27 Ocak 2010 00:00

EMO: ‘Enerji üretiminde yerli kaynaklara öncelik verilmeli’

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından düzenlenen 7. Enerji Sempozyumu’nun sonuç bildirgesinde, enerji üretiminde yerli kaynaklara öncelik verilmesi gerektiği vurgulandı.

Paylaş

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından düzenlenen 7. Enerji Sempozyumu’nun sonuç bildirgesinde, enerji üretiminde yerli kaynaklara öncelik verilmesi gerektiği vurgulandı.
EMO tarafından 17-19 Aralık 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilen 7. Enerji Sempozyumu’nun sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, 7. Enerji Sempozyumu’nun hedeflerinin, ulusal ve kamusal çıkarlara uygun enerji politikalarını tartışmak, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini vurgulamak olduğu belirtilirken, enerji alanının merkezi yapı içinde ve kamusal bir anlayışla planlanmasının önemine vurgu yapıldı.
Enerji kullanımının en temel insan haklarından biri olduğu belirtilen bildirgede, tedarikinin de zorunlu bir kamu hizmeti olduğuna dikkat çekildi. Bildirgede, enerji üretiminde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik verilmesi gerektiği ifade edilirken, kaynak potansiyelinin de gerçekçi yaklaşımlarla ortaya konulması gerektiği kaydedildi.
‘Özelleştirme uygulamalarına son verilmeli’
Enerjide dışa bağımlılığın en aza indirilmesi gerektiğine vurgu yapılan bildirgede, doğal gaz, ithal kömür ve nükleer gibi dışa bağımlı kaynaklarla santral kurmaya yönelik yeni lisans taleplerine izin verilmemesi gerektiği de ifade edildi. Bildirgede, talep tahminlerinin Türkiye’ye özgü koşullara göre geliştirilecek modellerle yapılması gerektiği de belirtilerek, enerji tesisleri yapımında gelişmiş teknolojilerden yararlanılması gerektiği dile getirildi. Bildirgede, yerli teknolojik altyapının geliştirilerek imalatta yerli sanayinin payının artırılmasının önemine de vurgu yapıldı. Özellikle son yıllarda hidrolik enerji alanında ortaya konan projelerin, bütünlüklü olarak, toplumsal ve doğal yaşamı koruyacak şekilde planlanmak üzere yeniden ele alınması gerektiğine dikkat çekilen bildirgede, enerji yatırımlarında denetimlerin kamusal anlayışla yapılması gerektiği de belirtildi.
Enerji alanındaki piyasacı yasaların yarattığı tahribatın göz önüne alınarak, yargı kararlarının derhal uygulanması gerektiğine dikkat çekilen bildirgede, özelleştirme uygulamalarına bir an önce son verilmesi gerektiği belirtildi. (Ankara/EVRENSEL)







ÖNCEKİ HABER

Çağdaş Demokrat Harita Mühendisleri adaylarını açıkladı

SONRAKİ HABER

Kıraç Belediyesi, halkı mağdur etmekte ısrar ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa