25 Ocak 2010 00:00

Tezsiz yüksek lisans eğitimi kaldırıldı

YÜKSEK Öğretim Kurulu (YÖK), eğitim fakültesi dışında bir fakülteyi bitirenlerin öğretmen olabilmeleri için aldıkları “tezsiz yüksek lisans ...

Paylaş

YÜKSEK Öğretim Kurulu (YÖK), eğitim fakültesi dışında bir fakülteyi bitirenlerin öğretmen olabilmeleri için aldıkları “tezsiz yüksek lisans (pedagojik formasyon)” eğitimini kaldırdı. Artık her üniversite formasyon eğitimi veremeyecek, formasyon eğitimi için eğitim fakültesi ya da eğitim bilimleri bölümünün bulunması gerekecek.
YÖK’ün en son yaptığı genel kurul toplantısında, üniversitelerde pedagojik formasyon eğitimi verilmesi belli kriterlere bağlanmıştı. Buna göre kriterleri sağlayan her üniversite pedagojik formasyon eğitimi verebilecek. YÖK’ün aldığı karardaki kriterler, Öğretmen Yetiştirme Türk Milli Komitesi ile Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) ile birlikte oluşturuldu. Bu kriterlerin oluşturulmasında eğitim fakültelerinin görüşleri de dikkate alındı.
Kriterlere göre pedagojik formasyon eğitimi için ilgili üniversitede eğitim fakültesi veya eğitim bilimleri bölümünün bulunması ve bu alanda yeterli sayıda ve nitelikte kadrolu öğretim üyesi olması şartı aranacak. Formasyon eğitimi 5. yarıyılda başlayacak ve 2 yıla (4 yarıyıla) yayılarak verilecek. Formasyon eğitimine kabulde öğrencilerin ağırlıklı not ortalaması 4 üzerinden en az 2.5 olacak ve öğrencilerin en fazla alttan başarısız 2 dersi olacak.
ÖĞRENCİ ALINMAYACAK
“Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans” eğitimleri 2010-2011 Eğitim-Öğretim Yılı’ndan itibaren açılmayacak. Daha önce izin verilenlere ise öğrenci alınmayacak. 2010-2011 Eğitim-Öğretim Yılı’ndan itibaren mezun durumda olan öğrencilere de pedagojik formasyon sertifikası eğitimi verilmeye başlanacak.
Mezun durumda olan öğrencilerin diploma notunun da 4 üzerinden en az 2.5 olması şartı aranacak. Mezunların formasyon eğitimi süresi ise 2 yarıyıl olacak.
YÖK’TEN İZİN ALINACAK
Karara göre açılması talep edilen pedagojik formasyon eğitimi talepleri için her seferinde YÖK’ten izin alınacak. Pedagojik formasyon eğitimine ilişkin organizasyon, rektör yardımcısı başkanlığında ilgili birim yöneticilerinden oluşan bir komisyon tarafından yürütülecek. Üniversiteler tarafından pedagojik formasyon eğitiminin uygulanmasına ilişkin bir yönerge hazırlanacak. (HABER MERKEZİ)

EĞİTİMİN SORUNLARI DEVAM EDİYOR

2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılı birinci yarıyılında, sorunlara yine çözüm üretilmediğine dikkat çeken Eğitim Sen Antalya Şubesi, Antalya’nın yalnızca bir ilçesinde binden fazla ücretli öğretmen çalıştığını belirtti. Şube binasında yapılan basın toplantısında konuşan Şube Başkanı Nurettin Sönmez, eğitim emekçilerinin sorunlarının çözümü adına hiçbir adım atılmadığını vurguladı.
Eğitimin ticarileştirilmesi ve özelleştirilmesinin bilinçli politikaların bir birikimi olduğunu söyleyen Sönmez, AKP iktidarının, olumsuz birikimi daha da artırmak için elinden geleni yaptığını vurguladı.
Geçen dönemde derslik, okul, öğretmen, memur ve hizmetli açıklarına da çözüm üretilmediğini, okulların araç gereç ve fiziki altyapı ihtiyaçlarının giderilmediğini dile getiren Sönmez, eğitim emekçilerinin ekonomik, demokratik, sosyal ve özlük haklarında kayıplar yaşandığını ve her yıl yaşanan sorunların artarak devam ettiğini söyledi. Antalya yerelindeki sorunlara değinen Sönmez, derslik açığı ve öğretmen ihtiyacının giderilmediğine dikkat çekerek, sadece Kepez ilçesinde binin üzerinde ücretli öğretmenin çalıştığını söyledi. Geçtiğimiz dönemde sendika üyelerine yönelik soruşturmalara dikkat çeken Sönmez, 2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılı’nın ilk yarısında, AKP iktidarının ‘başarısız’ olduğunu belirtti.
(Antalya/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

IRKÇI CiNAYET iDDiANAMEDE

SONRAKİ HABER

GEREKÇE ALEVİ OLMASI MI?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...