27 Ocak 2010 00:00

Van’da tarih çürüyor

VAN’DA 1972 yılında kurulan ve yıkılmakla yüz yüze kalan Van Müzesi’nde, 100 bin eser bulunmasına rağmen, sadece 3 bin 200 eser sergileniyor.

Paylaş

VAN’DA 1972 yılında kurulan ve yıkılmakla yüz yüze kalan Van Müzesi’nde, 100 bin eser bulunmasına rağmen, sadece 3 bin 200 eser sergileniyor. Depolarda tutulan binlerce eser, binanın elverişsizliğinden ve bakımsızlıktan dolayı çürümekle yüz yüze.
Van’da bölgedeki tarihi eserleri korumak ve sergilemek amacıyla 1972 yılında kurulan Van bölge müzesinin kuruluşunun üzerinde 38 yıl geçmesine rağmen, onarılmadığı için yıkılmakla karşı karşıya. Bölge müzesi olmasından dolayı bölgede bulunan tarihi eserlerin tamamının toplandığı müzede, 1972 yılından bu yana toplanan tarihi eser sayısı 100 bini aştı. Bölgenin Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağları, Erken Demir Çağı ile Urartu, İskit, Roma, Bizans, Fenike, Medler, Osmanlı ve cumhuriyet dönemine ait eserlerin sergilendiği müzede, tarihi eserlerin yanı sıra, 1915 Ermeni tehciri döneminde öldürülen Türklere ait olduğu iddia edilen çok sayıda insan iskeleti de sergileniyor. Yıllardır yeni binanın yapılması için tartışmalar yapılırken, binlerce tarihi eser depolarda çürümeye terk edilmiş durumda.
DUVARLARDAN SU DAMLIYOR
Yıkılmakla yüz yüze kalan müzede yağmur ve kar sularının sık sık içeriye sızmasından dolayı, tarihi eserler de aralıklarla sular altında kalıyor. Eserlerin büyük bölümünün bodrumda tutulduğunu belirten ve ismini vermek istemeyen bir müze yetkilisi, bodrumda hava sirkülasyonu, yani hava dönüşümü olmamasından dolayı eserlerde oksitlenme meydana geldiğini söyledi. Depoda kullanılan sarı lambaların eserlere zarar verdiğini de kaydeden yetkili, “Bu lambalar çok ısı yayıyor ve bu ısı metal eserlerde oksitlenmeyi tetiklemektedir” dedi. Özellikle sikke eserlerin korunma şartlarından dolayı büyük zarar gördüğünü dile getiren yetkili, “Özellikle sikke eserlerin yüzde 60’ını envanter kayıtlarından çıkarmak zorunluluğu vardır. Çünkü rutubetten dolayı bu eserler çok büyük zarar görmüştür” dedi. Urartu kalkanlarının artık sergilenemeyecek halde olduğunu ifade eden yetkili, bakımsızlıktan ve yer sıkıntısından dolayı eserlerin büyük bölümünün çürümeyle karşı karşıya kaldığını aktardı.
YENİ BİR MÜZE İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Konuyla ilgili görüştüğümüz Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Zeki Taştan, yeni bir müzeye ihtiyaç duyulduğunu belirterek, bu konu ile ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.
(DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Adem’in iki başkente yakarışı

SONRAKİ HABER

Sahnede sigara içilmez mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa