25 Ocak 2010 00:00

GEREKÇE ALEVİ OLMASI MI?

Başbakanlığa bağlı Türkiye Kalkınma Bankası’nın çay ocağını işleten Kemal Sümbül’ün 3 yıllık hizmet sözleşmesi, daha bir yıl dolmadan feshedildi.

Paylaş

Başbakanlığa bağlı Türkiye Kalkınma Bankası’nın çay ocağını işleten Kemal Sümbül’ün 3 yıllık hizmet sözleşmesi, daha bir yıl dolmadan feshedildi. Alevi olduğu için sözleşmesinin iptal edildiğini düşünen Sümbül, hakkında “Cenabet dolaşanın elinden çay içilmez” gibi dedikodular yayıldığına dikkat çekerek, bu konuda dava açacağını söyledi.
TBMM Dilekçe Komisyonu’na yaptığı başvuruda Sümbül, 1991’den bu yana Kalkınma Bankası’nın çay ocağını işlettiğini belirtti. Hizmet sözleşmesinin, geçen yıl 3 yıllığına yenilemesinin ardından 1 yıl bile dolmadan feshedildiğini vurgulayan Sümbül, bunun “idarenin zorlama ve baskısıyla” yapıldığını düşünüyor.
ÖNCE YEMEKHANE YASAKLANDI
1978’den beri bankanın çay ocağında çalışan, 1991’den beri de ocağı işleten Sümbül’ün yönetimle sorunları 5 yıl önce başlamış. Önce çay ocağı personelinin banka yemekhanesinden yemek yemesinin yasaklandığını anlatan Sümbül, banka çalışanlarının tepkisi üzerine bu yasağın 2 gün sonra kaldırıldığını söyledi. “Bir sabah işe geldiğimizde genel müdür yardımcılarından Bahattin Sekkin’in ‘Artık bankanın yemekhanesinde yemek yemeniz yasaklandı’ talimatı ile karşılaştık” diyen Sümbül, kimi banka çalışanlarının, kararı, yemekhaneye gitmeyerek protesto ettiğini söyledi.
SONRA ASANSÖR
2009 yılı başında sözleşmenin 3 yıllığına yenilendiğini söyleyen Sümbül, TBMM Dilekçe Komisyonu’na yaptığı başvuruda yaşananları şöyle anlattı: “Aradan 5-6 ay geçmişti ki genel müdürün, ‘Şikayetler var hakkınızda’ söylemleriyle düğmeye basıldı. ‘Saçın uzun, dağınık, sakalını kesmemişsin, tırnakların uzamış’ gibi şifahen iletilen şikayetlerin ardı arkası kesilmiyordu. 9 katlı bir binanın giriş katındaki çay ocağından ‘8. kata sıcak içecek hizmeti vereceksiniz ama asansörü kullanmayacaksınız’ denildi. Banka yönetimi, asansör kullanımını yasaklamak yanında, birim yöneticilerine ikram olarak sunduğu aylık fiş kullanımına son vererek, benim aylık 6 bin-7 bin gelir kaybına uğramama neden oldu. Kek-poğaça satışı yapılmadığı halde kek-poğaça satışı yasaklandı. Tost satışı için yaptığım 2 bin 700 TL’lik harcamaya rağmen tost satışı yasaklandı.”
TEHDİTLE İMZALATILDI
Kalkınma Bankası Genel Müdürlüğü İdari ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’na başvuran Sümbül, kendisine zorla belge imzalatıldığına dikkat çekerek başvurusunda şunları söyledi: “Bankanız yetkilileri Abdulazim Özdemir ile Ersin Onur tarafından şahsıma tehdit ve zorla kira akdinin feshi için belge imzalatılmıştır. Bu belgenin hiçbir hukuki dayanağı olmamakla birlikte, sırf Alevi olmam sebebiyle kira akdime son vermenin insanlıkla bağdaşır bir yönü bulunmamaktadır. Bankanızın yapmış olduğu ayrımcılık nedeniyle maddi kayıplarımın bulunduğunu belirtir, bu kayıpların giderilmesini talep ederim. Alevi olmam sebebiyle iş akdimin sonlandırılmasına sebep olan, karar veren ve bu kararları uygulayan tüm görevliler hakkında suç duyurusunda bulunacağımı, haklarında manevi tazminat davası açacağımı beyan ederim.” (HABER MERKEZİ)

GEREKÇE: MODERNİZASYON
Konuyla ilgili Alevi Haber Ajansı’nın sorularını yanıtlayan Kalkınma Bankası Eğitim ve Halkla İlişkiler Müdürü Necdet Şahinküçük ise gerekçenin ‘modernizasyon’ olduğunu ileri sürdü. Şahinküçük, şunları söyledi: “Şikayetçi arkadaş ayrımcılık nedeniyle sözleşmenin feshedildiğini söylüyor ama böyle bir şey yok. Bankamızda bir modernizasyona gidiyoruz. Elinde çay ve çaydanlıkla dolaşan kişilerin servis yapmasını istemiyoruz, hoş görünmüyor. Bunun yerine katlara çay makineleri kuruyoruz. Bankamızda belli modernizasyonları yapmak zorundayız. Arkadaşlar asansörü çok yoğun kullanıyorlar, müşterilerimizin hareketlerini engelliyorlar. Bu nedenle asansör yasaklandı. Tost makinesi de koku yapıyordu binada. Ayrımcılıkla hiçbir ilgisi yok. İki binamızda iki ayrı işletmecimiz var. İkisinin de sözleşmesi feshedildi. Çalışanlar da kardeşi ve yeğeniydi. Ayrımcılık iddiası doğru değil.”

ÖNCEKİ HABER

Tezsiz yüksek lisans eğitimi kaldırıldı

SONRAKİ HABER

EVRİM/DEVRİM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...