23 Ocak 2010 00:00

Dayanışmayı bırakmadılar

Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun aldığı “4 hafta boyunca her cuma bir saat iş bırakma” kararının uygulanacağı...

Paylaş

Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun aldığı “4 hafta boyunca her cuma bir saat iş bırakma” kararının uygulanacağı son hafta, eyleme katılım az oldu. Başından bu yana bu kararı hayata geçiren yerler ise eylemlerine devam ederek dayanışmalarını gösterdiler.
Eylemin başarıyla hayata geçtiği illerin başında yine Tunceli geldi. Tunceli’deki şubeler Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun önceki kararı olan her hafta bir saat artırarak iş bırakma kararını uyguladılar. 4 saat iş bırakan işçiler, ayrıca yürüyüş düzenlediler. DSİ önünde toplanan işçilere, DİSK ve KESK’e üye emekçiler ile Emek Gençliği de destek verdi. Buradan yaklaşık bir kilometre uzaklıkta, özelleştirme kapsamında olan TEDAŞ’a yürüyen emekçiler sık sık “TEKEL işçisi yalnız değildir” sloganını attılar. TEDAŞ’ın özelleştirilmek istenmesine de tepki gösteren emekçiler “TEDAŞ halkındır satılamaz” dediler. Burada konuşan Tes-İş İşyeri Temsilcisi Aslan Cağ TEDAŞ özelleştirmesine karşı duracaklarını ve TEKEL işçilerinin kararlı mücadelelerinin yanında olacaklarını ifade etti.
Hükümetin zulmüne karşı işçi ve emekçilerin Türkiye’yi ısıtmaya devam ettiğini dile getiren Cağ, tüm emekçilere mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.
TPAO’DA İŞ BIRAKMA
Ankara’da TPAO işçileri bir saat işe geç başladılar. Sabah TPAO Genel Müdürlüğü önünde servislerinden inen işçiler, “TEKEL ve Petrol işçileri el ele, genel greve” pankartı açtılar. Petrol işçilerinin eylemine gelen TEKEL işçileri ise coşkuyla karşılandılar. TPAO işçileri, direnişteki sınıf kardeşlerine karanfiller vererek kucaklaştılar. İşçiler karşılıklı olarak, “TEKEL sizinle gurur duyuyor”, “Petrol-İş sizinle gurur duyuyor” sloganları attılar. Birlikte halaylar çekilip, türkülerin söylendiği eyleme Emek Partisi (EMEP) Çankaya İlçe Başkanı Mahir Doğan da destek verdi.
SINIFA ÇAĞRI
TPAO işçilerine seslenen 20 yıllık TEKEL İşçisi Fadime Korkmaz, tüm bir hayatını TEKEL’de üretmekle geçirdiğini anlattı. Korkmaz, “Bu devlet bizi çalıştırdı, posamızı çıkardı. Şimdi bir kenara atmak istiyor. Ama kusura bakmasınlar, bize yapılan bu haksızlığa karşı direneceğiz. İşçiyi köleleştirmek isteyen bir düzen yaratılmasına izin vermeyeceğiz” dedi. Korkmaz, mücadelelerinde işçilerin birliği karşısında hiçbir gücün duramayacağını hep birlikte öğrendiklerini söyledi.
TEKEL işçisi Naci Korkmaz da, AKP’nin tüm Türkiye işçi sınıfına dayatmaya çalıştığı biat kültürüne karşı işçilerin omuz omuza vermesi çağrısında bulundu. Korkmaz’ın “Demokrasiden biat etmek isteyenlere açılımın en güzel örneğini, demokrasinin ne olduğunu gösterdik” sözleri işçiler tarafından “Açılım burada, AKP nerede” sloganlarıyla kesildi.
‘KAVGAYI İŞYERLERİNDE BÜYÜTECEĞİZ’
Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen de, TEKEL işçilerinin mücadelesinin başarıya ulaşması için tüm işçilerin kendi talepleriyle mücadeleyi yükseltmesi gerektiğini söyledi. “Bu kavgayı her işyerinde büyütmek zorundayız” diyen Özgen, TEKEL işçilerinin mücadelesinin bundan sonra tüm işçilere örnek olacağını vurguladı. TPAO işçilerinin TİS dönemi yürüttükleri mücadelenin “grev yasağı” nedeniyle yok sayılmasına izin vermeyeceklerini belirterek, 25 Ocak Pazartesi gününden itibaren her gün eylemde olacaklarını duyurdu. Özgen, ücret adaletsizliğinin giderilmesi ve TEKEL işçileriyle dayanışma için petrol işçilerinin harekete geçeceğini söyledi.
DAYANIŞMA DEVAM EDECEK
İstanbul Üniversitesine bağlı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Tez Koop-İş Sendikası üyesi işçiler ile SES üyesi sağlık emekçileri, sabah iş başı yapmayarak 1 saat iş bıraktılar. Hastane bahçesinde bir araya gelen emekçiler, TEKEL işçilerinin yanında olduklarını ve 4-c dayatmasını kabul etmeyeceklerini belirttiler. Ayrıca İstanbul Üniversitesi sosyal tesislerinin taşeronlaştırılmasına karşı da mücadele yürüteceklerini duyuran emekçiler, TEKEL ve İtfaiye işçileriyle birlikte haklarını koruyacaklarını ifade ettiler. Tez Koop-İş İstanbul 5 No’lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Safiye Çakıcı, TEKEL işçilerinin kararlılıklarıyla bütün emekçilere örnek olduğunu belirtti. Türk-İş Başkanlar Kurulunun ya da Emek Platformu’nun yeni mücadele kararlarını hayata geçirmek için beklediklerini duyuran Çakıcı, mücadele etmeye ve dayanışmayı örgütlemeye devam edeceklerini söyledi.
Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Kumburgaz, Hadımköy, Kartal istasyonları ve temsilciliklerinde Tez-Koop-İş Sendikası’nda örgütlü çalışanlar, yarım gün iş bıraktı. Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi önünde yapılan açıklamada, TEKEL işçilerinin örgütlü, kararlı ve inançlı işçilerin neler yapabileceğini gösterdiğine dikkat çekildi.
ALİAĞA’DA SÜREKLİ EYLEM
Aliağa Demokrasi Platformu da 23 Ocak 2010 Cumartesi gününden itibaren her gün saat 17.00 ile 18.00 saatleri arasında TEKEL işçileri için kürsü kurma kararı aldı. Aliağa Demokrasi Meydanı’nda kurulacak olan kürsüde isteyen herkes TEKEL işçilerine destek mesajlarını ya da AKP’nin politikalarına tepkilerini özgürce dile getirebilecek. (HABER MERKEZİ)

ULUSLARARASI DESTEK ÇAĞRISI

TEK GIDA-İŞ Sendikası, her yerin TEKEL olması için dünya emek örgütlerini, sendikaları, işçileri ve göçmenleri dayanışmaya çağırdı.
Tek Gıda-İş Sendikası Genel Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada, AKP Hükümeti’nin dayatmalarına karşı, Kızılay semtinin her gün ve her gece binlerce emekçinin coşkulu gösterisine tanık olduğu belirtildi.
TEKEL işçilerinin neoliberal politikalara karşı yürüttüğü mücadelenin dünya emek örgütlerini harekete geçirdiğine dikkat çekilen açıklamada, IUF, EFFT ve ITUC’un TEKEL işçileriyle dayanışma çağrısı yaptığı ifade edildi. NGG sendikasının maddi yardım başlatıp TC Berlin Büyükelçiliği’ne protesto mektubu verdiğinin aktarıldığı açıklamada, dayanışmanın giderek büyüdüğü dile getirildi. “Her yer TEKEL olmalı” diyerek tüm sendikaları, işçileri ve göçmenleri her yerde dayanışmaya çağırdıklarının belirtildiği açıklamada, “AKP Hükümeti’ni; 12 bin TEKEL işçisi ve ailesini adaletsiz bir geleceğe mahkum etmeye çalıştığı için, ILO hükümleri ve geçerli kanunları çiğnediği ve işçilere şiddet kullandığı için, temel hak ve özgürlüklerin başında gelen sendikal örgütlenme hakkını engellediği ve Unilever, Sinter Metal, LGS SKY, E-Kart’taki gibi binlerce aileyi mağdur ettiği ve yetim hakkı yediği için, AB’nin neoliberal özelleştirme diktasına itirazsız boyun eğip bedelini Türkiye emekçilerine kestiği için, mücadele eden sendikacıları ve demokrasi isteyen belediye başkanlarını tutuklattırdığı için dünya emekçilerine şikayet etmeye ve tüm Avrupa’da dayanışma bayrağı açmaya çağırıyoruz” denildi.
HER YER TEKEL OLMALI
29-30-31 Ocak günlerinde fabrikalar, sokaklar, okulların yapılacak eylemlerle TEKEL olması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, bunun için tüm meslek örgütlerine, partileri, yerel derneklere, sosyal kurumlara şimdiden başvurulması ve hazırlıkların yapılması gerektiği belirtildi. Sendikacıların konsolosluklara giderek görüşme talep etmesini ve siyah çelenk bırakmasının istendiği açıklamada, hükümete de protesto mektuplarının verilmesi için çağrı yapıldı.
“Bu çağrının ulaştığı her emekçi, her sendikacı ve gençten bulunduğu ülkede, şehir ve kasabada, okulda ve fabrikada Tekel işçileri için harekete geçmesini bekliyoruz” ifadelerinin yer aldığı açıklamada ayrıca 29-30 Ocak tarihlerindeki maçlarda TEKEL işçilerinin unutulmamasını bekledikleri duyuruldu. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Açlık grevine ara verildi

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...