23 Ocak 2010 00:00

Bekçi Murtaza yeniden tiyatro sahnesinde

ORHAN Kemal’in Bekçi Murtaza’sı, “Barış İklimi Oyuncuları” tarafından tiyatro sahnesine taşınıyor.

Paylaş

ORHAN Kemal’in Bekçi Murtaza’sı, “Barış İklimi Oyuncuları” tarafından tiyatro sahnesine taşınıyor. İstanbul Gazi Mahallesi’nde bulunan “Barış İklimi Kültür Sanat ve Eğitim Derneği” bünyesinde çalışmalarını sürdüren “Barış İklimi Oyuncuları”, Bekçi Murtaza oyununun galasıyla birlikte tiyatro seyircisine merhaba diyecek. Oyunun yönetmenliğini de M. Tayfur Aydın yaptı.
GÜNCEL BİR OYUN
Murtaza, evrensel bir kara mizah örneği. Bir bekçinin etrafında gelişenler olaylar, dönemin ayrıntıları ve şive kullanımları, 1940’lı yıllar Türkiye’sini yansıtıyor. O dönemde yaşanan sosyal ve sınıfsal çatışmalardan ve günlük yaşamdan kesintiler bulmak mümkün. Murtaza’nın yaşamını bugünlerde de bulmak mümkün. Sistem için canla başla çalışan Murtaza’yı, savunduğu ve canla başla uğruna çalıştığı sistem ne korur ne de ciddiye alır. Bekçi Murtaza üzerinden, birçok konuda tekrar tekrar düşünülmesi konusunu sorguluyor Orhan Kemal.
DAHA ÖNCE DE OYNANMIŞTI
Orhan Kemal’in Bekçi Murtaza’sı, 1952 yılında roman olarak basıldı. 1969’dan günümüze kadar Ulvi Uraz Tiyatrosu, Devlet Tiyatroları ve Semaver Kumpanya tarafından sahnede, Tunç Başaran ve Ali Özgentürk’ün yönetmenliklerinde beyazperdede canlandırıldı.
“Barış İklimi Oyuncuları”, M. Tayfur Aydın yönetiminde Murtaza’yı bir kez daha sahneye taşıyor. Barış İklimi Sanat ve Eğitim Derneği’nde bugün yapılacak gala, saat 19.30’da.
(İstanbul/EVRENSEL)

İletişim: 0212 536 71 91

Şerif Karataş
ÖNCEKİ HABER

YOLCULAR İÇİN EL AYNASI

SONRAKİ HABER

Fırat’ın Öte Yanından Fotoğraflar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...