25 Ocak 2010 00:00

AKP ‘Balyoz’u çoktan vurmuş!

Darbe planlarına son olarak eklenen “Balyoz”un varlığı ve yokluğu hâlâ tartışılıyor. Bu tartışmalar sürerken, Taraf gazetesi, planın ayrıntılarına yer vermeyi sürdürüyor.

Paylaş

Darbe planlarına son olarak eklenen “Balyoz”un varlığı ve yokluğu hâlâ tartışılıyor. Bu tartışmalar sürerken, Taraf gazetesi, planın ayrıntılarına yer vermeyi sürdürüyor. Gazete, “Darbenin Valiler Kararnamesi’’ne yer verdi. Darbeden sonra hangi valilerin görevden alınacakları ve kimlerin hangi illere atanacaklarına ilişkin bir liste yayımlandı.
Bu listedeki isimlere bakınca, darbenin AKP iktidarı tarafından çoktan yapıldığı ortaya çıkıyor. Çünkü ‘‘darbe sonrası göreve gelecek’’ valiler, bizzat bugünkü iktidar tarafından çoktan atanmış.
SADECE İLLER DEĞİŞMİŞ
Balyoz’a göre darbeden sonra;
*Sakarya Valisi Cahit Kıraç’ın, Bursa Valisi olması öngörülüyor. Ama Kıraç, bu iktidar döneminde Türkiye’nin üçüncü büyük ili İzmir’e atandı. Halen de bu görevini sürdürüyor,
*Diyarbakır valiliğine getirilmesi düşünülen Nuri Okutan ise yine bu iktidar döneminde önce Trabzon’a, ardından Şanlıurfa’ya atandı.
*Mardin eski Valisi Temel Koçaklar da Mersin valiliği yapacaktı. Ama iktidar, Koçaklar’ı Muğla’ya vali olarak atadı. Ardından da Danıştay kararı nedeniyle merkeze döndü,
*Dönemin Muğla Valisi Hüseyin Aksoy ise Samsun’a atanacaktı. Aksoy, 2006’da Mersin Valisi oldu. Halen de bu görevde,
*Nezih Doğan ise bugünün Konya Valisi. Plana göre darbeciler, Nezih Doğan’ı Aydın’a atayacaktı. Ama iktidar, daha büyük bir il olan Konya’yı uygun buldu,
*Listede, Cengiz Aydoğdu’nun ise darbeden sonra Bingöl’e atanması öngörülüyor. İktidar ise Aydoğdu’yu, Bingöl’e değil Kırklareli’ne atadı,
*2005’e kadar İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olan Sebati Buyuran da darbecilerin listesinde. Buyuran’ın Ağrı’ya atanması planlanmış. Ama iktidar, Buyuran’ı Aksaray’da görevlendirdi. 2008’e kadar da bu görevde kaldı.
ONLAR DA MERKEZE ALINDI
Listede bir de görevden alınması istenen valiler var. Mesela Diyarbakır ve Hatay eski Valisi Nusret Miroğlu gibi... Miroğlu, 12 Haziran 2009 tarihli kararname ile merkeze alındı. Trabzon eski Valisi Hüseyin Yavuzdemir ve Kırıkkale eski Valisi Bahrettin Demirer de aynı kararname ile merkeze alınanlar arasında.
BAKANLAR TAM KADRO DESTEKLEMİŞ
“Balyoz’’ planında görevden alınması istenen bazı valilerle göreve getirilmesi istenen isimler, bu iktidar döneminde ya görevden alınmış ya da darbecilerin uygun gördüğü küçük iller bir yana, daha büyük ve önemli şehirlerde görevlendirilmiş. Hepsinin göreve atanma kararlarının altında, Bakanlar Kurulu’nun tüm üyeleri ile Cumhurbaşkanı’nın imzası var.
(HABER MERKEZİ)

SAVAŞ: ‘OYUN’ DÜŞMAN: EMEP, ÖDP...

