27 Ocak 2010 00:00

Ağca’yı TSK içindeki örgüt kaçırdı

ABDİ İpekçi cinayetinin sır perdesi hâlâ aralanmış değil.

Paylaş

ABDİ İpekçi cinayetinin sır perdesi hâlâ aralanmış değil. Ağca’yı sorgulayan dönemin sıkıyönetim savcısı Ahmet Koç yaptığı açıklamada, suikastın çözümü yönünde irade eksikliği her fırsatta dillendirilen Hrant Dink cinayetine gönderme yaparak, “İpekçi ile Dink cinayetleri arasında benzerlikler var. Savcının mütalaası bu benzerlikleri ortaya koyuyor” dedi.
DOSYAYA GİREN NOTLAR
Koç’un 30 yıl önceki mütalaasından; kendi tabiriyle ‘çok enteresan bir paragraf’: “Türkiye’de gizli ya da örtülü bir sürü örgütün, devletin içine kök salarak, devletin temel nizamına ve yurt bütünlüğüne karşı eylemlere kalkıştığı herkesçe bilinmektedir.
Ayrıca aşırı sol eylemlere karşı güvenlik kuvvetlerinin yanında aşırı sağ unsurlara yer verilmiş ve aşırı sağa; çeşitli örnekler verilebilir, tavizkar bir tutum takınılmıştır.”
Eski Savcı Koç, bu mütalaasına, ne Sıkıyönetim Komutanlığı de ne hükümetten tenkit gelmediğini belirtirken, yaşadıkları ve gördükleri nedeniyle bu paragrafı mütalaasına eklediğini ifade etti.
AĞCA’NIN KAÇIŞINDAKİ SIR!
Koç özetle şöyle konuştu: “Adli Tıp’tan kaçırılma olayına gelirsek... Ağca için randevu alındı. Başkan ile bizzat ben görüştüm. Ağca ile birlikte gasptan yargılanan bir başka suçlu da Adli Tıp’a götürüldü. (Atilla Serpil) O şahıs, rehin alma eylemini gerçekleştirdi... Daha sonra cezaevinde sorguladım ve silahların gardiyan tarafından temin edildiğini söyledi... Mahkumiyet kararları çıktı...
AĞCA ÜLKÜCÜLERİN KALDIĞI CEZAEVİNE
8 Kasım 1979’da sevk edildiği Adli Tıp’tan sağlam raporu geldi ve Kartal Cezaevi’ne gönderildi. ‘Orası zayıf bir cezaevi ve niye orası, nasıl kaçtı’ya gelirsek... O dönemde ülkücüler orada, solcular Davutpaşa’da kalıyordu...
En doğrusunu Uğur Mumcu yazdı; kendisiyle de görüşmüştüm. Mumcu, ‘TSK içinde yuvalanmış silahlı bir sağ örgüt’ dedi ve ben de bu görüşe katılıyorum... Araştırmalarım sonucu yaptığım tespitlerle; iddianame ve mütalaamda da belirttim ama... Arkasındakileri tespit edemeyince bireysel dava açmak zorunda kaldım.” (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Anayasa için komisyon kurulur mu?

SONRAKİ HABER

‘BALYOZ’ İDDİALARININ SAHİPLERİ AYRINTILARI ANLATTI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...