23 Ocak 2010 00:00

Erbey’e özgürlük!

Diyarbakır’daki insan hakları savunucuları, tutuklanan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey’in serbest bırakılması için Cumhurbaşkanı...

Paylaş

Diyarbakır’daki insan hakları savunucuları, tutuklanan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey’in serbest bırakılması için Cumhurbaşkanı, Başbakan, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Diyarbakır’ın milletvekilleri ve büyükelçiliklere gönderdikleri mektupta üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeleri çağrısında bulundu.
İHD, MAZLUM-DER, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Mavi Terazi Hukukçular Girişimi yönetici ve üyeleri, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey’in tutuklanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı, Başbakan, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Diyarbakır’ın milletvekilleri ve Büyükelçiliklere mektup göndermek için Büyük Postane önünde toplandı. Burada gönderecekleri mektubu okuyan İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Raci Bilici, 2009 yılı içerisinde yaşanan yoğun tutuklama ve gözaltıların, toplumda insan hakları ilkelerinin yaşam bulması, demokrasi ve barışın gelişmesi yönündeki umutları azalttığını belirtti.
BASKILAR KAYGI VERİCİ
“İnsan Hakları Derneği’nin Türkiye’deki insan hakları ve demokrasinin gelişmesinde hayati rolü söz konusudur. Ancak 2009 yılı içerisinde İHD ve yöneticilerinin, insan hakları alanındaki çalışmalarından dolayı maruz kaldıkları baskı, gözaltı ve tutuklamalar kaygı vericidir” diyen Bilici, İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Avukat Muharrem Erbey’in, Diyarbakır’da yapılan Anayasa Çalıştayı’na katılması, İHD yetkilisi olarak Belçika, İsveç ve İngiltere parlamentolarında Kürt sorunu ile ilgili olarak konuşma yapması, İtalya’da Kürt Sinema Günleri’ne katılması ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in hukuk danışmanlığını yapmasının birer suçlama konusu olarak karşısına çıktığını kaydetti.
SORUMLULUK ÇAĞRISI
İHD Diyarbakır Şubesi’nin OHAL döneminde bile aranmadığına dikkat çeken Bilici, “Bu şekilde İnsan Hakları Savunucularının Korunmasına Dair Birleşmiş Milletler Bildirgesi açık bir şekilde ihlal edilmiştir” dedi. Bilici, İHD MYK üyesi Avukat Filiz Kalaycı’nın hâlâ tutuklu olarak yargılanmasının, İHD Onur Kurulu Üyesi Yüksel Mutlu’nun yaklaşık 6 ay tutuklu yargılanması ve birçok İHD yönetici ve üyesi hakkında soruşturma ve davalar bulunmasının, 2009 yılı açısından insan hakları savunucularının ne kadar baskı altında olduğunu gösterdiğini kaydetti. İnsan hakları savunucularının maruz kaldıkları uygulamaların, insan hakları savunuculuğu yapan, hak savunuculuğu yapan tüm kişi ve kuruluşlar için bir tehdit oluşturduğu belirten Bilici, uygulamaların barış ve demokrasinin gerçekleşmesi önünde de büyük bir engel oluşturduğunu ifade etti. Bilici, mektup gönderdikleri kurum ve kişilere “Av. Muharrem Erbey ve diğer tüm insan hakları savunucularının serbest bırakılması için sorumluluklarınızı yerine getirmenizi diliyoruz” çağrısı yaptı.
AÇILIM DEĞİL KUŞATMA
MAZLUMDER Diyarbakır Şube Başkanı Salahattin Çoban da, insan hakları aktivistleri üzerindeki baskıların kendilerini kaygılandırdığını belirtti. Toplumun tüm bireylerinin kendilerini güven içerisinde hissetmediğini belirten Yıldırım, “Halkın adaletin tecellisi olan yerlerden, adalet beklentisi kalmamıştır” dedi. Gelinen süreçte açılımın neler getirdiğini anlamadıklarını belirten Yıldırım, “Bize neler vaat edildi, nereye gelindi. Açılımdan ziyade ciddi bir kuşatılmışlık var” dedi. “Sivil toplum örgütlerinin çalışmalarının illegalize edilme çabası var” diyen Yıldırım, “Bizim bu tutumları kabul etmemiz mümkün değildir. Tepkimizi göstermeye devam edeceğiz” dedi. Açıklamanın ardından insan hakları savunucuları, mektuplarını postaya verdi.
(Diyarbakır/EVRENSEL)

VİRANŞEHİR’DE 37 BİN İMZA
Şanlıurfa’nın Viranşehir İlçesi’nde, BDP’ye yapılan operasyonda tutuklanan ve aralarında belediye başkanlarının da bulunduğu BDP’lilerin serbest bırakılması için toplanan 36 bin 540 imza Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı’na gönderildi. (ŞANLIURFA)
ÖNCEKİ HABER

Başbakan’a bölgesel eşitsizlik sorusu

SONRAKİ HABER

EKONOMİK PERSPEKTİF

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...