25 Ocak 2010 00:00

Seçilen, masrafları kısacak

İngiltere’de genel seçimler yaklaşırken partiler de seçim çalışmalarına hız vermeye başladılar.

Paylaş

İngiltere’de genel seçimler yaklaşırken partiler de seçim çalışmalarına hız vermeye başladılar.
1997 yılında, 18 yıllık Muhafazakar Parti iktidarını devirerek iktidar olan İşçi Partisi ile Muhafazakarlar arasında bir çekişme olacağa benziyor. Bütün kamuoyu araştırmaları, Muhafazakarları birkaç puan önde gösterirken Liberal Demokrat Parti, uzun yıllardır performansını koruyarak hep üçüncü sırada kalmaya devam edecek gibi görünüyor. Resmi olarak seçim çalışmaları başlamamış ve tarih belirlenmemiş olmasına rağmen, partiler seçim çalışmalarını başlattı. Hepsinin ortak bir özelliği var: İktidar olurlarsa kesinti ilk hedef.
KRİZİ AŞMANIN YOLU KESİNTİ
Partiler, ekonomik krizin yükünü emekçilerin sırtına yıkmayı vaat ediyor. Muhafazakar Parti Lideri David Cameron, iktidara geldiklerinde sağlık hariç bütün alanlarda kesinti yapacaklarını açıkladı. Cameron, sebep olarak ekonomik kriz ve borçlanmayı gösterdi.
Özellikle eğitim ve ulaşımda yoğun işten atmaların yanı sıra, bazı hizmetler tamamen ortadan kaldırılacak. Böylelikle biriktirilen paralarla ülkeyi borç batağından kurtarmayı düşündüklerini iddia ediyor. Ekonomik krizin sonuçları, bankaların kurtarılması ve özel teşvikleri için yapılan harcamalar; işçi ve emekçilerin işten atılması, vergilerin arttırılması ve kamu hizmetlerinde kesinti yoluyla aşılmak isteniyor. Basının karşısına çıkan ve BBC Five Live’e konuşan Cameron, bütün alanlarda kesintiler yapmak zorunda olduklarını ve ancak bu yöntemle krizden sıyrılabileceklerini öne sürdü.
VERGİLER ARTACAK
İşçi Partisi kurmayları ise, bir yandan liderlik sorunu yaşarken, bir yandan da seçim vaadlerini sıralıyorlar. Cameron ve ekibinin tecrübesiz ve yeteneksiz olduğunu ve dolayısıyla politika üretmekten yoksun olduğunu öne süren İşçi Partililer, kendilerinin daha az kesinti yapacaklarını, ama vergileri arttıracaklarını ifade ediyorlar.
Liberal Demokratlar da, daha insaflı vergilendirme ve değişimler sağlama gibi söylemlerle yola çıkmış durumdalar. Nereye çekersen oraya gidebilecek tarzındaki açıklamaları kimseyi tatmin etmezken, onlara halkın da umut bağladığı söylenemez.
Bu üç partinin seçim manifestoları bu temel üzerine kurulu. Yani hepsinin tek bir “hizmeti” olacak. Emekçilere saldırmak. Kimisi işten atıp kesintiler yaparak saldırıyor. Kimisi vergileri arttırarak yapıyor bunu. Kimisi de henüz ne yapacağını bilmiyor. Ama hepsinin yolu bir yerde birleşiyor: Kesinti ve saldırı kavşağı.
Seçim çalışmaları bir kez daha gösterdi ki krizin yükü emekçilere bindirilmeye devam ediyor. Bunun gerçekleşebilmesi için biz emekçilerin kapılarına dayanıp oy isteyecekler ve diyecekler ki, “Oyunu bana ver ben daha iyi saldırırım!” (Londra/EVRENSEL)
Arif Bektaş
ÖNCEKİ HABER

Irak soruşturmasında sıra Blair’de

SONRAKİ HABER

ROJEV

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...