24 Ocak 2010 00:00

Çaycuma’dan Adıyaman’a büyük destek

CUMA akşamları Tekel işçilerine destek amaçlı yapılan AKP önüne yüyüşler, basın açıklamaları, oturma eylemleri sürüyor.

Paylaş

CUMA akşamları Tekel işçilerine destek amaçlı yapılan AKP önüne yüyüşler, basın açıklamaları, oturma eylemleri sürüyor.
Zonguldak Çaycuma’da, Emek ve Demokrasi Platformu tarafından ilçe merkezinde basın açıklaması ve oturma eylemi yapıldı. Eyleme platform üyeleri, okullarda 4-C statüsünde çalışan işçiler ile Çaycuma’nın köy ve kasabalarından gelen vatandaşlar katıldı. Platform adına konuşan Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, AKP’nin TEKEL işçilerine reva gördüğü 4-C’nin ne demek olduğunu SEKA Çaycuma Kağıt Fabrikası’nın özelleştirilmesinin ardından 4-C’li çalışmak zorunda bırakılan işçiler ile Çaycumalıların çok iyi bildiğini söyledi.
Başbakan Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Hükümet yetkililerine seslenen Akyol; “4-C’nin ne menem bir şey olduğunu bir de bizden dinleyin” diyerek 4-C uygulaması ayrıntılı bir şekilde anlattı.
EN İYİ ANLAYANLAR...
4-C Sözleşmeli Çalışanlar Derneği Başkan Yardımcısı Cem Atasun Bayraktar da eylemde yaptığı konuşmada, “TEKEL işçilerini en iyi biz anlarız” dedi. Bayraktar, “Her yılbaşında bakanlar kurulunu toplayarak bizleri 10 aylık süre için işe almakta ve geriye kalan 2 aylık süreçte ücretsiz izin vererek sokağa bırakmaktadır. Burada bulunan herkesin bize hak verebilmesi için 1 dakikalığına da olsa şunu hayal etmelerini istiyorum. Yarından itibaren 10 aylık sözleşme imzaladınız ve 10 ay sonra yeni bir sözleşme imzalanıncaya kadar 2 ay ücretsiz boşluk verilecek sizlere. Bakınız bu 2 ay da ücret yok diyorum. Ev kiranız var, elektrik, telefon, su faturalarınız var, temel gıda ihtiyaçlarınız var. Bu boşluk verilen 2 aylık süreç içerisinde hiçbir ücret alamazken bütün bu giderleri nasıl karşılayacaksınız, nasıl geçineceksiniz ve nasıl yaşayacaksınız. Bütün bu olumsuz şartları, yaşam mücadelesini, sıkıntı ve ızdırapları gören, fabrikaları kapatılarak özlük ve sosyal hakları ellerinden alınan
TEKEL işçileri 4-C’ye neden tepki göstermesin? Neden haklarını aramasın? Bu mücadele onurlu ve gururlu TEKEL işçilerinin ve özelleştirme mağdurlarının hak arama mücadelesidir.” dedi.
YAPRAK TÜTÜN İŞÇİLERİ AKP ÖNÜNDE
Adıyaman Yaprak Tütün İşletmesinde çalışan TEKEL işçileri AKP Adıyaman il binası önünde Ankara’da direnen arkadaşlarına destek amacıyla protesto eylemi yaptılar. Akşamüzeri mesai çıkışında bir araya gelen işçiler sloganlar atarak AKP önüne geldiler. Yol-İş Sendikası İşyeri Baş temsilcisi Hasan Tanrıverdi de eyleme katılarak Tekel işçilerine destek verdi.
Samsun’da emekten yana siyasi partiler, gençler ve Türk-İş temsilcileri AKP il binası önünde bir kez daha bir araya geldi. Türk-İş Bölge Temsilcisi İsmail Topçu, mücadenin kazanımla sona erene dek sürmesi gerektiğini söyledi.
İzmir KESK İzmir Şubeler Platformu, TMMOB İzmir İKK, TTB, DİSK ve İzmir Demokrasi güçleri ile AKP İl binasına yürüyerek Tekel işçilerinin açlık grevi ile sürdürdükleri ekmek mücadelesine bir kez daha destek verdi. Türk-İş 26 Ocak’a kadar eylemlerini askıya aldığı gerekçesiyle eyleme destek vermezken, İzmirlilerin de katılımı ile şiddetli yağan yağmura rağmen iki bine yakın emek dostu, Tekel işçisinin yalnız olmadığını bir kez daha gösterdi.
ŞALTER İNER BU İŞ BİTER’
Türk-İş ve KESK üyesi emekçiler bir kez daha AKP Ankara İl Binası önünden hükümete genel grev uyarısı yaptılar. Emekçiler, “Taleplerimizi karşılayın, yoksa şalter iner” dediler.
Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun çağrısıyla emekçiler önceki gün bir kez daha TEKEL işçileriyle dayanışmak ve hükümeti emekçilerin sesine kulak vermeye çağırmak için AKP İl Binası önüne yürüdüler. Türk-İş’e bağlı Petrol-İş, TÜMTİS ve Tez Koop-İş üyeleri önce TEKEL işçilerini ziyaret ettiler, ardından AKP İl Binasına yürüdüler. KESK üyesi emekçiler ise Yüksel Caddesi’nden AKP Binasına yürüyüşe geçtiler. AKP İl Binası önünde buluşan emekçiler sloganlarıyla bir kez daha sendika ve konfederasyon merkezlerini genel grev kararı almaya çağırdılar. Burada konuşan Tez Koop-İş 2 Nolu Şube Başkanı Mustafa Barın, Başbakan’ın TEKEL işçilerine yönelik “işsizleri ve ülke şartlarını düşünün” demesini eleştirdi.
İstanbul’da Taksim Tramvay durağında bir araya gelen sendikalar, AKP hükümetini bir kez daha protesto ettiler.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Avucunuzu yalarsınız” sözlerine tepki gösteren işçiler, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söylediler. İtfaiye ve Marmaray işçileri, DİSK ve KESK’e bağlı sendikaların yanı sıra birçok siyasi partinin katılarak destek verdiği yürüyüş, Galatasaray Lisesinde son buldu. Burada konuşan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Tekel işçilerinin mücadelesini kendi mücadelelerinden farklı görmediklerini belirterek, Can Yücel’in “Tekel işçisi yalnız değildir” şiirini okudu. Tek Gıda-İş 10 No’lu Şube Başkanı Muzzaffer Direk ile Belediye-İş 5 No’lu Şube Başkanı Nihat Altaş, direnişte buluna Tekel ve İtfaiye çalışanlarının geldiği süreç hakkında bilgi verdi. Tekel İşçilerin yanında olduklarını dile getiren Hava-İş Genel Başkanı Atilla Ayçin, “Biz Tekel işçilerine sırtını dönmüş gözlerini kapatmış görünürde bu ülkenin Başbakanı gidi duran Tayyip Erdoğan’a sesimiz duyurmak için buradayız” dedi. Konfederasyon başkanlarına dik durma çağrısında bulunan Ayçin, hükümete verilen süre içerisinde herhangi bir gelişme yaşanmaması durumunda, ayın 27’sinde genel grev kararı alınması çağrısında bulundu. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Petrol-İş’ten ‘sendikalı ol’ kampanyası

SONRAKİ HABER

iŞÇiDEN BAŞBAKAN’A YANIT DUSUNMEYEN SENSiN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa