23 Ocak 2010 00:00

Mahkumlara okul yolu göründü

YENİ infaz sistemine göre okullarda artık hükümlülerin çalışması öngörülüyor.

Paylaş

YENİ infaz sistemine göre okullarda artık hükümlülerin çalışması öngörülüyor. Sistem ile birlikte çocuklar cezası iki yıldan az olan hükümlüler ile yan yana olacak. Uzmanlar yetişmekte ve kişilik oturma sürecinde olan çocukların çevrelerindeki insanları model olarak alacaklarını ifade ederek, hükümlülerin okullarda çalıştırılmasına karşı çıkıyorlar.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü’nün Seyhan Kaymakamlığı’na gönderdiği resmi yazı ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 50. ve 51. maddeleriyle 5275 sayılı Kanun’un 105. maddesinde yer alan “mahkum olunan cezanın yarısından bir katına kadar süreyle ve gönüllü olmak koşuluyla ücretsiz olarak kamuya yararlı bir işte çalıştırılması’ kanuna dayanarak hükümlülerin okullarda çalışması amacıyla milli eğitim müdürlükleri tarafından okullara gönderilen yazı ile okullarda hükümlülerin çalışabileceği işlerin listesi istendi. Böylelikle cezası iki yıldan az olan hükümlüler okullarda çalışabilecek.
PEDAGOJİK EĞİTİM ZORUNLU
Konu ile ilgili bir basın açıklaması yayınlayan Eğitim Sen Adana Şubesi, 2004 tarihli Türk Ceza Kanunu ile 5275 sayılı Kanun’da yer alan hükümlülerin cezalarının bir kısmını kamuya yararlı işlerde çalıştırılarak infaz edilmesinin çok yerinde olduğunu düşündüklerini açıkladı. Şube Başkanı Güven Boğa, pedagojik ilkeler ışığında okulların bu uygulamanın dışında tutulmasının zorunlu olduğuna dikkat çekti. Boğa, çocuk ve ergenlerin, henüz kişilik gelişimlerini tamamlamamış olmalarından ve yaş gruplarının barındırdığı özelliklerinden kaynaklı olarak, ilk ve ortaöğretim okullarında istihdam edilen bütün personelin bu özellikler gözetilerek eğitimden geçmiş sürekli kadrolar olmalarını savunduklarını dile getirdi.
‘ÇOCUKLAR MODEL OLARAK ALABİLİR’
Eğitim kurumlarında çocuk ve ergenlerin özellikleri gözetilerek gereken eğitimden geçmemiş kişilerin, kadrolu ve uzun süreli değil geçici sözleşmelerle çalıştırılanların neden oldukları sorunların giderilemediğini söyleyen Boğa, yeni infaz sistemine göre hükümlülerin okullarda istihdam edilmelerini benzer kaygılardan kaynaklı olarak doğru bulmadıklarını ifade etti. “Çocuk ve ergenlerin okulda istihdam edilen görevlilerle yakın ilişki kurmaları, rol modeli olarak görebilecek olmaları da ayrıca hükümlülerin okullarda istihdam edilmelerini sakıncalı hale getirmektedir” diyen Boğa, okulların, yeni ceza infaz sistemine göre hükümlülerin kamu yararına çalıştırılacakları kurumlar arasından çıkarılmasını talep ettiklerini söyledi. (Adana/EVRENSEL)
Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

KORUMA ALTINDAKİ BÇ İFADE DEĞİŞTİRDİ

SONRAKİ HABER

MMO Ankara Şubesi Genel Kurulu toplanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...