27 Ocak 2010 00:00

Ford lider ama işçileri perişan!

50. yılını kutlayan Ford Otosan, 2009 yılında yaşanan ekonomik krize, üretime uzunca bir süre ara vermesine...

Paylaş

50. yılını kutlayan Ford Otosan, 2009 yılında yaşanan ekonomik krize, üretime uzunca bir süre ara vermesine, Çalışma Bakanlığı’na başvuru yaparak kısa çalışma ödeneğinden yararlanmasına ve işçileri ücretsiz izinlerle zor duruma sokmasına rağmen geleneği bozmadı... 2002 yılından beri sürdürdüğü otomotiv pazarı liderliğini devam ettirdi.
2009 yılında binlerce işçiyi sözleşmeleri bittiği gerekçesiyle işten çıkaran, aylarca ücretsiz izinlerle işçileri ekonomik yıkıma sürükleyen Ford Otosan yönetimi, uygulamalarına gerekçe olarak ekonomik krizi göstermişti.
Ford Otosan yönetimi yaptığı resmi açıklamada, “2002 yılından beri kesintisiz liderlik başarısını sürdüren Ford Otosan, 2009 yılında yaşanan krize rağmen pazarda hız kesmeyerek yurtiçi ve dışında büyümeye devam etti. 2009 yılını 86 bin 791 adet satış ve yüzde 15’in üzerinde pazar payı ile kapatan Ford Otosan, liderlik yarışında birinciliği kaptırmadı. 8 yıllık geleneği bozmayan Ford Otosan, 50. yılında binek, hafif ve ağır ticari gibi tüm segmentlerde pazar payını artırarak, 8 yıldır Türkiye’de ‘en çok tercih edilen marka’ olmuştur. Ford Transit Connect, Kuzey Amerika pazarına girer girmez Kuzey Amerika, Yılın Ticari Aracı ödülünü alarak 50. yılını kutlayan ve üst üste sekiz kez Türkiye’nin en çok tercih edilen markası olan Ford Otosan’a, gurur üstüne gurur yaşattı” denildi.
LİDERLİK İŞÇİLERE YARAMADI!
Kriz döneminde, Ford Otosan yönetiminin “Üretim yapılamayacak, kriz nedeniyle satışlar düştü” diyerek işçi çıkarttığını, ücretsiz izinleri normalleştirdiğini belirten bir Ford işçisi, “İşverenin krizi bahane olarak kullandığını biliyorduk. Çünkü üretim olmasa bile Ford’u yıllardır birinci yapan işçilere ücret verebilirdi. Zaten ücretsiz izne çıktık ama sonrasında üretim çok arttı. Günde 10 saat çalışmaya geçtik. Connect hattında çok yoğun çalıştık. Diğer hatlardan Connect hattına işçiler kaydırıldı. Mesela yılbaşında izin verdiler, ama öncesinde resmen çatlayana kadar üretim yaptık. Bazen saat sekizde gidip akşam dokuza kadar mesai yaptık” şeklinde konuştu.
Ford Otosan’ın liderliğini değerlendiren başka bir Ford işçisi ise “Bizler 2009 yılında okul, gıda, ısınma vb. ihtiyaçlarımızı bile karşılamakta büyük zorluklar çektik. Uzun süreli devam eden ücretsiz izinler nedeniyle kimi işçiler ailelerinin yanına taşındılar, kimileri ek bir iş bulup çalıştılar. Ford Otosan’ın liderliği işçilerine yaramadı” dedi.
Ford işçisi, sözlerini şöyle sürdürdü: “ÖTV indirimi patrona çok yaradı. Satışlar yükseldi. Ama bizim haklarımız azaldı. Bayram harçlıklarından kestiler. Yılbaşında 250 TL alıyorduk, bu sene 150 TL aldık. Bizim için kötü bir sene oldu.”
PAZARDA LİDER, ÜCRETTE SONUNCU!
Ford’un lider olduğunu gazetelerdeki ilanlardan öğrendiğini söyleyen bir Ford işçisi ise “Madem lider oldun, madem krize rağmen büyüdüğünü söylüyorsun, neden yılbaşında izne çıkardın? Neden her cuma çalıştırmayarak sonrası için borçlandırıyorsun? Neden her zam konusu açıldığında fabrika müdürü Haydar Yenigün, ‘Ben o konuya karışamam’ diyor” diye sordu.
Başka bir Ford işçisi, “8 senedir lider olan bir fabrikanın işçileri hâlâ otomotiv sektöründe en düşük maaşı alıyor. Yani pazarda birinci, hak vermede sonuncu. Giydirilmemiş ücret neredeyse asgari ücret. Ücret çok gözüksün diye ikramiyeler 12’ye bölünmüş. Bu kriz sürecinde borç batağına batanlar, hacizler vb. durumlar nedeniyle işten ayrılanlar, mahkemeye düşenler olduğunu, sendika ve işverenler de bizler kadar iyi biliyor. Bizler artık sadaka istemiyoruz, insanca yaşayabileceğimiz adil bir ücret istiyoruz” diye konuştu.
(Kocaeli/EVRENSEL)

OTOKAR TREYLERDE 9 YILDIR LİDER
Otokar, 2009’da küçük ve orta boy otobüsteki pazar liderliğini treyler kategorisine de taşıdı. Frigorifik treyler ve ADR’li tanker kategorisinde Otokar, 2009’un pazar lideri oldu. Otokar, frigorifik treylerde 9 yılı üst üste pazar lideri olarak kapatmış oldu.
Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, otomotiv sektöründe 2009 yılını farklı alanlarda pazar lideri olarak kapattığını açıkladı. Otomotiv Sanayi Derneği’nin verilerine göre küçük ve orta boy otobüs segmentinde pazar lideri olan Otokar, TAİD verilerine göre treyler kategorisinde de pazar lideri oldu. Otokar böylece, frigorifik treylerde 9 yıldır sahip olduğu pazar lideri unvanını devam ettirdi.
Otokar Satış Müdürü Murat Tokatlı’nın verdiği bilgilere göre şirket topluluğu “Koç’lar gibi büyüyor”.
Arif Koşar
ÖNCEKİ HABER

İşten çıkarmalar yine hortladı

SONRAKİ HABER

Ücret artışı zamlarla geri alındı, emekçiye açlık kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...