GENELKURMAY’ın “bilgimiz dahilinde savaş oyunu” dediği 2003 tarihli plan seminerindeki Powerpoint sunumlarda ‘düşman’ ilan edilen kurumlar ve bunlara ait bilgiler gerçek.
5-7 Mart 2003 tarihinde 1. Ordu’nun Selimiye Kışlası’nda yapılan seminerin Powerpoint sunumlarda tamamen gerçek isim, makam ve istihbarat bilgilerine yer verilmiş; Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasının aksine, bütün tespit ve teklifler de iç tehdit olarak adlandırılan halka yönelik.
İHD, TİHV, MAZLUMDER
3. Kolordu tarafından yapılan sunumda; Sakarya, Yalova, Bursa ve İzmit illeri incelenmiş. Bu sunum içinde düşman unsurlar arasında EMEP ve ÖDP gibi partiler de var. Sunumda, rejim karşıtı dernekler içinde gösterilen İHD, MAZLUMDER ve TİHV, AB ve ABD bağlantılı olarak kodlanmış.
SEÇİM OYUNU!
En çarpıcı slaytlardan biri, aynı seminerde 15. Kolordu tarafından Marmara için hazırlanan sunumda irtica ve bölücülük tehdidi anlatılırken 3 Kasım 2002 seçimlerinde AKP, CHP ve DEHAP’ın oy oranlarını gösteren slayt. Oy oranlarının altında, “Gerçekleşen bu tablonun büyük oranda tepki oylarından kaynaklandığı değerlendirilmektedir” ibaresi yer alıyor.
(HABER MERKEZİ)

‘6 PLAN’ DAHA VAR

GÜNLERDİR tartışılan ‘Balyoz Planı’nın Ergenekon davasından tutuklu emekli Albay Levent Göktaş’ın ofisinde bulunan DVD’ler arasından çıktığı iddia edildi. DVD’de ‘EMASYA’ toplantılarına ilişkin iki dosya da mevcut. Ayrıca, ‘Altay, Atak, Barbaros, Alev, Fişek ve Acar’ gibi harekat planları adlı bir dosyanın da DVD’de yer aldığı belirtiliyor.
BALYOZ 3. İDDİANAMEDE
Balyoza ait belgelere, Ergenekon sanığı emekli Albay Levent Göktaş’ta bulunan 51 No’lu DVD’de de rastlandığı ortaya çıktı. Ocak 2009’da gözaltına alınan Göktaş’ın Ankara’daki ofisinde bir DVD bulunmuştu. Ergenekon’un en önemli delillerinden sayılan DVD’de, ‘Balyoz’ planı da yer alıyor. Plana, Ergenekon’un 3’üncü iddianamesinin ek klasörlerinde yer verildi.
BİNLER FİŞLENMİŞ
Plan, “Balyoz Hrk. P1.EK-G Mu Eki isimli klasör içerisinde bulunan belgeler ‘Özel Kuvvetler Komutanlığı’ başlığı ile yazılmış ‘Çok Gizli’ ibareli olduğu” adıyla klasörlere girdi. Lahikaların başında 1. Ordu kısaltmasına da yer verilmiş.
51 No’lu DVD’de, içinde 5 bin 763 kişiye ait özel bilgilerin yer aldığı belirtiliyor. Üst düzey yargı mensupları, siyasetçiler ve birçok gazetecinin fişlendiği kaydedilmişti. 51 No’lu DVD’deki ‘Ö.K’ isimli Word belgesi ile ‘Kurmay’ isimli Excel belgesinde, ordunun bazı mensuplarının fişlenmiş olduğu iddia edilmişti. DVD’de, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a yönelik özel bilgiler de yer alıyor. Göktaş ifadesinde, DVD’deki gizli belgeleri, Genelkurmay Başkanlığı’nın bilgisi dahilinde hazırladığını söylemişti. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

ASKERE KOZMiK KALKAN!

SONRAKİ HABER

EVRENSEL’DEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa