26 Ocak 2010 00:00

Darısı tüm taşeronlara...

Beko elektronik olarak üretime başlayan, Grundig olarak devam eden ve şu an Arçelik adıyla üretimini sürdüren İstanbul Beylikdüzü’nde kurulu televizyon fabrikasında taşerona son veriliyor.

Paylaş

Beko elektronik olarak üretime başlayan, Grundig olarak devam eden ve şu an Arçelik adıyla üretimini sürdüren İstanbul Beylikdüzü’nde kurulu televizyon fabrikasında taşerona son veriliyor. Taşeron firmalar kapatılarak tüm çalışanlar kadroya alınıyor.
Fabrikada üretim bantlarında faaliyet yürüten taşeron firmaların içerisinde en büyüğü olan Güröz başta olmak üzere tüm taşeron firmaların çalışanları Arçelik bünyesinde kadroya alınacak. Bu işçiler kadrolu işçilerin tüm sosyal haklarından yararlanır durumdan yararlanacak.
Taşeronlaştırma uygulamasının başlaması ile birlikte fabrikadaki bir çok işçi taşeron firmalara kaydırılmıştu. Söz konusu firmalar da ücretler düştüğü gibi, işçiler bir çok sosyal haktan mahrum bırakılmıştı. Servis uygulamasından, ikramiyeye ve fabrikada kreşim kullanılmasından ikramiyeler kadar bir çok haktan yararlanamayan taşeron işçiler kadroya geçmeleri ile birlikte tüm bu haklardan yararlanır durumda olacaklar.
Bir çok fabrikada taşeron uygulamasının arttırıldığı bur dönemde Arçelik’te yaşananlar oldukça olumlu...
Arçelikte Mart ayı başında kadroya geçişin tamamlanacağı belirtiliyor. İşçilerin kadrolu olması ile birlikte Türk- Metal sendikasına üye de olmuş olacaklar. Arçelik’te taşeronluk sisteminin son bulması genel olarak fabrikada çalışan işçiler tarafından da olumlu karşılandı.
350 İŞÇİYİ KAPSIYOR
Tüm bu yaşananları ve işçilerin sendikalılaştırılması ile ilgili gelişmeleri gazetemize değerlendiren Türk-Metal Sendikası İstanbul Şube Başkanı Tufan Şimşek, sürecin olumlu yanlarına işaret ederken Tekel işçilerinin mücadelesinin öneminin altını çizmeyi de ihmay etmedi.
Beko Elektronik’te işçilik yaptığı sırada sendika şube başkanı olan Şimşek, 15 yıl çalıştığı fabrikada 2007 yılında sendikaya seçildiğini, seçildiği günden bugüne kadar da taşeron işçilerin sendika üyesi olması için girişimleri olduğunu aktardı: “Geldiğim günden beri işyeri ile görüşüyordum ve sonunda taşeronda çalıştırılan işçi arkadaşlarımızın kadroya alınmasını başardık. Uzun süren bir uğraş sonrasında taşeron uygulamasının son bulmasından ve arkadaşlarımızın sendikalaşmasıdan oldukça mutluyum.”
Fabrikada temizlik işlerinin dışında hiçbir taşeron firmanın kalmadığına değinen Şimşek bu geçişle birlikte 350 işçiyi üye yaptıklarını belirtti. Toplam olarak taşeronda 350 işçinin bulunduğunu ve bu işçilerin de 1 mart itibari ile sendikalı olarak kadroya geçişlerinin tamamlanacağı ve sendika üyesi olarak bütün sosyal haklardan yararlanacaklarını kaydetti.
TEKEL ÖRNEK OLUYOR
Şimşek ayrıca şunları vurguladı: “Ben konuyla ilgili işçi arkadaşlarla görüşüm ve bilgilendirdim. Fabrikada temizlik dışında taşeron firma kalmamıştır. Yeni üye yaptığımız arkadaşlarımı da eski üyelerimizle aynı haklara sahip olarak çalışacaklardır. Yeni üye olan arkadaşlarımızın sendikal eğitimleri ile ilgilide bir takım planlarımız olacak özellikle genel merkezimiz tarafından düzenlenen eğitimlere özellikle bu arkadaşları yollamayı düşünüyorum. Sendikal bilin önemli ve bu bilincin ilerlemesi içinde sendikal eğitimler olmazsa olamazımız dır. Elbette ihtiyaçlar doğrultusun da yapılan rutin eğimlerin dışında özel eğitimlerde gerçekleştireceğiz” Tekel işçilerinin dirençli bir mücadele örneği ortaya koyduğuna değinen Şimşek “Tekel işçilerinin mücadelesi de bize örnek oluyor ve artık bütün işçi arkadaşlarımızın sendikalaşması için daha ciddi cabalar harcamalıyız” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

THY’DEN YETKİ ÇALIMI

HAV-İŞ sendikasının THY Teknik A.Ş’de yetki kavgası sürerken, THY yönetiminin müdahaleleri sürüyor. Hava-İş sendikası tarafından yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: “THY Teknik A.Ş işyerinde taşeron sendika Çelik İş ve işverence eşgüdümlü olarak yapılan işkolu itirazının her türlü engellemeye rağmen sendikamızca Yargıtay Kararı ile aşılmasından sonra şimdide işveren sadece toplu iş sözleşme sürecinin başlamasını ertelemek amacıyla çoğunluk tespitine itiraz etti. Sendikamız bu çoğunluk tespiti ile ilgili itirazının olmadığını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İstanbul Çalışma Bölge Müdürlüğüne resmi yazı ile bildirmişti.
Buna rağmen bugün Hukuk Müşavirliğimizce alınan bilgi ile, işverenin kendi yaptırdığı çoğunluk tespitine yine sırf TİS başlangıç süresini uzatmak için Sultanahmet 7. İş Mahkemesinden itiraz ettiği tespit edildi. Hava-İş sendikası konu ile ilgili daha sonra ayrıntılı açıklamada bulunacaktır.” (İSTANBUL)
Sinan Ceviz
ÖNCEKİ HABER

Kartla geçen yıl 205 milyar lira harcandı

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...