25 Ocak 2010 00:00

Hakkını arayan 4-c’liler

Bizler yüksekokul ve endüstri meslek lisesi mezunları olup kamuda 15 yıldır teknik eleman olarak çalışmakta idik.

Paylaş

Bizler yüksekokul ve endüstri meslek lisesi mezunları olup kamuda 15 yıldır teknik eleman olarak çalışmakta idik. Özelleştirmeden dolayı, devlet bizleri, eski haklarımızı elimizden alıp, ilkokul mezunları 620 TL, lise 670 TL, yüksek okul 780 TL olmak koşuluyla MEB ve bazı kurumlarda 4-c’li olarak 10 ay çalıştırıp, 2 ay çıkış yapmak suretiyle geçici işçi statüsünde atama yaptı. 10 ay yapmalarının sebebine gelince yıllık tazminat hakkımızı elimizden almak, hükümetin amacı bizlere tazminat hakkını kazandırmamak. Aldığımız maaşı on iki aya bölersek asgari ücretin altına düşmektedir. Memur derseniz memur değiliz işçi derseniz hiç değiliz. Ne olduğumuz belli değil. Yaşlarımız 35 ila 45 yaşlar arasındadır. Ya üniversitede okuyan çocuklarımız var. Ya da evlilik çağına gelmiş çocuklarımız vardır. Özel sektöre gidelim çalışalım desek bizi bu yaştan sonra kim işe alır, bizleri de memur kardeşlerimiz gibi başka kurumlara haklarımızla beraber verebilirlerdi.
Bu nasıl bir zihniyet. Anlamış değiliz. Kısaca biz işçiler adam yerine bile konulmadık. Şu anda bizim durumumuza düşmemek için TEKEL işçileri günlerce mücadele etmektedir. TEKEL işçilerinin tek isteği başka kurumlara özlük hakları ile beraber nakillerinin yapılması bence pekala yapılabilir. Kimse de mağdur olmaz. Öncelikle şunu belirtelim ki, hiçbir mesleği küçümsemiyoruz. Ancak yıllarımızı verip bir meslek dalında yetişmişiz. Mustafa Kemal Atatürk, “Medeniyet şahikasının merdiveni sanattır, sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuştur” sözleriyle sanatkara olan değeri vermiştir. Biz 4-c olarak istihdam edilen çalışanlar, kadrolu işçi, memur veya sözleşmeli personel olarak istihdam edilmek istemekteyiz. Bunun bütçeye bir yük getirmeyeceğini aksine kalifiye çalışanların ülke ekonomisine katkıda bulunacağı kaçınılmazdır. Kendi mesleklerimize göre çalıştırılmamız halinde çok yüksek verimlilik sağlayacağımıza inanmaktayız. Ama bizlere bu değeri vermediler. Sonra hiçe sayılıp hizmetli kadrosunda çalışmak, akşama kadar paspas yaptırmak reva görüldü. Bizler bunu gurur kırıcı olarak görüyoruz. Bizleri teknik eleman olarak başka kurumlarda değerlendirebilirlerdi. Sanatkar kolay yetişmiyor. Meslek liselerinin ÖSS’de önleri kapalı olduğu için meslek lisesine giden öğrenci sayısı azalmıştır. Türkiye’de ciddi boyutta teknik elemana ihtiyaç vardır.
Bizler tornacı, makineci, kaynakçı, elektrikçi, laborant, tesviyeci. Daha buna benzer bir sürü meslek sahibi yetişmiş teknik elemanlarız. Okulunda okumuşuz 15 yıl kamuda mesleğimizi yapmışız tam verimli zamanımızda teknik elemanları okullara hizmetli yapıyorlar. Bizler işimizi yapmak istiyoruz. Bizleri mesleğimize göre değerlendirsinler. Haksızlığı kaldırsınlar. Hükümet 2007 yılında 150 bin geçici işçiye kadro verdi. Pekala 4-c’lileride kadroya dahil edebilirdi. Bir nevi üvey evlat muamelesi yapıldı. Zamanında bizler de imtihan hakkımızla işe yerleştirilmiştik. Şimdi hakkımızı yok sayıyorlar. Bizlerin özelleştirme mağduru olarak derdimiz çok. Bizler 4-c’li olarak çağın köleleri konumuna getirildik. Lütfen bizleri duyun artık.
Özelleştirme Mağdurları Harbiş İstanbul Deniz
Kuvetleri Komutanlığı
Pendik (Süpürgeci
Teknik Elemanlar)
ÖNCEKİ HABER

Sayın Başbakan’a TEKEL’den bir teklif

SONRAKİ HABER

Diren babacığım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...