23 Ocak 2010 00:00

‘Tam gün ticarete karşıyız’

Tam gün yasası olarak ifade edilen torba yasa tasarısı TBMM’den onaylanarak yasalaştı.

Paylaş

Tam gün yasası olarak ifade edilen torba yasa tasarısı TBMM’den onaylanarak yasalaştı. Meclis’te yapılan görüşmelerde yasa üzerine tartışmaktan çok hükümet ve muhalefet partileri arasındaki eski ‘husumetlerin’ tartışılması, yasaya dair muhalefet partilerinin dahi yeterince karşı çıkışı göstermeyişi sağlık çalışanları ve örgütlerinin tepkisi çekti.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın ‘bıçak parasını ortadan kaldıracağız’, ‘muayeneye uğrama devri bitecek’ diyerek ve doktorları suçlayarak savunduğu yasaya karşı tepkiler devam ediyor. 19 Ocak’ta bir günlük bir iş bırakma eylemi yapan sağlık örgütleri, yasanın tüm toplumu olumsuz etkileyeceğini belirtiyorlar. Yasa tasarısına karşı iş bırakan 11 sağlık örgütünden SES, TTB ve Tüm Rad-Der Kocaeli Şube başkanları ile yasayı ve mücadele sürecini konuştuk.
HASTALARIN SAĞLIĞI TEHDİT EDİLİYOR
Kocaeli Tabip Odası Başkanı Esra Yüksek yasanın tam gün yasası olmadığını belirterek “TTB’nin savunduğu bir hekimin tam gün bir yerde çalışması, insanca yaşayacak bir ücret alması ve bunun emekliliğine yansımasıdır. Ancak yasada bu hiç yok. Yasayla hekimlere dayatılan belirsiz çalışma saatleri içerisinde çok hasta bakıp çok para kazanmalarıdır. Bir taban ücret veriliyor ve bunun üstünü hekimlerin mesailerle tamamlaması isteniyor” diye konuştu. Hekimlerin 1.500 TL gibi bir parayla 10 yıllık tahsillerinin karşılığını alamadığını belirten Yüksek, hekimlerin fazla mesailere mecbur bırakıldığını ifade etti.
Yüksek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu uygulama hem hastaların sağlığını tehdit edecek hem de hekimlerin ruh sağlığını bozacaktır. Döner sermaye gelirleri ise belirsiz bir uygulamadır. Bıçak parası uygulaması yasadışıydı, suçtu. Yasa dışılık denetimle ortadan kalkar. Bu uygulamayla ben bıçak parasının ortadan kalkacağını düşünmüyorum. Sağlık Bakanı bıçak parasına karşı çıkıyor ama katkı paylarıyla hastanelerden para alınmasını uygulamaya koydu. 2003 yılında böyle değildi. Artık sağlık hizmeti almak için sigorta primi dışında ek para ödemek gerekiyor. Sonuçta bakan bıçak parasını kesemeyeceği gibi halktan daha çok para alınmasına neden oluyor.”
DAHA ÇOK RADYASYONA MARUZ KALACAĞIZ
Radyoloji Teknisyenleri Derneği Başkanı Heybet Aslanoğlu radyoloji teknisyenlerinin yasadan iki kez etkilendiğini belirterek “Radyoloji teknisyenlerinin çalışma süreleri 25 saatten 35 saate çıkartılıyor. Avrupa Birliği standartlarına uygun hale getirilmek için çalışma sürelerinin arttırıldığı söyleniyor. Ancak hastanelerimizdeki üniteler TAEK tarafından denetlenmemiş ve lisans sahibi değiller. Oysa radyasyonun bir eşik değeri yoktur, az radyasyon da çalışanları olumsuz etkileyebilir. 35 saatlik çalışma ise radyoloji teknisyenleri için daha çok radyasyona maruz kalmak, sağlığımızın daha büyük oranda tehdit edilmesi demektir” diye konuştu.
MANTIK TİCARİ
SES Kocaeli Şube Başkanı Hüseyin Gülseven ticari mantıkla tam gün köleliğe hayır, kamuda tam gün çalışmaya evet dediklerini belirterek “hastaneler birer ticarethane haline getirilmek isteniyor. Bu yasayla sağlık alanındaki sorunlar çözülmüyor. Sayın Akdağ ve AKP Hükümeti çok samimiyse, hastalardan para alınmasını istemiyorsa kendi çıkarttığı yasalarla çelişiyor. Çünkü hastalardan para alınıyor. Hastanelerde artık sağlık hizmeti ödenen paraya karşılık oluyor. Bu yasada sayın Akdağ halkı ve sağlık çalışanlarını karşı karşıya getirmek istiyor” diye konuştu.
Tam Gün Yasası’nın Kamu Hastane Birlikleri Yasasıyla ortak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Gülseven sözlerine şöyle devam etti: “Bu göz önünde bulundurulduğunda; bu yasa özelleştirme yasasıdır, bu yasa paran kadar sağlık yasasıdır, bu yasa sağlık çalışanlarının kölece çalıştırılması yasasıdır. Bunun için biz bu yasaya karşı mücadelemizi büyüterek sürdüreceğiz” diye konuştu.” (Kocaeli/EVRENSEL)
Arif Koşar
ÖNCEKİ HABER

MMO Ankara Şubesi Genel Kurulu toplanıyor

SONRAKİ HABER

YENİGÜN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...