26 Ocak 2010 00:00

Kalkan: AKP Türkiye’yi savaşa sürüklüyor

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Duran Kalkan, Kürt siyasetçilere yönelik tutuklama ve saldırıların savaş ilanı anlamına geldiğini söyledi.

Paylaş

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Duran Kalkan, Kürt siyasetçilere yönelik tutuklama ve saldırıların savaş ilanı anlamına geldiğini söyledi. DTP’nin kapatılması ve aralarında belediye başkanlarının da olduğu Kürt siyasetçilerin tutuklanmasını Kürt tarafınca savaş ilanı olarak tanımlandı. Yerel seçimlerden bu yana bölgede aktif siyaset yapan 900 civarında kişinin cezaevlerine konulması bölgede gerginliği tırmandırırken Kalkan, AKP’nin Türkiye’yi savaşa sürüklediğini söyledi.
Fırat Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Kürt sorununun çok yönlü dayatan çözümünün engellenmesi, çözümsüzlüğün derinleştirilerek sürdürülmesi Türkiye açısından ciddi bir tehdit ve tehlike yaratıyor. Bugünü inkâr ve imha ile kurtarmaya çalışan AKP, Türkiye’nin geleceğini ciddî bir biçimde tehlikeye sokuyor. Bunu herkesin görmesi gerekiyor” diyen Kalkan, “Diğer yandan, sivil topluma, demokratik siyasete dönük çok kapsamlı bir tasfiye planı, tutuklama operasyonu yürütülüyor. Binlerce insan soruşturmaya alındı, bine yakını tutuklandı, cezaevleri yeniden Kürt demokrat çevreleriyle, siyasetçileriyle dolduruldu” şeklinde konuştu. 12 Eylül’ü andıran baskı ve tutuklamalar olduğunu söyleyen Kalkan, “Gece yarılarında, şafaklarda evler basılıyor, çocuklar korkutuluyor, insanlar sürükleniyor, kelepçeleniyor, sorgu odalarına, zindanlara götürülüyor, belediye başkanları, parti yöneticileri kelepçeleniyor, sıra sıra diziliyor ve sorgu odalarına taşınıyor. Mevcut imha ve tasfiye planı bir savaş planıdır” ifadelerini kullandı. Kalkan şöyle konuştu; “AKP Türkiye’yi savaşa götürüyor, süreç savaşa doğru ilerliyor. Bunu herkes görmeli, anlamalı. Bunu görüp anlamamak için kör olmak lazım. Yoksa niye bu kadar demokratik siyasetin üzerine gidilsin? Yoksa niye Güney Kürdistan yönetimiyle gizli görüşmeler yapılsın? Yine niye Türkiye Hewlêr’e konsolosluk açma vaadinde bulundu? Bunu neyin karşılığı olarak pazarlıyor? Bu durumun ciddi biçimde değerlendirilmesi, anlaşılması gereklidir.” (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

Eski DTP’lilere hapis

SONRAKİ HABER

Bakandan ‘Kelepçeye şükredin’ iması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...