26 Ocak 2010 00:00

Kar ve fırtına etkisini sürdürüyor

Balkanlar üzerinden gelen kar ülkenin birçok ilinde etkisini sürdürüyor. İstanbul’da sıcaklıklar düşmeye devam ederken, termometreler (-5) dereceyi gösterdi.

Paylaş

Balkanlar üzerinden gelen kar ülkenin birçok ilinde etkisini sürdürüyor. İstanbul’da sıcaklıklar düşmeye devam ederken, termometreler (-5) dereceyi gösterdi. Kamuda çalışan engellilere 3 gün idari izinli sayılacak. Doğu’da ve Karadeniz’de de kar yağışı köy yollarının kapanmasına neden oldu.
İSTANBUL (-5) İ GÖRDÜ
İstanbul’da haftanın ilk gününde kar yağışı devam etti. Sıcaklıkların düşmeye devam ettiği İstanbul’da termometreler -5 dereceye kadar indi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı AKKOM ekipleri, ana caddeler ve köprülerde buzlanmaya karşı çalışmalarını sürdürse de ara sokaklarda yapılmayan çalışmalar yurttaşlara zor anlar yaşatıyor. Deniz ulaşımında da yer yer aksamlar meydana geliyor.
Ayrıca Valilikten yapılan açıklamada, “Hava sıcaklığındaki düşüşün yol açtığı aşırı don ve buzlanmanın genel hayat üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle kamuda çalışan özürlüler, 25-26-27 Ocak tarihlerinde 3 gün idari izinli sayılacaktır.” ifadelerine yer verildi.
Elverişsiz hava koşulları nedeniyle, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) dün ve bugün eğitime ara verildi.
Bursa’da da etkili olan kar yağışı sebebiyle 61 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi. İl Özel İdaresi yetkilileri, cumartesi gününden bu yana etkili olan kar yağışı sebebiyle kapanan köy yollarının açılması için 60 kişilik 13 ayrı ekibin çalıştığını belirtti.
BÜYÜK MENDERES NEHRİ TAŞTI
Aydın’ın Söke ilçesinde Büyük Menderes Nehri’nin taşmasıyla Söke-Bağarası kara yolu sular altında kaldı.
Alınan bilgiye göre, aşırı yağışlar ve kar sularıyla debisi artan Büyük Menderes Nehri, Söke Ovası’nda taşkınlara neden oldu.
DOĞU’YA KARAKIŞ GERİ DÖNDÜ
Kar yağışı nedeniyle yurdun doğusunda 788 köy yolu ulaşıma kapandı. Yoğun kar yağışının yaşandığı Erzurum’da kar kalınlığı 28 santimetreye ulaştı.
Doğu illeri kar yağışının etkisi ile beyaza büründü. Dün gece başlayan ve aralıksız devam eden kar yağışı etkisini sürdürüyor. Erzurum, Kars, Van, Ardahan illerindeki köyler kar yağışından nasibini aldı. Önceki sabah itibariyle İl Özel İdaresi genel sekreterlikleri tarafından valiliklere gönderilen rapora göre Erzurum’da 528, Kars’ta 33, Ağrı’da 62, Ardahan’da 71 ve Van’da 94 köy yolu ulaşıma kapandı. 3 bin 587 kilometrede kar mücadelesinin yapıldığı Erzurum’da bazı merkez köylerde de ulaşım sağlanamıyor.
Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri kar yağışının etkisini azaltarak devam edeceğini bildirdi. Yetkililer, bugün akşam saatlerine kadar yağışların kuvvetli şekilde devam edeceğini, Bayburt ve Erzincan civarında ise alçak kesimlerde karla karışık yağmur, yüksek kesimlerde de kar yağışı ihtimali bulunduğunu belirtti.
KARADENİZ’DE DE ETKİLİ OLDU
Rize’de önceki geceden beri etkili olan kar yağışı, yüksek kesimlerde yer alan 121 köy yolunu ulaşıma kapattı. Çamlıhemşin’de bulunan turizm merkezi Ayder Yaylası’nda kar kalınlığı 1 metreye kadar yükseldi.
Rize İl Özel İdaresi’nden alınan bilgilere göre, merkezde 30, Ardeşen’de 7, Çamlıhemşin’de 10, Çayeli’de 15, Derepazarı’nda 3, Fındıklı’da 2, Güneysu’da 8, Hemşin’de 4, İkizdere’de 20, İyidere’de 4, Pazar’da 3, Kalkandere’de 15 olmak üzere toplam 121 köy yolunun ulaşıma kapandığı öğrenildi.
Kapanan köy yolları ile ilgili İl Özel İdareye bağlı araçların kar temizleme çalışmalarına başladıkları bildirildi.
100 karayolunun Bolu Dağı kesiminde etkili olan kar yağışı nedeniyle sürücüler zor anlar yaşadı. Araçlarda zincir kontrolü yapan trafik ekipleri sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı. Bolu Dağı’nda kar kalınlığı 20 santimetreye ulaştı. l Özel İdaresi ekipleri, ulaşıma kapanan Bolu merkezde 28, Gerede’de 22, Göynük’te 20 köy yolunun açılması için çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyor. (HABER MERKEZİ)



