27 Ocak 2010 00:00

Cumburbaşkanı’na Tam Gün çağrısı

İstanbul Tabip Odası (İTO), geçtiğimiz hafta Meclis’te görüşülerek kabul edilen Tam Gün Yasası ile ilgili dün basın toplantısı yaptı.

Paylaş

İstanbul Tabip Odası (İTO), geçtiğimiz hafta Meclis’te görüşülerek kabul edilen Tam Gün Yasası ile ilgili dün basın toplantısı yaptı. İTO binasında yapılan toplantıda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yasayı reddetmesi istendi.
“Hükümet başta TTB ve Tabip Odaları olmak üzere hekim örgütlerinin ve uzmanlık derneklerinin, sağlık alanındaki diğer meslek odalarının ve sağlık sendikalarının bütün uyarılarına rağmen, kamuoyunda ‘Tam Gün’ yasası olarak bilinen yasayı Meclis’ten geçirmiştir” denilen açıklamada, yasanın Meclis’te görüşülmesi sırasında muhalefet partilerinden gelen değişiklik önergelerinin hükümet tarafından dikkate alınmaması eleştirildi. Hükümetin doğuracağı sakıncalara ilişkin bütün uyarıları duymazdan gelerek, Meclis’teki sandalye üstünlüğü sayesinde bu yasayı çıkardığı belirtildi. Açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Yasayı reddetmezse medyana gelecek olan sorunlar bir kez daha şöyle hatırlatıldı:
YASA GEÇERSE NE OLACAK?
uİyonlaştırıcı Radyasyonla çalışan sağlık personelinin günlük çalışma süresi 5 saatten 7 saate çıkacaktır.
uBir saatlik nöbet karşılığı olarak uzman hekime 5.73 TL, pratisyen hekime 5.15 TL ödenecektir. Bu ödemeler döner sermayesi bulunan kuruluşların döner sermayesinden yapılacaktır.
*Vakıf üniversitelerinde çalışan hekimler, üniversite dışında çalışabilecektir, ancak kendi branşlarında SGK ile anlaşma var ise SGK ile anlaşmalı sağlık kuruluşlarında; kendi branşlarında SGK ile anlaşma yok ise SGK ile anlaşması bulunmayan kuruluşlarda ve kendi muayenehanelerinde çalışabilecektir.
*GATA komutanlığına bağlı eğitim hastaneleri ile tıp fakültesinde öğretim üyesi ve hekim ihtiyacı nedeniyle talep halinde Yükseköğretim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı tarafından hekimlerin isteği sorulmaksızın görevlendirme yapılabilecektir.
*Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında ihtiyaç duyulması halinde TSK Sağlık Komutanlığı’nın talebi üzerine üniversite öğretim üyeleri ile kamu sağlık personelinden haftanın belli günleri veya belirli vakalar için yine hekimlerin istemine bakılmaksızın görevlendirme yapılabilecektir.
*Sağlık Bakanlığına bağlı döner sermayesi bulunan sağlık kuruluşlarında çalışan hekimler, günlük mesai süresi ve nöbet süreleri dışında ayrıca fazla çalışma yaparsa döner sermayeden performansa dayalı ek ödeme alacaktır.
SAĞLIK ORTAMINDA KAOS YARATILACAK
Bütün bunların daha ilk günden sorun yaratarak sağlık ortamında kaos ortaya çıkacağını belirten İstanbul Tabip Odası yöneticileri, hâlâ yanlıştan dönme şansının bulunduğunu belirterek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e şu çağrıda bulundu: “Cumhurbaşkanı’nın yasanın sakıncalarının giderilebilmesi amacıyla hâlâ yasayı yeniden görüşülebilmesi için Meclis’e geri gönderebileceğini düşünüyoruz. Bu amaçla meslek örgütümüz TTB gerekli girişimleri yapacaktır. İstanbul Tabip Odası olarak son ana kadar Hükümeti ve halkımızı yasanın sakıncaları konusunda uyarmaya devam edeceğiz” (İstanbul/EVRENSEL)

SİGORTA YAPTIRMAYA CEZA
*Sağlık Bakanlığı’na bağlı döner sermayesi bulunan kuruluşlarda çalışan hekimlere peşin döner sermaye ödemesi yapılacaktır.
*Kurum hekimleri ile tıp fakültelerinde çalışan hekimlere peşin döner sermaye ödemesi yapılmayacaktır.
*Üniversiteler dahil kamu ve özel sağlık kuruluşları ile özel muayenehanelerinde çalışan bütün hekimler, zorunlu mesleki sorumluluk sigortası yaptıracaktır. Yaptırmayanlar idari para cezası ödeyecektir.
*Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşları ile üniversitelerin sağlık kuruluşları birlikte kullanılmaya başlanacaktır.
*Peşin döner sermaye ödemesi almaya başlayacak hekimlerden gelirlerinin yüzde yirmisi oranında emeklilik için ilave prim kesilmeye başlanacaktır. Hekimler kamuda emekli olmadan ayrılır ise ödedikleri bu primleri geri alamayacak ve bu primler emekli ikramiyesinin hesabında dikkate alınmayacaktır.
ÖNCEKİ HABER

Batı ısınıyor Doğu donuyor

SONRAKİ HABER

El Kaide’de 4 tutuklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa