23 Ocak 2010 00:00

Af-Pak’ta ABD varlığı uzun sürecek

ABD’nin Afganistan ve Pakistan’da, ABD askerlerinin bölgeyi terk etmesinden sonra da uzun bir süre “sivil varlığını” sürdüreceği bildirildi.

Paylaş

ABD’nin Afganistan ve Pakistan’da, ABD askerlerinin bölgeyi terk etmesinden sonra da uzun bir süre “sivil varlığını” sürdüreceği bildirildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın hazırladığı “Afganistan ve Pakistan –Bölgesel İstikrar Stratejisi” başlıklı raporda ABD Başkanı Barack Obama’nın, Afganistan’ın tarım sektörünün yeniden inşasına katkıda bulunmak, yönetim kabiliyetini güçlendirmek ve El Kaide ile bağını koparmak isteyen Taliban militanlarını yeniden topluma kazandırma çabalarını desteklemek gerekçesiyle daha fazla “sivil danışman” göndermek istediği belirtildi.
ABD’nin Afganistan’da geçen yıl 320 olan sivil uzman sayısını halihazırda üçe katlayarak 1000 civarına yükselttiğine işaret edilen raporda, Obama yönetiminin bu yıl sivil alanı, sahada ve Afgan halkına gerekli hizmetleri sunan önemli bakanlıklarda uzmanları toplayarak, yüzde 20-30 oranında daha genişletme arzusunda olduğu kaydedildi. Uzmanların, ABD Dışişleri, Tarım, Hazine, İç Güvenlik ve Adalet bakanlıkları ile Uyuşturucu ile Mücadele İdaresi ve FBI gibi kurum ve bakanlıklardan olduğu belirtiliyor.
Raporda, Washington’un Afganistan’daki kilit bakanlıklara 50’den fazla ek sivil danışman, başkent Kabil dışındaki 50’den fazla kesime de yüzlerce yeni personel üyesi yerleştirmekte olduğu ifade edildi.
ABD AFGANİSTAN’I TERK ETMEYECEK!
ABD Dışişleri Bakanlığı raporunda, “1989’da Sovyetler’in çekilmesinden sonra yaptığımız gibi Afganistan’ı terk edemeyeceğimizin bilincinde olarak, bu ülkenin başarısız bir devlet ve El Kaide için güvenli bir barınak haline gelmemesi için sivil çabalarımızın muharebe misyonumuzun ötesinde sürdürülmesi gerekiyor” ifadesi kullanıldı. Raporda, “Afganistan’daki muharebe misyonumuz açık uçlu olmamakla birlikte, bölgedeki sürekli çıkarlarımızı korumak için Afganistan ve Pakistan’daki siyasi, diplomatik ve ekonomik angajmanımızı uzun vadeli olarak devam ettireceğiz” denildi.
Dışişleri Bakanlığı raporunda, Obama’nın yeni Afganistan stratejisi için fon talebinin, “Programların hayata geçirilmesine yönelik sivil yardımlar için büyükçe bir miktarı” da içereceği belirtildi. Raporda, “Sivil yardımlar, kilit alanlarda Afganların kapasitesini inşa etmeye katkı sağlayacak, ayrıca onlara taahhüdümüzün uzun vadeli olduğunun güvencesini verecek” ifadesine yer verildi. Afganistan’daki asker sayısını artırma kararını geçen ay duyuran Obama’nın, 1 Şubat’ta ABD Kongresi’ne yeni bütçesini sunarken, asker artırımı için 33 milyar dolarlık acil savaş fonu talebinde bulunması bekleniyor.
ABD VE İNGİLTERE AFGANİSTAN’I KONUŞTU
Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton dün Washington’da temaslarda bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ile Dışişleri Bakanlığı’nda bir araya geldi. Görüşmenin ağırlıklı gündemini Afganistan konusunda gelecek hafta Londra’da düzenlenecek olan uluslararası konferansa ilişkin detaylar oluşturdu.
Clinton, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Obama’nın yakında Kongre’ye, Afganistan ve Pakistan’ı “istikrarlaştırma” stratejisinin sivil kısmına fon sağlanması talebinde bulunacağını bildirdi. Talepte bulunulacak fonun miktarı hakkında bilgi vermeyen Clinton, her bir ülkenin Afganistan için sivil ve askeri kaynaklarını harekete geçirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

‘ÜST DÜZEY SİVİL GÖREV’ OLUŞACAK

ABD’de terör korkusu paranoyaya dönüştüABD ve NATO’daki müttefikleri, Afganistan’da yeniden yapılanma faaliyetlerine gerekli önceliğin verilmesini sağlamak için bir üst düzey sivil görev oluşturmayı planlıyor. Konuya yakın uluslararası yetkililer, buna ilişkin kararın 28 Ocak’ta Londra’da Afganistan konusunda yapılacak uluslararası konferansta açıklanacağını belirtti. Adının açıklanmasını istemeyen yetkililer, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in henüz nihai kararını vermediğini de söyledi.
Yetkililer, bu pozisyona atanacak sivil NATO yetkilisinin görevinin, para akışını yönetmek ve fonların yolsuzluk yapanlara aktarılmamasını sağlamak olduğunu kaydetti.
BM’nin Afganistan’daki üst düzey yetkilisi Kai Eide, ülke genelindeki kalkınma projelerinde çalışan, sivil-askeri birimlerden oluşan yeniden yapılanma ekiplerinin, Afgan hükümetinin öncelikleri yerine “kendi bildiklerini okumalarından” şikayet etmişti.
ÖNCEKİ HABER

ABD’de terör korkusu paranoyaya dönüştü

SONRAKİ HABER

Hükümete 26 Ocak’a kadar süre tanındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...