26 Ocak 2010 00:00

Zenginin çöpü yoksulun umudu oldu

ŞANLIURFA’NIN Beykapı Mahallesi’nde kurulan Beykapısı bitpazarı bir yandan maddi durumu iyi olmayan insanların ihtiyaçlarını ucuza giderdiği bir yer olurken, öte yanda birçok ailenin de geçim kapısı oluyor

Paylaş

ŞANLIURFA’NIN Beykapı Mahallesi’nde kurulan Beykapısı bitpazarı bir yandan maddi durumu iyi olmayan insanların ihtiyaçlarını ucuza giderdiği bir yer olurken, öte yanda birçok ailenin de geçim kapısı oluyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana gibi metropol illerdeki zengin semtlerinden ikinci el olarak getirilen eşyalara maddi durumu iyi olmayan vatandaşların rağbeti dikkat çekiyor. Ev eşyalarından, giyim eşyalarına, elektrikli ve elektronik eşyalardan çocuk eşyalarına birçok şeyin satıldığı bitpazarında, çeşitli ürünleri çok uygun fiyata bulmak mümkün.
Dar gelirli ailelerin yıllardır bitpazarından giyim ihtiyacını karşılamaya çalıştığını belirten 6 çocuk annesi Fatma Aslan, zengin ve sosyete kesimin yaşadığı mahalle aralarında naylon sepet karışlığında ikinci el eşyalarını takas ederek, aldıkları ürünleri, bitpazarında çok düşük fiyatta yoksul ailelere sattıklarını söyledi. Hayatlarını gezici olarak naylon çadırlarda geçirdiklerini belirten Fatma Aslan, yaşadığı sıkıntılara değindi.
DÜĞÜN ALIŞVERİŞİ DE YAPILIYOR
Sattıkları ikinci el giysilerden takım elbiseyi 15-20, gömlekleri 2-3 liraya, ayakkabıları ise 5-10 TL arasında değişen fiyatlara sattıklarını dile getiren Aslan, maddi durumu iyi olan vatandaşların kullanılmayan giysilerinden oluşan pazarda tanınmış markaları da sattıklarını ifade etti. Gelin ayakkabısından, koltuk takımına, kitaplara, otomobil teyplerinden eski gaz lambalarına kadar çeşitli eşyaların satıldığını belirten Ekrem Zurnacı ise, yüksek gelir grubundaki insanların yaşadığı semtleri gezerek topladıklarını bitpazarında geliri düşük kişilere sattığını kaydetti. Dışarıda 35-40 TL’ye alamayacakları ayakkabıyı burada 1 TL’ye bulduklarını söyleyen Zurnacı, “Yoksul insanlar ekmeğe muhtaç ve her şeyi alamıyor. Buradan düğün alışverişi yapmaya gelenler de oluyor. Biz bu eşyaları büyük şehirlerden topluyoruz. Yaklaşık 30-40 aile Gaziantep ve Nizip ilçesinden Şanlıurfa’ya gelerek kurduğumuz bitpazarında ekmek paramızı çıkartmaya çalışıyoruz. Kalacak evimiz olmadığı için birçoğumuz arabada veya naylon çadırlar içerisinde yaşıyoruz” diye konuştu.
EN PAHALISI 5 TL
Diğerlerinin aksine Ahmet Şeyhanlı isimli eski eşya satıcısı ise bitpazarında eski canlılığın kalmadığına dikkat çekiyor. Şeyhanlı, “Oğlum gurbette ama 8 aydır ancak 50 TL para gönderebildim. Çocuklarla birlikte naylon çadırda yatıp kalkıyoruz” dedi. Bitpazarından alış veriş yapan Müslüm Kazan da dört çocuğunu bitpazarına getirip alış veriş yaptığını belirterek, zenginlerin de bitpazarında alışveriş yaptığını söyledi. Kazan, pazarda en pahalı eşyanın giyim olduğunu ve fiyatların 5 TL olduğunu belirtti.
Murat Çifçi
ÖNCEKİ HABER

Toprağın altını değil üstünü paylaşsınlar

SONRAKİ HABER

AKP’nin yoksulluğa çözümü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...