24 Ocak 2010 00:00

İzmir Çağdaş Demokrat Mimarlar seçimlere hazır!

TMMOB Mimarlar Odası İzmir seçimleri 31 Ocak Pazar günü gerçekleştirilecek.

Paylaş

TMMOB Mimarlar Odası İzmir seçimleri 31 Ocak Pazar günü gerçekleştirilecek. Mimarlar Odası İzmir Şubesi yönetim kurulunu belirlemeye hazırlanırken seçim öncesi Çağdaş Demokrat Mimarlar Grubu adaylarını tanıtarak projeleri hakkında da bilgi verdi. Grubunu tanıtan Hasan Topal, doğal, kültürel ve tarihi değerlerin yanı sıra bu değerlerin en önemli yansıması olan mimarlık mesleğinin de, küresel kapitalizmin ve sonuçlarının dayattığı siyasi anlayışın tehdidi altında olduğunu söyledi.
Yaşam alanlarımızı ve kentlerimizi tüketmeye çalışan siyasi anlayışın yarattığı ranttan pay elde etmek isteyen kesimlerin; tarihsel, kültürel değerlerin, SİT alanlarının ve kıyıların talan edilmesini öneren ve savunan politikaların mimarlara dayatılmaya çalışıldığını ifade eden Topal şunları söyledi: “Çağdaş Demokrat Mimarlar olarak, Odamızın 55 yıldır sürdürdüğü mesleki ve toplumsal sorumluluk bilinci ile; mimarlığın toplumcu, ilerici, aydınlık, yaratıcı yüzünü yaşama taşıyabilmek; demokratik, katılımcı, şeffaf yönetim anlayışını geliştirerek koruyarak, demokrasi, barış, temel insan hak ve özgürlüklerinden yana taraf olmayı, mimarlık, çevre, kültür ve kentsel değerlerimizin üzerindeki yozlaştırıcı politikalara dur diyebilmek için; onur ile üstlendiğimiz görevi güçlenerek sürdürmeye talip olduğumuzu tüm kamuoyuna duyuruyor, bütün mimarları bu değerleri savunmaya çağırıyoruz.”
ELEŞTİRİLERİ YANITLADILAR
Diğer aday, Değişim Grubu’nun, odanın bürokrasiye boğulduğu ve amacının dışında işlerle meşgul olduğu yönündeki eleştirilerine de yanıt veren Mimar Hasan Topal, saptamalara katılmadığını ifade ederek grubunu şöyle savundu “Mimar mühendisler odası toplumsal sorunlara duyarsız kalarak çalışma sürdüremez. Yaşadığımız toplumun sorunlarıyla da uğraşmak görevimiz olmalıdır. Kuralsız ve duyarsız bir ortamda yaşamak isteyenler, odayı kurum olmaktan çıkan bir yapıda görmek isteyebilir. Ama kurumların koşulları ve ilkeleri olmalıdır.”
Türkiye mimarlık sektörünün AB’ye uyum sürecinde yaşadığı sıkıntılara da değinen Topal, en büyük tehdidin eş değerlik noktasında yaşandığını ifade etti. Dünya mimarlarının Türkiye’de çok rahat çalışma olanağı bulmasına rağmen, Türk mimarlarının Avrupa’da aynı rahatlıkta proje yapamadığını ifade eden Topal, ülke topraklarının ve yapılarının yabancılara açıldığını belirtti. (İZMİR)




ÖNCEKİ HABER

18 yaşındaki genç 12 gündür hücrede

SONRAKİ HABER

Kar beyaz yüzünü gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...