27 Ocak 2010 00:00

Obama, sadece savaşa para harcayacak

ABD Başkanı Barack Obama, Kongre’ye 2011 yılından başlamak üzere 3 yıl boyunca güvenlik dışındaki bazı yurtiçi harcamaların dondurulmasını teklif etmeye hazırlanıyor.

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama, Kongre’ye 2011 yılından başlamak üzere 3 yıl boyunca güvenlik dışındaki bazı yurtiçi harcamaların dondurulmasını teklif etmeye hazırlanıyor.
Bütçe açıklarını “dizginleme” baskılarına maruz kalan Obama, bugün yapacağı “Birliğin Durumu” konuşmasında yeni harcama dondurma teklifini de açıklayacak.
Obama’nın 1 Şubat’ta sunacağı yeni bütçesinin bir parçasını oluşturacak bu plan, “güvenlikle” ilgili olmayan tüm federal ihtiyari harcamaların üç yıl boyunca dondurulmasını kapsıyor.
Federal bütçenin nispeten küçük bir kısmına uygulanacak teklif, yerel kurumlar için sağlanan tüm federal ihtiyari harcamaların, yılda 447 milyar dolarlık mevcut düzeyinde dondurulmasını öngörüyor. Bu durum, bazı kurumlarda ödenek artışı, bazılarında da kesintiye gidilerek dengelenmeye çalışılacak.
‘SAVAŞIN ORTASINDAYIZ’
Plandan, ticaret, içişleri, adalet ve çalışma bakanlıkları ile Çevre Koruma İdaresi’nin etkilenmesi bekleniyor. Ancak, Savunma Bakanlığı (Pentagon), İç Güvenlik Bakanlığı, Gazi İşleri Bakanlığı ve bazı dış yardım programlarının, bu dondurma planının dışında kalacağı belirtiliyor.
Konuyla ilgili konuşan bir yetkili, “Bir savaşın ortasındayız ve güvenliğe yönelik ihtiyaçlarımız var. Bu güvenlik ihtiyaçlarını gerektiği gibi fonlayacağız” dedi. Yetkili, bu programın bazı alanlardaki yatırımları durdurmayacağını, başka yerlerdeki kesintilerle dengeleneceğini söyledi. Hangi kurumların etkileneceğine yönelik açıklama yapmayan yetkili, bu programla 2011 mali yılında bütçe açığının 10 milyar ile 15 milyar dolar arasında azaltılabileceğini, 2020 yılına kadar da 250 milyar dolar tasarruf edilmesinin hedeflendiğini bildirdi. Teklifin hayata geçmesi için kongrenin her iki kanadı tarafından da onaylanması gerekiyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

MESUD BARZANİ OBAMA’YI ZİYARET ETTİ

SONRAKİ HABER

İrlanda Halk Mahkemesi:Sri Lanka savaş suçu işledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...