26 Ocak 2010 00:00

Tiyatro Oyunbaz, Tekel işçileri için sahnede

TİYATRO Oyunbaz direnişte beşinci haftalarını dolduran Tekel işçilerini desteklediklerini belirten bir bildiri yayınladı.

Paylaş

TİYATRO Oyunbaz direnişte beşinci haftalarını dolduran Tekel işçilerini desteklediklerini belirten bir bildiri yayınladı. Brecht’ten “Kimse kendisini insanların üzerinde göremeyeceğinden, birbiriyle savaşmakta olan sınıfların üzerinde de göremez. Toplum savaşan sınıflara bölünmüş kaldıkça, ortak bir sözcüye sahip olamaz. Bu durumda sanat için tarafsızlık, yalnızca egemen taraftan yana olmak anlamını taşıyacaktır” alıntısıyla başlayan birdiride şöyle deniyor:
“Tiyatro, yaşamdan ayrı düşünülemez. Yaşam da sokaktan... Bugün sokaklarda bir şeyler oluyor ve biz genç tiyatrocuların buna kayıtsız kalmasına olanak yok. Yaşadığımız zamanlar tam da Brecht’in söylediği gibi “taraf olmanın gerektiği” zamanlar. Tiyatro sanatının olan bitene kayıtsız kalması, elit bir beğeniye hitap ederek dört duvara kendini sıkıştırması, şüphesiz, bugünün tiyatro üreticileri için kabul edilemez. Bugün sokaklarda bir şeyler oluyor. Demiryolu işçileri, sağlık çalışanları, itfaiyeciler, TEKEL işçileri, şeker işçileri, Hepsi meydanlarda. Unuttuğumuz bir örgütlülük ve azimle eylemler sürüyor. Yazılı ve görsel medya ise olan bitene gözünü, kulağını kapatmış durumda. Türkiye 2010 yılına dikkat çekici bir hareketlilikle girdi. Sonuçları ağır biçimde yaşanan ama yokmuş gibi davranılan krizden en çok etkilenen işçi kesimi artık sessiz kalmıyor, boyun eğmiyor.
Tiyatro üreticileri olanları görmezden gelmemeli. Tiyatro, her zaman toplumsal muhalefetin önemli bir ayağı olmalı ve parçası olduğu toplumun dinamiklerine uzak durmamalı.
TEKEL işçileri tam beş haftadır, kışa aldırmaksızın eylemlerini, mücadelelerini sürdürüyorlar. Bu mücadeleyi Oyunbaz’ın genç tiyatrocuları olarak gönülden destekliyor, tüm seyircilerimizi, Oyunbaz dostlarını ve tiyatro çevrelerini bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz.
NE YAPABİLİRİZ?
Beşinci haftasına giren direnişe destek olmak adına birçok kuruluş, dernek, sendika; kara kışa rağmen eylemlerini sürdüren işçilere yiyecek, giyecek, çay, battaniye, atkı, bere vb. yardımlarda bulunuyor. Biz de Oyunbaz olarak gelecek hafta Ankara?ya ulaştırılacak bir destek kolisi hazırlayacağız. Sizler de destek olmak, dayanışmak isterseniz 0532 772 50 91 numaralı telefondan bize ulaşabilir ve/veya Tekel İşçilerini desteklemek için oluşturulmuş fonlara maddi yardımlarınızı aktarabilirsiniz.”
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Van Gogh’u nasıl bilirdiniz?

SONRAKİ HABER

Bekçi Murtaza aramızda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...