27 Ocak 2010 00:00

Pala’nın gözlerinden akan yaşlar

TEKEL işçilerinin 43. gününü de geride bırakan direnişleri, tüm zorluklara ve olanaksızlıklara rağmen azimle sürerken, aslında her bir ‘çadır’da, barakada da ayrı bir hikaye yaşanıyor.

Paylaş

TEKEL işçilerinin 43. gününü de geride bırakan direnişleri, tüm zorluklara ve olanaksızlıklara rağmen azimle sürerken, aslında her bir ‘çadır’da, barakada da ayrı bir hikaye yaşanıyor. O çadırlardan biri de önceleri “Pala nın yeri” yazılan Siirt Kurtalan çadırı. Sonra o yazı çıkartılıp, açlık grevine yatan işçi Metin Kılıç’ın ismi yazılmıştı. Pala bunları anlatırken, o kocaman cüssesiyle, arkadaşı için küçük bir çocuk gibi gözyaşı döktü.
Metin Anıl, nam-ı diğer “Pala”. Pala adının yakıştığı Metin Anıl’ın gerçekten de pala bıyıkları var. Pala’yla ilk günden beri dost olduk, nasıl olunmaz ki, bakmayın iri cüssesine, öylesine ince, narin bir yüreği var ki...
SELAMSIZ GEÇİRMEZ
Ne zaman çadırın önünden geçsek selamsız bırakmaz, “Sizler Hayat TV’siniz, bunlar da hayat arkadaşım” diyor arkadaşlarını göstererek. Kocaman bir varili soba gibi kullanıyor, yaktıkları ateşte ısınmaya çalışıyor arkadaşlarıyla.
Pala medyanın da yakından tanıdığı bir sima. TEKEL işçilerine Abdi İpekçi Parkı’ndaki azgın polis saldırısında, sular içinde, elindeki ekmeği kaldıran kişi O. Zaten onun ardından sular içindeki diğer işçiler de ellerindeki ekmeği kaldırarak, saldırıyı kınamışlardı.
Pala ile o gün yaşadıklarını çadırın önünde konuşuyoruz. Önce “Pala’nın yeri” yazısının niye kaldırıldığını soruyoruz, Metin Kılıç adlı arkadaşlarının açlık grevinde olduğunu söylüyor ve “O bizim gururumuz. O bizim için ölüme yattı. Onun için ‘Pala’ yerine O’nun adını yazdık” derken, bir çocuk gibi gözyaşı döküyor, gözlerini mendiliyle siliyor.
EKMEĞİ BİLE YEDİRMEDİLER
Kendine has şivesiyle Abdi İpekçi Parkı’nda yaşadıklarını anlatıyor Pala:
“Kumanyalarımız dağılmıştı, tam yemeğe hazırlanıyorduk. O ekmeği bile çok gördüler. Milletvekillerinin arkasındaydım, bir elimde de ekmek vardı. Yüzümüze sprey sıktıkları zaman panikleşerek, her arkadaşım bir yere kaçtı.
Ben de gözümü açtığımda havuzun önündeydim. Sis bombası attılar. Nefes de alamıyorum, bir yeri de göremiyorum. Önüme baktım havuz, arkada polis, havuzdan başka çare yok.
Havuza girdim. Televizyonlarda görülen, elindeki ekmeği kaldıran bendim. ‘Şu ekmeği bile yedirmediniz’ diye bağırdım. Sonra oradan çıktım, bilmiyorum nereye geldim, baktım Güvenpark mı ne oradayım. Pantolonumu çıkardım tam bir paçasını kuruttum, polisler arkamızdan koştular. Bir ayağım pantolonda kaçtım, metroya girdim. Nereye gittiğimi bilmiyorum, bindim uzaklaştım.”
‘9 NÜFUSU NASIL BESLERİM’
“Tekrar arkadaşlarımı aradım, ‘Türk-İş binasındayız’ dediler. Oraya gittim, kendimi kuruttum.”
Pala’nın yedi çocuğu var. Kendisi ve eşiyle 9 nüfusa bakmak zorunda. 4/C’yi kabul etmesi halinde aç kalacaklarını söylüyor Pala ve “Nasıl geçiniriz biz bu parayla” diyor.
Pala’nın tüm çadırlarda bir nam-ı var. “Pala mutlaka televizyonlarda çıkmalı” diyorlar. Nedenini de elleriyle işaretler yaparak, “çocukları, eşi her akşam sıralanıyor televizyonun başına, Pala’nın çıkmasını bekliyorlar. Onun için Pala mutlaka televizyonlarda çıkmalı. Özlüyorlar O’nu” diye anlatıyorlar.
Pala da arkadaşları gibi Ankara’nın dondurucu soğuğuna rağmen, kararlı şekilde direniyor. İlk günden beri Ankara’da olan Pala, gecenin soğuğundan boynunu kurtarmak için, kocaman battaniyeyi önce bir güzel ısıtıyor, sonra katlayıp, boynuna sarıyor. O heybetli vücudu da zaten ancak battaniye gibi bir kaşkol ısıtır…
Pala da “hayat arkadaşlarım” dediği Kozluklu arkadaşları da diğer TEKEL işçileri de 4/C’yi kabul etmemekte, haklarını gaspettirmemekte kararlı; “Ölmek var, dönmek yok” diyorlar. (Ankara/EVRENSEL)

Burhaniye’den TEKEL işçilerine destek

BURHANİYE Emek Barış Demokrasi Platformu TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla eylem yaptı. Emek Partisi, ÖDP, TKP ve Alevi Kültür Derneği’nin içerisinde yer aldığı Platform’un çağrısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan eyleme EMEP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Varlı ile Eğitim Sen ve Eğitim İş temsilcilikleri de destek verdi. Yaklaşık 200 kişi yolu kapatarak sloganlarla AKP binasına yürüdü. Yapılan açıklamada “Aileleriyle, çocuklarıyla Ankara’nın ayazında, gerektiğinde soğuğa gerektiğinde gaza, copa karşı vücudunu siper eden onurlu TEKEL işçilerini selamlıyoruz, direnişlerinin yanında olduğumuzu ifade ediyoruz. Emeği, barışı, kardeşliği, özgürlükleri, demokrasiyi katletmeye yeminli bu iktidara karşı tüm emekçileri birlikte harekete geçmeye çağırıyoruz” denildi. (Burhaniye/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Doğa düşmanlarına protesto

SONRAKİ HABER

BASIN TURU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...