26 Ocak 2010 00:00

Van Gogh’u nasıl bilirdiniz?

40 yıl aradan sonra Londra’da düzenlenen Van Gogh sergisi, Royal Academy of Arts Müzesinde 23 Ocak’ta ziyaretçilere açıldı.

Paylaş

40 yıl aradan sonra Londra’da düzenlenen Van Gogh sergisi, Royal Academy of Arts Müzesinde 23 Ocak’ta ziyaretçilere açıldı. ‘Gerçek Van Gogh: Sanatçı ve Mektupları’ adlı serginin kuratörü Ann Dumas, ressamın özellikle erkek kardeşi Theo’ya yazdığı bazı mektuplardan yola çıkarak bu sergiyi hazırlamaya karar verdiklerini ifade etti.
Ann Dumas, mektupların sadece yazı değil, Van Gogh’un yapmakta olduğu veya yaptığı tabloların skeçlerini de içerdiğini belirterek, dolayısıyla mektuplarında ressamın bahsettiği ve skeçlerini yaptığı resimler için 65 adet Van Gogh tablosunun Amsterdam’daki Van Gogh müzesi başta olmak üzere dünyadaki çeşitli müzelerden ödünç alındığını vurguladı. Dumas, mektuplarla “deli ve dahi olarak, kulağını kesmesi ve intihar etmesiyle bilinen ve tanınan Van Gogh’dan daha farklı bir Van Gogh’un ortaya çıktığını” kaydederek, “Van Gogh’un, çok iyi bir yazar, çok düşünceli, sanatçı olarak kendini geliştirmek isteyen, resimlerini yapmadan önce planlama yapan bir kişi olduğu ortaya çıkıyor” dedi.
Dumas, 18 Nisan 2010’a kadar açık kalacak olan sergiye ilginin yoğun olmasının beklendiğini kaydetti.Sergide, Van Gogh’un 1888 tarihli kendi portresi başta olmak üzere bilinen çok sayıda eseri ve kardeşi Theo’ya çoğunluğu Fransızca ve Flamanca yazdığı mektupların yanı sıra dönemin diğer ressamları Paul Gauguin ve Emile Bernard’a yazdığı mektuplar da bulunuyor.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

İşten atıldı ama şimdi ressam

SONRAKİ HABER

Tiyatro Oyunbaz, Tekel işçileri için sahnede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...