27 Ocak 2010 00:00

2009 İnsan Hakları Karnesi BASKI İŞKENCE TACİZ

İNSAN Hakları Derneği İstanbul Şubesi, 2009 insan hakları raporunu açıkladı.

Paylaş

İNSAN Hakları Derneği İstanbul Şubesi, 2009 insan hakları raporunu açıkladı. Şube binasında dün yapılan basın toplantısında verilen bilgilere göre, bu yıl İHD İstanbul Şubesine 595 kişi başvurdu. Gerçekleşen ihlaller ise geçmiş yılları aratmadı.
HAPİSHANEDE BASKI
2009 yılı içerisinde 105’i kadın 636’sı erkek olmak üzere toplam 741 kişinin
gözaltına alındı. Polis ve jandarma bölgelerinde gözaltına alınanların büyük bölümü 1 ile 2 gün arasında değişen sürelerle gözaltında tutuldu.
Geçtiğimiz yıl cezaevlerinde baskılar ve keyfi uygulamalar devam etti. 254 tutuklu, iletişim, haberleşme ve sohbet hakkının engellendiğini, 48 tutuklu, tedavilerinin yapılmadığını ve keyfi gerekçelerle engellendiğini, 38 tutuklu, cezaevinde kötü muameleye maruz kaldığını, 75 tutuklu, Kürtçe konuştukları için sohbet hakkının yasaklandığını ve engellendiğini, 32 tutuklu, zorla sürgüne sevk edildiğini, 54 tutuklu, ajanlık dayatmalarına maruz kaldığını belirtti. Gözleri görmeyen ve Bakırköy Kadın Cezaevinde bulunan Hediye Aksoy, cezaevi idaresine tedavi olmak için başvuruda bulunması üzerine, cezaevi idaresi tarafından çeşitli dönemlerde aynı yöntemlerle, beş kez, ring aracına bindirilerek hastane yerine, şehir içinde dolaştırıldıktan sonra, cezaevine tekrar geri getirildiğini belirtti.
BEYOĞLU EMNİYETİ AÇIK ARA BİRİNCİ
2009 yılında, İstanbul il sınırları içerisinde 216 kişinin, işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı tespit edildi.
Başvurucular; jop, kalas, tekme ve tokatla; kaba dayak atılması, ölümle tehdit, boğmaya çalışma, tacizle tehdit, kollarını zorla arkaya bükülerek kelepçelenmesi gibi işkence türlerine maruz kaldıklarını beyan ettiler.
İşkence ve kötü muamelenin yapıldığı yerler ise Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü, Beyoğlu Ekipler Amirliği, Beyoğlu İstiklal Caddesi üzeri, Beyoğlu Tepebaşı Polis Karakolu, Bağcılar Polis Karakolu, Yüzüncü Yıl Polis Karakolu, Bağcılar, Gaziosmanpaşa Meydanı, Taksim Gezi Parkı gibi yerler olarak açıklandı.
YAŞAM HAKKI İHLALLERİ
2009 yılında yaşam hakkı ihlalleri, Tuzla Tersaneler Bölgesi, üniversiteler, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde gerçekleşti.
İHD’ye geçtiğimiz yıl 16 kayıp başvurusu yapıldı. Bu kişilerin ekonomik ve sosyal nedenlerle evden ayrıldıktan sonra kaybolduğu belirtildi.
36 GAZETECİ VE YAZAR TUTUKLU
2009 yılı düşünce özgürlüğünün engellenmesi açısından da önceki yılları aratmadı. Gazeteler, yazarlar, aydınlar, militarist sistem-milliyetçi-ülkücü grupların hedefi haline getirilerek tehdit edildiler. Hâlâ 36 gazeteci ve yazar cezaevinde bulunuyor.
İnsan hakları savunucularına yönelik baskılar da devam etti. İstanbul mahkemelerinde sonuçlanan davalarda düşüncelerinden dolayı yargılananlara 13 yıl 11ay 12 gün hapis, 16.550 TL para cezası verildi.
VE DİĞERLERİ...
*Eğitim-Sen üyesi 400 öğretmene genel grev ve toplu sözleme eylemine katıldıkları için soruşturma açıldı.
*TİT imzalı e-posta gönderilerek, 9 gazeteci, yazar, akademisyen ve sanatçı tehdit edildi.
*4 çocuk, 2 kadın tecavüz ve tacize maruz kaldı
*4 kadın aile içinde şiddet gördüğü gerekçesiyle İHD’ye başvurdu.
*Sokakta kalan, sığınma evlerinden atılan ve evi olmayan 6 kişi barınma hakkı için başvurdu.
*1 kişi, sivil kişilerin baskı ve dayatması yüzünden eğitimini bırakmak zorunda kaldı.
*Zorunlu askerlik yapmak istemeyenler birçok kez gözaltı ve kötü muameleye maruz kaldılar.
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İşte AKP’nin 2009 ‘demokrasi’ tablosu

SONRAKİ HABER

HUKUK KÖŞESİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...