26 Ocak 2010 00:00

Fırsatlar ülkesinde işsizlik rekoru

ABD’de, ülke genelindeki işsizlik oranları aşağılara çekilemezken, eyaletlerden de kötü haberler geliyor.

Paylaş

ABD’de, ülke genelindeki işsizlik oranları aşağılara çekilemezken, eyaletlerden de kötü haberler geliyor. Aralık ayı itibariyle 43 eyalette işsizlik oranları artarken, geçen ay 600 bin, genelde de 6 milyon ABD’lin iş bulma umudunu kaybettiği belirtildi.
ABD Çalışma Bakanlığı’nın son raporu, işsizlik oranlarının Kasım ayında 36 eyalet düşmesiyle oluşan olumlu tabloyu yok etti. Buna göre, Aralık ayı itibariyle başta Güney Carolina, Delaware, Florida ve Kuzey Carolina olmak üzere 43 eyalette işsizlik oranları tekrar yükseldi.
SON 33 YILIN EN YÜKSEK ORANI
New Jersey’de işsizlik oranı son 33 yılın en yüksek oranı olan yüzde 10,1’e, New York’ta da 26 yılın en yüksek değeri olan yüzde 9’a ulaştı. Teksas ve Georgia, Kasım ayında yarattığı istihdamdan daha fazlasını, Arizona ve Güney Carolina ise yeni istihdamlarla aynı sayıda Aralıkta tekrar kaybetti. Bu durum, ekonomide zayıf kalan büyümenin, tutarlı istihdam yaratacak hıza ulaşmadığı yorumlarına neden oldu.
Ülke genelindeki durum da eyaletlerle benzerlik taşıyor. Ülkede işsizlik oranlarının Aralık sonu itibariyle yüzde 10 olduğu açıklanmıştı. Birçok ekonomist, yeni iş imkanı yaratılmaması durumunda bu oranın yıl içinde daha da artacağını düşünüyor. Hatta bazıları, ekonomik durgunluğun öncesindeki yüzde 5’in altındaki seviyelere, 6 yıl boyunca geri gelinemeyeceği öngörüsünde bulunuyor.
İŞSİZLER UMUTSUZ
Öte yandan, ABD’de birçok kişinin iş aramaktan vazgeçtiği kaydedildi. İş bulmaktan umutsuzların sayısı ülke genelinde Aralık ayında 600 bin kişiyi geçti, krizin başladığı dönemden bu yana da 6 milyon kişiye ulaştı. Michigan’da 31 bin, Oregon’da yaklaşık 13 bin kişi artık iş bulmayacağını kabullenmiş şekilde evinde oturuyor.
Bu kesim, “işsizler sınıfı”ndan da sayılmadığı için işsizlik rakamlarının aslında görünenden daha fazla olduğu vurgulanıyor. Ekonomistler, ekonominin düzelme eğilimi göstermesi halinde bu insanların tekrar iş bakmaya başlayabileceğine, bu durumun da işsizlik oranlarını daha yükselteceğine işaret ediliyor.
ESKİ RAKAMLAR TARİH OLDU
9 Ocak itibariyle ABD’de sigortalı işsiz sayısı ise 4 milyon 599 bin olarak açıklandı. Sigortasız çalışanlar ve iş aramaktan vazgeçenler de hesaba katıldığında bu rakamın çok daha fazla olduğu öngörülüyor. Ekonomik durgunlukta artık devlet kademeleri de eski statüsünü
kaybediyor. Verilere göre Aralık ayında bu görevlerden 21 kişi ayrıldı.
Uzmanlar, iş gücü seviyesinin ekonomik durgunluktan önceki sevilere çekilmesinin uzun yıllar alacağını vurguluyor. Ulusal İş Ekonomisi Birliği’nin geçen Kasım ayındaki araştırmasına göre de ekonomistlerin yüzde 60’ı istihdam seviyesinin 2012 yılına kadar ekonomik durgunluktan önceki düzeye çıkabilmesini beklemiyor. Yüzde 35’lik kesim ise bu sürenin daha da uzun olacağını düşünüyor.
Bazı uzmanlar, işgücü piyasasının, 2008’in başında 7,2 milyon iş kaybının yarattığı durumun tam olarak düzeltilemeyeceğini öngörüyor.
Bazıları ise bunun için 10 yıl gibi çok uzun zamana ihtiyaç olduğunu belirtiyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Yeteri kadar savaştık

SONRAKİ HABER

Açılım Alevilere de uğramadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...