26 Ocak 2010 00:00

Toprağın altını değil üstünü paylaşsınlar

AĞRI’nın Diyadin ilçesinde aynı mezarlıkta bölgedeki çatışmalarda yaşamını yitiren 90’a yakın PKK’li ve asker mezarı bulunuyor.

Paylaş

AĞRI’nın Diyadin ilçesinde aynı mezarlıkta bölgedeki çatışmalarda yaşamını yitiren 90’a yakın PKK’li ve asker mezarı bulunuyor. Yaşamını yitiren gerillaların aileleri, çocukluklarını aynı topraklarda geçiren asker ve gerillaların buluşması gereken yerin mezarlık olmadığını belirttiler.
Diyadin Asrı Mezarlığı’ndaki neredeyse tüm mezar taşlarında ‘Şehit’ yazılı. 15 metre arayla asker ve PKK’lilerin mezarları dizilmiş. 1993’te yaşanan bir çatışmada hayatını kaybeden ve Diyadin Asri Mezarlığı’na defnedilen PKK’li Şakir Sarı’nın kardeşi Nuri Sarı, mezarlıktaki tablonun trajik olduğunu belirterek, “Çocukluk yıllarını aynı topraklarda yaşayan bu gençler, şimdi de mezarlığı paylaşıyorlar. Onların ortak kaderi mezarlık olmamalıydı. dedi. Aynı mezarlıkta hem PKK’li hem de asker yakınları bulunan Boğa ailesinin öyküsü ise, 26 yıllık çatışmalı sürecin acı öykülerinden sadece biri. 1993 yılında çıkan bir çatışmada hayatını kaybeden PKK’li Aile Boğa’nın ve askerdeyken intihar eden Paşa Boğa’nın abisi Veli Boğa, çatışmalı sürecin açtığı yaralardan ders çıkarılması gerektiği söylüyor. Bir kardeşini askerde, bir kardeşini dağda kaybeden Boğa, tek temennilerinin özgürlüklerin tanındığı bir ülkede yaşayabilmek ve silahların tamamen susması olduğunu dile getiriyor. (AĞRI)



ÖNCEKİ HABER

Bakandan ‘Kelepçeye şükredin’ iması

SONRAKİ HABER

Zenginin çöpü yoksulun umudu oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...