24 Ocak 2010 00:00

TEKEL BELEDİYE OMUZ OMUZA

TÜRK-İŞ’in aldığı karar doğrultusunda TEKEL işçileri ile dayanışma amaçlı Cuma günü gerçekleştirilen iş bırakma eylemi Esenyurt’ta TEKEL işçilerinin yanı sıra sendikalaştıkları için işten atılan belediye işçilerine destek eylemine de dönüştü.

Paylaş

TÜRK-İŞ’in aldığı karar doğrultusunda TEKEL işçileri ile dayanışma amaçlı Cuma günü gerçekleştirilen iş bırakma eylemi Esenyurt’ta TEKEL işçilerinin yanı sıra sendikalaştıkları için işten atılan belediye işçilerine destek eylemine de dönüştü.
Belediye İş 2 Nolu Şube’ye bağlı iş yerlerinde iş bırakan işçilerin katılımıyla Esenyurt Meydanı’nda toplanılarak Esenyurt Belediye Binası önüne kadar bir yürüyüş gerçekleştirildi.
Yürüyüş boyunca Esenyurt Meydanı’ndan belediye önüne uzanan güzergahta yol tek şeritli olarak trafiğe kapatıldı. Tüm Bel Sen üyelerinin de destek verdiği yürüyüş boyunca sık sık “atılan işçiler geri alınsın”, “TEKEL işçisi yalnız değildir” , “İş ekmek yoksa barışta yok” sloganları atıldı. Yapılan yürüyüşe Esenyurt Belediye işçileri ile dayanışma komitesi de katılarak destek verdi.
Yapılan yürüyüş sonrasın da Esenyurt Belediyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirilerek eylem sona erdirildi. Yapılan basın açıklamasını okuyan Belediye İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Gülüm 158 gündür direnişin sürdüğünü belirterek sözlerini şöyle sürdürdü. “bizim yürüttüğümüz mücadele sendikal haklarımız ve örgütlenme hakkımızın kullanılması mücadelesidir. Bizden önce bu haklı kazananların açtığı mücadele yolundan ilerliyoruz. Belediye başkanının yasa dinlemez tutumu karşısında işten atılan 16 işçi arkadaşımızla ilk gün söylediğimiz gibi sendikalı çalışmak istiyoruz ve bu mücadeleyi kazanana kadar sürdüreceğiz” TEKEL işçilerinin mücadelesine de değinen Gülüm “başta AKP olmak üzere işçi ve emekçilerin haklarına dönük saldırılara TEKEL işçileri Ankara’dan çok açık bir cevap vermektedir. 4’c’yi kabul etmiyoruz diyen TEKEL işçileri mücadele ediyoruz ve biz kazanacağız diyorlar. TEKEL işçileri sendikaları basıyor kürsüleri işgal ediyorlar. TEKEL işçileri sendikalarına ve AKP’ye bizi satanı bizde satarız diyerek mücadele etmeyen sendikal bürokrasiyi dize getirmiştir” dedi.
Hasan Gülüm’ün konuşması sık sık birleşe birleşe kazanacağız, TEKEL işçisi yalnız değildir, 4’c ölüm demektir sloganları atıldı.
Açıklama sonrasın da belediye işçileri 158 gündür direnişlerini sürdürdüklerini ve bu süre içerisin de sendika merkezinin kendilerini yeterince desteklemediğini belirttiler. (İstanbul/EVRENSEL)

GENEL MERKEZ GEREKLİ DESTEĞİ VERMELİ.
İşçilerin sendika genel merkezinin gerekli desteği vermediğine ilişkin talepleri Belediye İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul’a sorduk. Telefonla ulaştığımız Yurdakul işçilerin tepkilerine şu sözlerle yanıt verdi.
“Yardımın yapılmaması ile ilgili söylenenler doğru değil. Genel merkez olarak gerekli yardımları yapıyoruz. Biz maddi olarak destek örgütlüyor ve işçilere yolluyoruz. Direk sendika kasasın dan yapılan yardım değil de dayanışma içinde yardım yapıyoruz. İşçi sınıfına söylüyorum emek düşmanlarını başa getirenler sonra dönüp sendikalarına çatmasınlar. Önce oy verip başa getirdiklerinden hesap sorsunlar bunun yolu da sandıktan geçer. Bizim maddi destek sunmadığımızı söyleyen arkadaşlar sorun bakalım şimdiye kadar maddi olarak ne kadar destek almışlar’’
Nihat Yurdakul’un bu açıklamalarına Belediye işçileri iş yeri baş temsilcisi Fatih Albayrak tepki gösterdi.
Albayrak “bize iki aydan fazla bir süredir sendika merkezin den para yardımı gelmiyor. İki ay öncesinden 500 lira para yardımı yapıyorlar da bunu da iki kez yaptılar. Biz aylardır burada direniyoruz. Şubemizle birlikte örgütlediğimiz dayanışmalarla maddi ihtiyaçlarımızı gidermeye çalışıyoruz. Bir dayanışma gecesi yaptık oradan gelen bir miktar para oldu bir de işçi kardeşinle 5 liranı paylaş kampanyası var ve sendikalı işyerlerinden arkadaşlarımız yardım ediyorlar. Şubemiz ayrıca yemek ve yol paralarımızı karşılıyor. Sendika genel merkezi ise maddi destek vermiyor. Bunu da geçtik aylardır yapılan direnişimize genel başkan bir kez bile gelmedi. Genel merkez yöneticileri gelmedi. İtfaiye işçilerinin yanında TEKEL’de boy gösterenler buraya gelmediler. Biz TEKEL işçilerinin mücadelesinin yanındayız. Sendikamız oraya gitmeli ama bizim yanımıza da uğramalı. Karda kışta direnişimizi sürdürüyoruz bir münübüs istedik soğuktan korunmak için ona da yanıt vermediler.
Buraya gelmeden yukarıdan politika yapıyorlar, gelin buradan politika yapın yapacaksanız. Biz genel grev genel direniş istiyoruz diye böyle davranmanın alemi yok. Kendilerinin aldığı maaş orda da iken biz zorunlu kimi ihtiyaçlarımız için cüzü miktarda destek istememizden neden rahatsı oluyorlar. Maden sendika işçi sendikası o zaman genel başkan ve genel merkez de burada olmalı. Biz yukarıdan genel başkanın ve merkez yöneticilerini politika yapmasını değil buraya gelerek somut destek vermelerini istiyoruz.
Sendika genel başkanı Nihat Yurdakul ile yaptığımız telefon görüşmesinden birkaç saat sonra sendika genel merkezi Esenyurt belediye işçilerine maddi destek için kişi başı 500 lira yolladı.
Sinan Ceviz
ÖNCEKİ HABER

Kar beyaz yüzünü gösterdi

SONRAKİ HABER

Kaza ‘geliyorum’ demiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...