27 Ocak 2010 00:00

Ücret artışı zamlarla geri alındı, emekçiye açlık kaldı

Türk-İş, ocak ayında açlık sınırının 812 TL, yoksulluk sınırının ise 2 bin 644 TL’ye yükseldiğini açıkladı.

Paylaş

Türk-İş, ocak ayında açlık sınırının 812 TL, yoksulluk sınırının ise 2 bin 644 TL’ye yükseldiğini açıkladı.
Türk-İş, yeni yılda yapılan zamlara ve enflasyon oranlarına dikkat çekerek, çalışanların ücretlerine yapılan artışın zamlarla geri alındığını belirtti.
Türk-İş’in hazırladığı Ocak 2010 açlık ve yoksulluk sınırı açıklandı. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için Ocak 2010 ayı itibariyle en az 812 liraya ihtiyacı olduğunu ortaya koyan Türk-İş’in konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Sadece gıda harcaması için altı ay öncesine göre 74 lira daha fazla harcama yapılması gerekmektedir” denildi. Gıda harcamalarının dışında, insanların giyim, konut, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi diğer zorunlu harcamaları olduğuna dikkat çekilen açıklamada, 2010 yılının ilk ayında “insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi için” en az 2 bin 644 liraya ihtiyaç olduğu kaydedildi. Yapılan ücret-maaş artışlarının yapılan zamlarla bir bir geri alındığına vurgu yapılan açıklamada, emekçilere “kaşıkla verilip kepçeyle alınan” bir ücret politikasının reva görüldüğü dile getirildi. Açlık ve yoksulluk sınırıyla birlikte gıda ürünleri artışlarına da dikkat çekilen açıklamada, süt, yoğurt ve peynir grubundaki bütün ürünlerin fiyatlarının Ocak 2010 itibariyle arttığı ifade edildi. Et ve balık fiyatlarında genel bir artış olduğu vurgulanan açıklamada, “Özellikle ocak ayının son haftasında havaların soğumasıyla birlikte meyve-sebze fiyatlarındaki artış mutfak harcamasını olumsuz etkiledi” denildi. Açıklamada ayrıca, ortalama meyve fiyat artışının 3.2 olarak gerçekleştiği bildirildi.
(Ankara/EVRENSEL)

Enflasyon arttı ya maaşlar

MERKEZ Bankası, enflasyon hedefini sigara, alkol ve petrol ürünlerindeki ÖTV artışları ve petrol fiyatlarındaki yükselişine bağlı olarak yukarı yönlü güncelledi. Merkez Bankası 2010 enflasyon tahminini yüzde 6.9’a yükseltti. Memur maaşlarındaki yüzde 2.5 + 2.5 oranındaki artışları enflasyonla savunan hükümetin Merkez Bankası’nın yeni öngörüsü üzerine ne gibi açıklama yapacağı merak konusu.
Merkez Bankası, 2010 yılının ilk enflasyon raporunda, 2010 yılı sonu enflasyon hedefini yüzde 70 olasılıkla orta noktasının yüzde 6.9 olmak üzere yüzde 5.5 ile yüzde 8.3 aralığında olacağını öngördü. Merkez Bankası, 2011 yılı sonunda enflasyonun orta noktasının yüzde 5.2 olmak üzere yüzde 3.4 ile 7 arasında, 2012 yılı sonunda ise yüzde 4.9 olacağını hedefledi.
Merkez Bankası, 2009 yılının son enflasyon raporunda, 2010 yılı sonunda enflasyonun orta noktası yüzde 5.4 olmak üzere yüzde 3.9 ile 6.9 aralığında gerçekleşeceğini tahmin etmişti.
Merkez Bankası Durmuş Yılmaz, sigara, alkollü içecekler ve petrol ürünlerinde yapılan ÖTV artışının 2010 yılının tamamında enflasyonu yaklaşık 1 puan artırmasının beklendiğini açıkladı. (İSTANBUL)

Vatandaş yoksullaşırken talep nasıl artacak?
TÜRKİYE İşveren Sendikaları Konfederasyonu, ocak ayı ekonomi bültenini açıkladı.
Türkiye’de nüfus artış hızının yüksekliğinin net büyüme oranını azaltmakta olduğu belirtilen açıklama şöyle devam etti: “Her yıl çalışma çağına yaklaşık 800 bin kişi girmektedir. Bu nedenlerle Türkiye hızlı büyümek zorundadır.
Diğer yandan, 2008 Krizi sonrası enflasyon ile işsizlik oranı arasındaki ilişki Keynesyen bir görünüm sergilemekte olup, kriz talep yönlü olduğundan bu doğaldır. Dolayısıyla krize talep yönlü çözüm yöntemleri ile çare aramak gerekir.
Bugüne kadar bu yöndeki çözüm paketleri yeterince güçlü ve sürekli olmamıştır. İşsizliğin azalması ve sanayinin toparlanması için talep yönlü politikalar gündeme alınmalı, kamu alt yapı yatırımları artırılmalıdır.”
Bu öneri karşısında bir çok iktisatçı, “Çalışanların sürekli yoksullaştığı durumda talep artışı nasıl gerçekleşecek”
ÖNCEKİ HABER

Ford lider ama işçileri perişan!

SONRAKİ HABER

İNGİLİZ HASTA CNBC-e 22.00

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...