25 Ocak 2010 00:00

Attığı adımı suç saydılar

BDP ve insan hakları savunucularına yönelik 24 Aralık 2009’da başlatılan operasyonda tutuklanan İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey’in nerdeyse attığı her adım suç sayıldı.

Paylaş

BDP ve insan hakları savunucularına yönelik 24 Aralık 2009’da başlatılan operasyonda tutuklanan İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey’in nerdeyse attığı her adım suç sayıldı. Savcı Erbey’in neredeyse bütün faaliyetlerini adeta suçmuş gibi sorguladı. Muharrem Erbey, DİHA’ya gönderdiği mektupta, tutuklanma sürecini ve nedenlerini anlattı.
‘Yasadışı örgüt üyeliği’ iddiasıyla yargılandığını kaydeden Erbey, “Çocuk istismarının engellenmesi, kadın hakları konulu eğitim çalışmaları, seminerler gibi çalışmalarla ilgili projeler yaparak, bu projelere finansal kaynak sağladığı; İsveç, Belçika, İngiltere parlamentoları, BM’de yaptığı konuşmalarla devleti küçük düşürdüğü, ‘Sivil Demokratik Anayasa Çalıştayı’na katıldığı, hukuk danışmanlığını yaptığı ve farklı mahkemelerde hakkında açılan davalarını takip ettiği Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Osman Baydemir ile bağlantısının ne olduğu ve belediyeye neden sık gittiği, basın yayın kuruluşlarına ve ROJ TV’ye neden çok sık demeç verdiği’ gibi pek çok çalışmasının, suçmuş gibi gösterilerek, savcı tarafından kendisine sorulduğunu belirtti. İnsan hakları savunucuları tutuklanırken, hükümetin ‘açılımı’ insan haklarına yönelik adımlar atarak başlatacağını söylemesinin ironik olduğunu dile getirdi. Erbey, mektubunda “Nerdeyse aktif siyaset yapan herkes gözaltına alındı. İçlerinde seçilmiş belediye başkanları, başkan vekilleri, meclis üyeleri, il genel meclisi başkanları, belediye bürokratları, siyasetçiler olmak üzere 900 aktif siyasetçi, sıradan suç isnatlarıyla tutukludurlar. Bu, örgütlenme özgürlüğünün ciddi bir ihlali olup, düşünce ve ifade özgürlüğünün gittikçe ortadan kaldırıldığını gösteren somut bir örnektir. 200 yüzyıldır devam eden dünyanın en eski etnik ve politik sorunu olan Kürt sorunu, sürgün, cezaevi, katliam, ret ve inkar ile yok edilemez. Bu son yapılanlar da yeşeren çözüm umutlarını azaltmıştır” dedi. (DİYARBAKIR)



ÖNCEKİ HABER

Kadın yazarlar tutuklu çocuklar için buluştu

SONRAKİ HABER

Iğdır belediye başkanı da tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...