25 Ocak 2010 00:00

ASKERE KOZMiK KALKAN!

BDP’li milletvekillerinin TSK’ya ilişkin son 2 ay içerisinde verdiği 5 ayrı soru önergesi, Milli Savunma Bakanlığı tarafından “gizlilik” gerekçesiyle cevaplandırılmadı.

Paylaş

BDP’li milletvekillerinin TSK’ya ilişkin son 2 ay içerisinde verdiği 5 ayrı soru önergesi, Milli Savunma Bakanlığı tarafından “gizlilik” gerekçesiyle cevaplandırılmadı. Böylece kamuoyunda çokça tartışılan intiharlar, cezalandırmalar ve ölümler, kozmik odadaki ‘sırlar’ gibi ‘gizlilik’ engeline takıldı.
6 ASKERİ KİM ÖLDÜRDÜ?
BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani’nin 27 Mayıs 2009 tarihinde yola döşenen ve 6 askerin ölümüne neden olan patlamaya ilişkin verdiği soru önergesi de, yanıtlanmayan önergeler arasında. Önergede, PKK tarafından döşendiği ileri sürülen mayının, daha sonra ortaya çıkan ses kayıtlarında TSK tarafından döşendiği iddia edilmişti. Önergede, olayın kim tarafından gerçekleştirildiği, mayınların TSK’ya ait olup olmadığı gibi sorular yer almıştı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül imzasıyla verilen cevap yazısında, ‘gizlik’ nedeniyle bilgi verilmesinin mümkün olmadığı belirtildi.
4 ASKERİN ÖLÜMÜ CEZA MI?
BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis de, Elazığ’da 4 askerin hayatını kaybettiği olaya ilişkin soru önergesi vermişti. Önergede, 17 Ağustos 2009 tarihinde Elazığ’ın Karakoçan İlçesi Koçyiğitler Taburu’nda el bombasının patlaması sonucu 4 askerin hayatını kaybettiği olayın daha sonra cezalandırma yöntemi olduğunun ortaya çıkması üzerine, buna benzer kaç olay yaşandığı sorulmuştu. Başbakan adına önergeye yanıt veren Gönül, söz konusu bilgilerin de “gizlilik” derecesi taşıdığı için cevaplandırılamayacağını bildirdi.
2 ÇOCUK İHMAL KURBANI MI?
Yine BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, Mardin’in Kızıltepe ilçesinde bir mayın patlaması sonucu 2 çocuğun yaralanmasına ilişkin soru önergesi vermişti. Önergede, mera alanı olarak kullanılan ve patlamanın gerçekleştirildiği alanda askeri eğitim yapılıp yapılmadığı, tatbikat ve eğitim alanlarında bu tür olayların yaşanmaması için ne tür tedbirler alındığı sorulmuştu. Ancak bu önerge de Gönül tarafından “gizlilik” gerekçesiyle yanıtsız bırakıldı.
BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata’nın, Başbakan Erdoğan’ın cevaplaması isteği ile Batman’daki petrol kuyuları etrafına döşenen, can ve mal kaybına neden olan mayınlara ilişkin verdiği soru önergesi de, yine Gönül tarafından “gizlilik” gerekçesiyle yanıtsız bırakıldı.
ÖLÜMLERE GİZLİLİK
BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal’ın Başbakan Erdoğan’ın yanıtlanması isteği ile asker ölümleri ve intiharlarına ilişkin verdiği soru önergesi de, yine Gönül tarafından yanıtlandı. Önergede, kaç intihar olduğu, bunların intihar olup olmadığının ne şekilde araştırıldığı şeklindeki sorular ise yine “gizlilik” gerekçesiyle cevaplandırılmadı. (Ankara/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

BAŞBAKAN ERDOĞAN’DAN TEKEL İŞÇİLERİNE SON SÖZ: Provokatörler, çalışmayana para yok!

SONRAKİ HABER

AKP ‘Balyoz’u çoktan vurmuş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...