27 Ocak 2010 00:00

Kadın işçiler örnek oluyor

TEKEL işçisi kadınlar, Türk-İş önünden Sakarya Meydanı’na yürüyerek, hükümeti bir kez daha uyardı.

Paylaş

TEKEL işçisi kadınlar, Türk-İş önünden Sakarya Meydanı’na yürüyerek, hükümeti bir kez daha uyardı. Kadınlar Başbakan Erdoğan’a ve Maliye Bakanı’na yanıt vererek, “Biz kimseden merhamet dilenmiyoruz. Seçimle gelenler kendini halkından büyük göremez” dediler.
TEKEL işçisi kadınlar, erkek işçiler gibi her türlü zor şartlara rağmen direnişlerinde kararlı, sonuç almadan dönmeyeceklerini ifade ediyorlar. Dün seslerini bir yürüyüşle yükselten kadınlar AKP Hükümeti’ni istifaya çağırdılar.
ERKEK İŞÇİLER ALKIŞLARLA KARŞILADI
Türk-İş binası önünden, işçilerin “çadırkent”inin arasından alkış ve ıslıklar arasında yürüyen kadınlar, yürüyüş boyunca sık sık “Anaların öfkesi AKP’yi boğacak”, “Kadınlar yürüyor, direniş büyüyor”, “TEKEL’in ateşi AKP’yi yakacak”, “Kadınız, haklıyız, kazanacağız”, “Direnen işçiler yenilmezler”, “Ölmek var, dönmek yok” diye seslendiler.
Yürüyüşün ardından kadınlar adına İstanbul Cevizli’den Songül Aydın, “TEKEL’in kadın işçileri hak bildiği kadar, hak da arar!” başlıklı bildiriyi okudu. Kadın erkek, her yöreden işçilerin birlikte olduğunu, ekmeğinin peşinde kemikleştiğini ifade eden Aydın, “Bir ve bütün olduk” dedi.
‘BÖLMEYİ BAŞARAMAYACAKLAR’
Hükümetin, “Gücü kıramadık, o zaman bölelim” dediğini, verilen desteği zayıflatmayı amaçladığını vurgulayan Aydın, “Ama başaramayacaklar” dedi.
Başbakan Erdoğan’ın, “Türbanlı kadınları getirmişler, onlara mikrofon veriyorlar” sözlerine tepki gösteren Aydın, emekçinin türbanlısının da sokakta hak aradığını, aralarında türbanlı-türbansız bir ayrım olmadığını belirterek, “Çünkü aynı ekmeği, aynı kaderi bölüşüyor” dedi. Aydın Başbakan’a “Nafile, TEKEL işçisi ayrımcılığa, bölücülüğe pabuç bırakmıyor. Türbanlısı da türbansızı da burada. Kavgasını başındaki örtüsüyle değil, yüreğiyle veriyor” diye seslendi.
TEKEL işçisinin hak da bildiğini, hakkını almasını da bildiğini belirten Aydın, Başbakan’ın TEKEL işçilerini bölmeyi başaramayacağının altını çizdi.
‘BİR KİLOMETRE ÖTENİZDEYİZ’
Aydın Başbakan’ı “Gazze’de çadırlarda yaşayan 5 bin Filistinli kardeşimizin sorunlarına bu kadar hassas davranırken; bir kilometre ötesinde, üstelik de 43 gündür naylon çadırlarda sokaklarda yatan 8-10 bin TEKEL işçisine gözlerini kapatmamaya davet etti” sözleriyle eleştirdi. Erkek TEKEL işçilerinin de destek verdiği kadınlar açıklamanın ardından yine alkış ve sloganlarla Türk-İş önüne yürüdüler. (Ankara/EVRENSEL)

SENDİKACILAR DİRENİŞ ÇADIRLARINDA SABAHLADI

GENEL merkezi Ankara’da olan Türk-İş’e bağlı sendikaların yöneticileri, önceki geceyi TEKEL işçileriyle birlikte dayanışma çadırlarında geçirdiler.
Harb-İş, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Tez Koop-İş, Basın-İş, Orman-İş, Belediye-İş, Ağaç-İş ve Petrol-İş yöneticileri, önce teker teker işçilerin kaldıkları çadırları ziyaret ettiler. İşçilerle birlikte slogan atarak Türk-İş’e “genel grev” çağrısı yaptılar. Aralarında Harb-İş Genel Başkanı Ahmet Kalfa, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi ve Orman-İş Genel Başkanı Baki Yüksel’in de bulunduğu sendikacılar adına işçilere seslenen Tez Koop-İş Genel Başkanı Gürsel Doğru, Ankara Valiliği’nin bölgenin boşaltılmasını istemesini eleştirdi. Doğru, tüm güçleriyle TEKEL işçilerinin yanında olacaklarını bildirdi.
Sendikacılar daha sonra, geceyi işçiler gibi çadırlarda geçirdi, işçilerle sohbet edip direnişlerinin kendilerine güç verdiğini söylediler.

İŞÇİLERİN HAKLARI VERİLMELİ
MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, AKP Hükümeti’nden, TEKEL işçilerinin özlük hakları korunarak çalışma koşullarının sağlanmasını istedi. Ünsal dün yaptığı yazılı açıklamada, TEKEL işçilerinin emeklerine ve özlük haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini kaydetti. Uluslararası İş Sözleşmesi ve İş Mevzuatı’na uygun düzenlemelerle TEKEL işçilerinin özlük haklarını kaybetmeden istihdam edilmesini talep eden Ünsal, işçilerin kalıcı sağlık sorunları yaşamadan haklarını kazanmasını dilediğini belirtti. ANKARA

SORUN DERHAL ÇÖZÜLSÜN
TÜRK Tabipler Birliği (TTB), TEKEL işçilerinin ara verdikleri açlık grevine yeniden başlamalarının sorumlusunun hükümet olduğuna dikkat çekerek, TEKEL işçilerinin “haklı taleplerinin” bir an önce karşılanması çağrısı yaptı. TEKEL işçilerinin özelleştirme mağduru olduklarına dikkat çekilen açıklamada, işçilerin güvenceli bir iş ve emeklerinin karşılığını alabilecekleri bir çalışma kadrosuna kavuşmalarının gerekli olduğu belirtildi. TEKEL işçilerinin taleplerinin karşılanmaması durumunda tekrar başlanacak “açlık grevinin” TTB tarafından kabul edilemez bir durum olduğuna dikkat çekilen açıklamada, TEKEL işçilerinin taleplerinin kitleler halinde “açlık grevi” yapılmadan karşılanması gerektiğine dikkat çekildi. Açlık grevinin bir kez daha başlamaması için hükümetin toplumsal bir sorumluluğu olduğu hatırlatıldı. (ANKARA)

KOCAELİ’NDE NÖBET TUTULDU
KOCAELİ TEKEL İşçileriyle Dayanışma Platformu aldığı karar doğrultusunda 25 Ocak Pazartesi günü İnsan Hakları Parkı’nda saat 17.00’de başlattıkları dayanışma nöbetini bütün gece tuttuktan sonra sabahın ilk ışıklarıyla birlikte sona erdirdiler. Sabah basın elemanlarına kısa bir açıklama yapan KESK Kocaeli Dönem Sözcüsü Yener Çalışkan bugün sendikaların hükümete verdiği sürenin sona erdiğini ve alınacak kararları yerellerde uygulayacaklarını dile getirdi. Çalışkan ayrıca emekçilerin ve emeği ile geçinenlerin hükümetin kendileri için reva gördüğü koşulları kabul etmeyeceklerini vurguladı. (KOCAELİ)
ÖNCEKİ HABER

Genel greve tam destek

SONRAKİ HABER

zama zingo

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...