27 Ocak 2010 00:00

İrlanda Halk Mahkemesi:Sri Lanka savaş suçu işledi

“Irish Forum for Peace in Sri Lanka” tarafından İrlanda’nın başkenti Dublin’de organize edilen “Sri Lanka Halk Mahkemesi (The People’s Tribunal on Sri Lanka-PTSL)” sonuçlandı.

Paylaş

“Irish Forum for Peace in Sri Lanka” tarafından İrlanda’nın başkenti Dublin’de organize edilen “Sri Lanka Halk Mahkemesi (The People’s Tribunal on Sri Lanka-PTSL)” sonuçlandı. Aralarında Nobel Barış Ödülü sahibi Adolfo Perez Esquivel, Mısırlı Yazar Nevval El Saddavi ile çok sayıda ünlü uluslararası simanın yer aldığı mahkeme heyeti, Sri Lanka hükümetinin savaş suçu işlediğine karar verdi.
Sri Lanka ordusunun, Tamil Kaplanları’na karşı geçen yıl ortalarında başlattığı büyük saldırı sonrası binlerce Tamilin kurşuna dizildiğine dair ortaya atılan iddialar ve buna ilişkin görüntüler sonrası oluşturulan “Halk Mahkemesi” sona erdi. Dublin Üniversitesi ile Dublin Kent Üniversitesi tarafından desteklenen PTSL’nin sözcüsü, 14-16 Ocak 2010 tarihlerinde görülen duruşmalarla ilgili açıklamasında, cep telefonu ile çekilen ve orijinal olduğu Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kesinleştirilen görüntülerin yanı sıra ağır silahlar ve kimyasal silahlar kullanıldığına dair görgü tanıklarının dinlendiğini, insan haklarına karşı devam eden şiddet ve askeri operasyonların da görüşüldüğünü söyledi.
ULUSLARARASI KAMUOYUNA ÇAĞRI
Tanıklıkların ve görüşmelerin kamera ile kayıt altına alındığı celselerin tamamlanmasının ardından mahkeme heyetinin verdiği kararı Mahkeme Başkanı Francois Houtart açıkladı. Houtart, Halk Mahkemesi’nin Sri Lanka devletini üç ayrı suçtan dolayı mahkum ettiğini söyledi. Bunların, savaş suçu, insanlığa karşı suç ve soykırım olduğunu belirtti. Başkan Houtart, Sri Lanka hükümeti ile Tamil Kaplanları arasında devam eden barış sürecinin bu noktaya varmasında uluslararası kamuoyu, İngiltere ve ABD’nin de sorumluluğu olduğuna işaret etti. Halk Mahkemesi’ni düzenleyen Irish Forum for Peace in Sri Lanka da, Sri Lanka hükümetine uyarıda bulunarak, savaş sonrası durumun BM tarafından araştırılması için izin verilmesini, ayrıca yerinden edilenlerin geri dönüşü için imkan sağlanmasını istedi.
KANGURU MAHKEMESİ
Mahkemenin kararına Sri Lanka hükümetinden yanıt geldi. Sri Lanka İnsan hakları ve Olağanüstü Durum Bakanı Prof. Rajiva Wijesihna, mahkemeyi “kanguru mahkemesi” olarak nitelendirdi. ABD’nin ülkede inceleme yaptığını ve bir kanıt bulamadığını belirten Bakan Wijesihna, bu nedenle PTSL’ye cevap verme gereği duymadıklarını söyledi. (Berlin/EVRENSEL)
Hüseyin Deniz
ÖNCEKİ HABER

Obama, sadece savaşa para harcayacak

SONRAKİ HABER

NATO’nun vurucu gücü Türkiye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...