23 Ocak 2010 00:00

Tire Sigara Fabrikası kapanıyor

DÜNYANIN ikinci büyük tütün şirketi olan British American Tobacco (BAT), İzmir’in Tire ilçesindeki tesislerini kapatıyor.

Paylaş

DÜNYANIN ikinci büyük tütün şirketi olan British American Tobacco (BAT), İzmir’in Tire ilçesindeki tesislerini kapatıyor.
Özelleştirme ihalesinde TEKEL’in sigara bölümünü alması sonrası Samsun ve Tire fabrikalarında üretime devam eden firma, tek merkezde üretim yapma kararı aldı. Bu yöndeki kararını Tire Organize Sanayi Bölgesi içindeki tesislerinde çalışan işçilere ilettiği; firmanın, isteyen işçilere Samsun’da çalışma fırsatı vereceğini açıkladığı kaydedildi. Şirketin, Tire’deki makineleri Samsun’daki fabrikaya taşıyacağı, işlemin 2010 yılı içinde tamamlanmış olacağı ifade edildi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, taşınma kararını üzüntüyle karşıladıklarını bildirdi.
BAT’ın bölgede önemli bir istihdam sağladığını, bölgenin başarılı yabancı sermaye yatırımları arasında yer aldığını dile getiren Yorgancılar, “Firmanın verimliliğini artırmak amacıyla verdiği stratejik bir karar. TEKEL’in sigara bölümünün alımı sonrası üretimin büyük çoğunluğu Samsun’a kaymıştı. Firma daha önce iki fabrikada da üretimin devam edeceğini belirmişti. Ancak sigara yasaklarının da etkisiyle böyle bir karar alındı. Bölge sanayisi bir kan kaybına uğradı, bölge adına üzücü bir karar. Ancak firmalar, verimliliği artırmak için tek merkezde üretim kararları alabiliyor” dedi.
ÇALIŞANLAR MAĞDUR
Tütün Eksperleri Derneği Başkanı Oktay Çelik ise özelleştirme ihalesi sonrası BAT’ın Tire fabrikasını kapatacağı yönünde beklentiler oluştuğunu, kapatma kararının kendileri için sürpriz olmadığını ifade etti.
Samsun’daki fabrikanın TEKEL bünyesindeyken modernize edilmiş, geniş kullanım alanına sahip bir tesis olduğuna dikkat çeken Çelik, “Karar, Türk tütüncülüğünü etkilemez. Nerede üretim yapıldığı önemli değil. Samsun’daki tesisin alanı Tire’den götürülecek makineleri de kapsayacak kadar büyük. BAT böylelikle Karadeniz ve Kafkasya pazarına da yakınlaşmış olacak. Ege Bölgesi’nden önemli bir sanayi kurumunun gitmesi üzücü. Ancak isteyen çalışanlarını oraya götürme yönünde karar alması, mağduriyetleri bir ölçüde de olsa giderecektir” diye konuştu.
Tire Organize Sanayi Bölgesi yetkilileri ise firmanın özelleştirme ihalesi sonrası iki fabrikada üretim yapacağını açıkladığını hatırlatarak, verilen ararın kendileri için sürpriz olduğunu dile getirdiler.
2002’den bu yana Türkiye pazarında olan BAT’a, Tire’deki fabrikada yaklaşık 200’ü kadrolu 600 işçinin çalıştığı belirtiliyor. (İZMİR)
ÖNCEKİ HABER

Esnafın alt geçit isyanı

SONRAKİ HABER

İşçi kenti borç batağında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...