26 Ocak 2010 00:00

Türkiye’nin önceliği yeni anayasa olmalı

İNSAN Hakları İzleme Örgütü (HRW), “Dünya Raporu”nda Türkiye’de değişimin önündeki engellerin açık olduğunu, anayasanın...

Paylaş

İNSAN Hakları İzleme Örgütü (HRW), “Dünya Raporu”nda Türkiye’de değişimin önündeki engellerin açık olduğunu, anayasanın, yargının insan hakları hukukunu hiçe saydığını, askerin üzerinde sivil denetim kurma mücadelesinin sürdüğünü söylüyor.
Örgütün 2009’u değerlendirdiği “Dünya Raporu”nda, Türkiye’nin önceliğinin yeni bir anayasa olması gerektiğini söylüyor. Hükümetin “demokratik açılım” adını verdiği süreçle ilgili açıklamaları, uzun süredir takılıp kalmış olan reform sürecinin yeniden başlaması yönünde umut verici bir gelişme olduğunu dile getiren örgüt şöyle diyor: “Türkiye’nin farklı etnik ve dini grupları için azınlık haklarını yükseltmek, eskinin baskıcı ve asimilasyonist politikalarından temel bir kopuş olacak, bütün grupların haklarının geliştirilmesi için bir olanak doğuracaktır.”
‘ENGELLER BELLİ’
HRW, değişimin önündeki engellerin belli olduğunu söyleyerek şunları sayıyor:
*Anayasa’nın birçok maddesi insan haklarını ve temel özgürlükleri kısıtlıyor, yeni bir anayasa öncelik olmalı.
*Kürt sorununa ve tartışmalı sayılan diğer konulara ilişkin şiddet içermeyen eleştirel veya siyasi görüşlerini açıklayan bireylere karşı soruşturmalar ve ceza kararları devam ediyor.
*Basın özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar endişe yaratmaya devam ediyor.
*Yargıtay, kararlarıyla, yargının insan hakları hukukunu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadını hiçe saymaya devam etti; bu, yargının reforma karşı kurumsallaşmış bir direnç alanı olmayı sürdürdüğünü gösteriyor.
*Türkiye’nin askeriye üzerindeki sivil denetim kurma mücadelesi sürüyor: Haziranda, askerlerin örgütlü suçlar için sivil mahkemelerde yargılanmasını sağlayan bir yasa değişikliği yapıldı. (Bu yasa değişikliği, geçen hafta Anayasa Mahkemesi kararıyla iptal edildi ve yürütmesi durduruldu.)
TUTUKLAMALAR
Raporun ana teması olan insan hakları savunucularına yönelik baskılar, Türkiye bölümünde de yer alıyor. Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili davada hâlâ ilerleme kaydedilemeyişinin altını çizen HRW, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyelerinin PKK’yle bağlantılı oldukları iddiasıyla mahkemeye çıkarıldığı, ancak haklarında sunulan ana kanıtın anadilinde eğitimi savunmaları olduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca İnsan Hakları Derneği (İHD) yöneticilerinden Filiz Kalaycı’nın tutuklanması da raporda yer verilen bilgilerden. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Açılım Alevilere de uğramadı

SONRAKİ HABER

POYRAZKÖY KARARI ÇARŞAMBA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...