HAVALAR PERŞEMBE GÜNÜ LODOSLA ISINACAK
Son yılların en soğuk kışlarından birini yaşayan Marmara Bölgesi, 28 Ocak Perşembe gününden itibaren etkili olacak lodosla ısınacak. Balıkesir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 22 Ocak Cuma günü başlayan kar yağışıyla birlikte soğuyan Bursa, Balıkesir ve Çanakkale’de bugün gündüz sıcaklığının eksi 1 ve 0 derece olması bekleniyor.
Yarın gündüz sıcaklığının 0 ve 1 derece olacağının tahmin edildiği 3 ilde, özellikle yarın için gece sıcaklığının eksi 10 dereceye kadar düşebileceği tahmin ediliyor.
Soğukların perşembe günü gelecek lodosla birlikte hafifleyeceğini ifade eden yetkililer, şunları kaydetti:
“Perşembe günü, Akdeniz üzerinden gelecek, bugünlere göre ılık havanın etkisi altına girilecek. Cuma günü, gündüz sıcaklığının 10 dereceye kadar ulaşması bekleniyor. Bugün ve yarına göre, yaklaşık 10 derecelik bir sıcaklık artışı olacak. Ayrıca, perşembe günü başlayacak sağanak yağışların pazar gününe kadar aralıklarla süreceği tahmin ediliyor.”
Yetkililer, bölgede aralıklarla süren kar yağışının bugün öğleden sonra kesileceğini ve gece saatlerinde havanın açacağını belirterek, vatandaşları, düşen sıcaklıkla birlikte oluşacak don ve buzlanmaya karşı uyardı.

METEOROLOJİ’DEN ZİRAİ DON UYARISI
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Ege ve Akdeniz’de zirai don uyarısında bulundu.
Meteoroloji’den yapılan uyarıda, “Yurdumuz Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisi altında bulunmaktadır. Bu nedenle; 25-26 ve 26-27 Ocak geceleri, Ege ile Akdeniz’in kıyı kesimlerinde hafif, iç kesimlerde orta kuvvette, yükseklerde kuvvetli, don olayı beklenmektedir. Tarımsal faaliyetin sürdüğü bu bölgelerimizde hasat dönemindeki narenciye ve muz üreticilerimiz, çiçeklenme dönemindeki yenidünya, badem vb. meyve ile sebze ve serada üretim yapan yetiştiricilerimizin gerekli tedbirleri almaları, yörelerindeki don durumu hakkında daha detaylı bilgi almak için en yakın meteoroloji müdürlüklerine başvurmaları önerilir” denildi.

FINDIK ÜRETİCİSİNİN YÜZÜ GÜLDÜ
Ordu’da sezonun ilk karı fındık üreticileri tarafından memnuniyetle karşılandı. Aralık ve ocak ayının ilk 3 haftasını karsız geçiren Ordu’da yeni haftanın ilk gününde başlayan kar etkili oldu. Bu yağışı uzun zamandır bekleyen fındık üreticileri mutlu. Son yılların sıcak kışının yaşandığı bölgede fındık dallarının tomurcuklanmaya başlaması sebebiyle üreticiler şubat-mart ayında olabilecek bir soğuğun fındığı yakmasından endişe duyuyordu.

ÖNCEKİ HABER

SOBALARA DİKKAT

SONRAKİ HABER

Soğuk bile dirençlerini KIRAMIYOR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...