25 Ocak 2010 00:00

‘W’ olmaz ‘V V’ olsun

Torununa ‘Gülseren Şewin’ ismini koymak isteyen Gülseren Koşti’nin talebi, ‘W’ harfi Türkçe alfabede olmadığı gerekçesi ile reddedildi.

Paylaş

Torununa ‘Gülseren Şewin’ ismini koymak isteyen Gülseren Koşti’nin talebi, ‘W’ harfi Türkçe alfabede olmadığı gerekçesi ile reddedildi. Fakat bu kez Nüfus Müdürlüğü’nün bulduğu çözüm, ‘pes’ dedirtecek cinsten. Müdürlük çözüm olarak ‘W’ yerine 2 ‘V’ kullanarak, çocuğun ismini ‘Gülseren Şevvin’ şeklinde yazdı.
Suruç Belediye Başkan Yardımcısı Gülseren Koşti, 6 Aralık 2009 tarihinde doğan torununa ‘Gülseren Şewin’ ismini koymak için İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne başvurdu. Ancak Suruç Nüfus Müdürlüğü, ‘W’ harfinin Türkçe alfabede olmadığını gerekçe göstererek Koşti’nin talebini reddetti. Koşti, aynı isimde ısrar edince, Nüfus Müdürlüğü, ‘W’ yerine iki adet ‘V’ harfinin yan yana kullanılabileceğini söyleyip, çocuğun ismini ‘Gülseren Şevvin’ olarak kimliğe kaydetti. Küçük kızın yakınları, ‘açılım’ tartışmaları devam ederken hâlâ Kürtlerin kendi isimlerini kullanmalarının yasak olduğunu dile getirerek, ‘demokrasinin geliştiği’ söyleminin yalandan ibaret olduğunu dile getirdiler.
NEDEN İSİMLERİMİZİ YASAKLIYORSUNUZ?
Suruç Nüfus Müdürlüğü’nün torununun ismini ‘Şevvin’ olarak kaydettiğini belirten Gülseren Koşti, 8 aylık bir torunu daha olduğunu söyleyerek, “Onun adını da ‘Newa’ olarak koyduk. Ancak ona da izin vermediler. Onu da ‘Neva’ olarak kaydettiler. Newa’nın anlamı ‘melodi, ezgi’, Şewin’in ise ‘cuma akşamı’dır. Hiçbir siyasi anlamları yoktur. Buna rağmen izin verilmiyor. Bir de açılımdan bahsediyorlar. İsimlerimizi koymamıza dahi müsaade etmiyorlar. Bir gün Kürt sorununa gerçek çözüm bulunursa iki torunumun da adını istediğim gibi değiştireceğim” şeklinde konuştu. Küçük bebeğin annesi Vahide Koşti ise Başbakan Erdoğan’ın ‘Her şey serbest’ dediğini, ancak bunun doğru olmadığını ifade etti. Koşti, “Eğer her şey serbest ise neden isimlerimize karışıyorlar? Her şey serbest diyorlar, o zaman biz de çocuğumuza ‘Şewin’ ismini koymak istiyoruz” dedi. (ŞANLIURFA)

İSİM YASAKLARI MECLİS’E TAŞINMIŞTI
BDP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, geçtiğimiz günlerde ‘Welat’ isminin ‘W’ harfinin Türkçe alfabede olmaması ve ismin ‘Türk örf ve adetlerine uygun olmadığı’ gerekçesiyle nüfus cüzdanına yazılmaması kararını, Meclis gündemine taşımıştı. Demirtaş, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, hükümetin ‘Kürtçe isim artık yasak değil’ açıklamalarını hatırlatarak, Kürtçe isimlerin önündeki engellerin devam ettiğini belirtmiş ve şu soruların yanıtlanmasını istemişti:
* Hükümetin ‘Kürtçe isim serbest’ açıklamalarına karşın Kürtçe isim verilmesinin engellenmesini hangi gerekçeyle izah edeceksiniz?
* Devletin resmi kanalı TRT-6’da Kürtçe yayın yapılırken, çocuklara Kürtçe isim verilmesinin engellenmesi, adaletsizliği ve bir çelişkiyi yansıtmıyor mu?
* ‘W’, ‘X’, ‘Q’ gibi harfler alfabede bulunmamasına karşın birçok alanda kullanılırken, ailelerin kendi çocuklarına içinde bu harflerin geçtiği isimleri vermesinin engellenmesi hukuka aykırı değil midir?
* Türk Harf Kanunu’nda çocuğa konulacak ismin Türk alfabesine uygun olması gerektiği yönünde bir şart olmamasına karşın, yasada olmayan bir koşulun sadece bir genelgeye dayandırılması, keyfi ve hukuka aykırı bir uygulama değil midir?
* Kürtçe isim konulmasının önündeki engelleri nasıl aşmayı düşünüyorsunuz? Bu alanda çalışmanız var mıdır?
* Kürtlerin kendi kültürlerini koruyup yaşatabilmeleri için ne tür düzenlemeler yapmayı düşünüyorsunuz? (ANKARA)






ÖNCEKİ HABER

İncelemeden ‘Kürtlere kelepçe uygundur’ çıktı

SONRAKİ HABER

EKONOMİ VE POLİTİKA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...