27 Ocak 2010 00:00

Sahnede sigara içilmez mi?

Sağlık Bakanlığı’nın Öteki Tiyatro’ya, Oğuz Atay’ın, “Korkuyu Beklerken” adlı oyununda, başrol oyuncusunun “sahnede sigara içtiği” gerekçesiyle uyarı cezası vermesi tiyatro camiasında şaşkınlıkla karşılandı.

Paylaş

Sağlık Bakanlığı’nın Öteki Tiyatro’ya, Oğuz Atay’ın, “Korkuyu Beklerken” adlı oyununda, başrol oyuncusunun “sahnede sigara içtiği” gerekçesiyle uyarı cezası vermesi tiyatro camiasında şaşkınlıkla karşılandı.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, sigaranın zararlarının tiyatro oyunlarında da anlatıldığını belirterek, “Kulis, fuaye gibi yerlerde sigara içirmiyoruz. İkisini birbirinden iyi ayırmak gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’na bu konuda hassas olmaları için yazı göndereceğiz” dedi.
Sağlık Bakanlığı’nın denetçileri Tuğrul Demir ve A. İhsan Mermer, iki sezondur sahnelenen “Korkuyu Beklerken” oyununun 15 Ocak’taki gösterimini, seyirci gibi bilet alarak izlediler. İki denetçi, oyundan sonra sahnede sigara içildiği gerekçesiyle başrol oyuncusu Fatih Al hakkında tutanak tutmak istedi. Tiyatronun kurucusu ve oyunun yönetmeni Murat Karahüseyinoğlu’nun itirazıyla ceza tiyatroya kesildi. Denetim elemanları, bir daha sahnede sigara içilmesi durumunda ağır ceza verileceği uyarısında da bulundular. Ceza kesildikten iki gün sonra da Çankaya Belediyesi zabıta ekipleri kontrole geldi.
Tiyatro Sanatçısı Müjdat Gezen “Bu yasağın doğru olduğuna inanmıyorum” diyerek “Bunun bir oyun olduğunu anlamıyorlar mı? Tam bir sigara düşmanıyım, hayatımda hiç sigara içmedim, ama bu rol gereği yapılan bir şey. Oyunda katil de olursun, içki de içersin. O zaman içki ruhsatı mı isteyecekler? Buna Aziz Nesin bile cevap bulamazdı. Bu durumda Hamlet artık oynanamaz. Çünkü içinde 9 cinayet var. O zaman Cinayet Masası ekipleri gelip, oyunu basabilir. Daha neler göreceğiz kim bilir?” diye tepkisini belirtti.
Yönetmen Murat Karahüseyinoğlu da 29 Ocak’ta aynı oyunu yine sahneleyeceklerini ve sigara sahnesini kesinlikle çıkarmayacaklarını belirtti. “Bu bir oyun ve oyuncu da rol gereği içiyor. Oyunumuza Sağlık Bakanımızı da davet ediyoruz. Oyunda bunalımda olan adam içki de içiyor. Bizden içki ruhsatı da mı isteyecekler? Çok utanç verici bir durum” dedi.
DÜNYADA DA ÇOK TARTIŞILIYOR
Sahnede sigara içme yasağı dünya tiyatrosunun kalbinin attığı Broadway ve Londra gibi yerlerde de çok tartışılıyor.
Broadway’de tiyatrocuların sahnede sigara içmeleri yasak. Bu kural 2007 yılında ilk kez uygulamaya konulduğunda ülkede büyük tartışmalar çıkmış, “Twelve Angry Men”, “Who’s Afraid of Virginia Woolf?” gibi oyunların sahnede oyuncular sigara içmeksizin oynanmasının imkansız olduğu söylenmişti. Londra’da ise eğer sigara oyunda vazgeçilmez bir öneme sahipse oyuncular bu yasaktan muaf tutuluyor.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Van’da tarih çürüyor

SONRAKİ HABER

UZUN MESAFE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...