25 Ocak 2010 00:00

Ligna Dekor büyüdükçe işçiler fakirleşiyor

Patronuna 23 dakikada 1500 lira kazandıran bir işçinin ücreti ne kadar olmalı? Günde 12 saat çalışıyorsanız ücretiniz ne kadar olmalı....

Paylaş

Patronuna 23 dakikada 1500 lira kazandıran bir işçinin ücreti ne kadar olmalı? Günde 12 saat çalışıyorsanız ücretiniz ne kadar olmalı? Çalıştığınız fabrika, sizin emeğinizle sektörün önde gelen fabrikalarından biri olduysa, ücretiniz ne kadar olmalı? Başka bir ülkede olsaydık bu soruların yanıtı iyi bir ücret olurdu, ama Türkiye’de çalışıyorsanız bu sorunun cevabı hiç de iç açıcı olmuyor.
Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Ligna Dekor Farikası’nda çalışan bir işçi, patronuna 23 dakikada 1500 lira kazandırıyor ama ayda sadece 600-700 lira arasında bir ücret alıyor. Ligna Decor, 84 milyon metrekarenin üzerinde dekor kağıdı üretim kapasitesiyle, Doğu Avrupa’nın en büyük bağımsız emprenye tesisine sahip. Ürünleri 20’nin üzerinde ülkeye ihraç edilen Ligna Decor’un ihracat yaptığı bölgeler arasında Avrupa, Ortadoğu, Amerika, Kanada, Rusya, Kuzey Afrika ve Balkan ülkeleri yer alıyor.
GİDEREK BÜYÜYOR
Fabrika, kriz ortamında bırakın küçülmeyi, her geçen gün büyüyerek kârına kâr kattı. Fabrikanın 2005’te yıllık net kârı 25 milyon dolar. O yıl 3 makine ile çalışan fabrika, 2009 yılı sonu itibariyle makine sayısını 13’e yükseltmiş. Bu yıl 5 makine daha almayı planlıyor. Kriz söylentilerinin çıktığı zaman 70 işçinin çalıştığı fabrikada, şu an 230 kişi çalışıyor. 2 vardiya halinde çalışan fabrikada, işçiler için durum hiç de iç açıcı değil. Günde 12 saat çalışan işçiler, ağır çalışma koşullarından şikayetçi.
KAZANDIKÇA İŞÇİDEN KISIYOR
Fabrikada 4 yıldır çalışan Erol Şahin, en çok çalışma sürelerinden şikayetçi. Günde 12 saat çalıştıklarını söyleyen Şahin, iş dışında kendilerine vakit ayıramadıklarını ifade ediyor. Şahin, her geçen gün büyüyen fabrikanın, bulundukları bölgede krizden etkilenmeyen nadir fabrikalardan biri olduğunu söylüyor. Fabrikada ortalama işçi ücretinin 600-700 lira arasında değiştiğini söyleyen Şahin, kriz süresince ücretlerine zam yapılmadığını da belirtiyor. Her gün büyüyen fabrikada işçilerin ay sonunu getiremedikleri için sürekli borçlandıklarını anlatıyor.
Çalıştığı makinenin patronuna 23 dakikada 1500 TL kazandırdığına dikkat çeken Şahin, kendi emekleriyle büyüyen patronun, işçisinin hakkını vermediğini dile getiriyor.
İŞ GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ YOK
Göksel Kırıkoğlu, fabrikada 3 ay önce işe başlamış. Sürekli küçük iş kazaları yaşandığını belirten Kırıkoğlu, kazaların daha çok gece vardiyasında yaşandığını; bunun, aşırı çalışmadan kaynaklı yorgunluktan olduğunu dile getirdi. Ayda 600 lira aldığını söyleyen Kırıkoğlu, her gün 3 saat zorunlu mesaiyle ayda 900 lira aldığını belirtiyor. Patronlarının Türkiye’nin en zengin 58. kişisi olduğunu belirten Kırıkoğlu, “Ancak fabrikada iş güvenliği önlemi alınmıyor. Her makinenin üzerinde havalandırma olması gerek, uçucu maddelerle çalışıyoruz. Astım olan ve idrarında asit çıkan arkadaşlarımız var” diye çalışma koşullarını anlatıyor. Bir işçinin günde 30 bobin bastığını, 1 bobinin fiyatının 1000 ile 1500 lira arasında değiştiğini söyleyen Kırıkoğlu, emeklerinin karşılığını istediklerini belirtiyor. (İstanbul/EVRENSEL)
İnan Dursun
ÖNCEKİ HABER

Egzoz ölçtürmeyene ağır ceza

SONRAKİ HABER

BAYKUŞ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...