24 Ocak 2010 00:00

Şemdinli sil baştan

Kamuoyunda “Şemdinli davası” olarak bilinen Umut Kitapevi’ne yönelik bombalı saldırı ile ilgili açılan davaya bakan Van Askeri Mahkemesi, görevsizlik kararı vererek, dosyayı Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Paylaş

Kamuoyunda “Şemdinli davası” olarak bilinen Umut Kitapevi’ne yönelik bombalı saldırı ile ilgili açılan davaya bakan Van Askeri Mahkemesi, görevsizlik kararı vererek, dosyayı Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.
İki yıldan bu yana devam eden davada, mahkeme görevsizlik kararı verdi. Mahkeme heyeti, bu karara gerekçe olarak ise ‘Söz konusu suçları sivil ve asker kişilerin birlikte işlemesi sebebiyle askeri mahkemenin yetkili olmamasını’ gösterdi. Mahkeme ‘‘Barış zamanında sivil kişilerin askeri mahkemede yargılanmasına son verilmesi’ sebebiyle sanık Veysel Ateş hakkında adli mahkemelerin yetkili olduğu hükmüne vardı. Sanıklar arasında irtibat bulunması sebebiyle tüm sanıkların birlikte yargılanması gerektiğine işaret edildi.
AĞIR CEZAYA GÖNDERDİ
Mahkeme, Veysel Ateş’in ‘Nitelikli kasten adam öldürmek ve nitelikli kasten adam öldürmeye teşebbüs etmek’, Sanık Askerler Ali Kaya ile Özcan İldeniz’in ise “Nitelikli kasten adam öldürme ve nitelikli kasten adam öldürmeye teşebbüs suçlarına azmettirme ve yardım etme” suçlarından ceza alabileceğine hükmetti.
Söz konusu suçları sivil ve asker kişilerin birlikte işlemesi sebebiyle askeri mahkemenin yetkili olmadığını savunan mahkeme, dosyanın Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi
NE OLMUŞTU?
Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005’te Seferi Yılmaz’a ait Umut Kitapevi’nin bombalanması sonucu 1 kişi ölmüş, 4 kişi yaralanmıştı. Olayın ardından JİTEM’ci astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile Veysel Ateş tutuklanmış ve haklarında müebbet istemiyle 2006 yılında dava açılmıştı. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklara 39 yıl 10 ay hapis cezası vermişti. Ancak Yargıtay kararı bozdu, görevsizlik vererek davayı askeri mahkemeye gönderdi. Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi ilk duruşmada sanıkları tahliye etti. (VAN)
ÖNCEKİ HABER

BÖLGEDE İSRAİL TAKTİĞİ!

SONRAKİ HABER

O GÜN GELİNCE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...