki kadar olmamıştır. Hepimiz burada yaşıyoruz, sorunlarımız ortaktır ve sorunlara çözüm aramak, fikir üretmek, çare bulmak, yaşadığımız şehrin bugünü ve geleceği için hepimizin üzerine düşen önemli bir görevdir. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizler, ilçemizdeki ekonomik sıkıntının nedenlerini ve çözümlerini ana maddeler halinde tespit etmeye çalıştık. Tespit ettiğimiz sorunları sizlerle beraber vereceğiniz destekle beraber çözmek istiyoruz. ERDEMİR’in özelleşmesi sürecinden sonra Ereğli’ye yüzünün dönük olmayışı, bakış açısının değişmiş olmasındandır.
(Zonguldak/CİHAN)
ÖNCEKİ HABER

Tire Sigara Fabrikası kapanıyor

SONRAKİ HABER

Ekmeğe zam yolda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...